14.05.2018

Нерезиденту-боржнику резидент не помічник

Наше підприємство-резидент надає послуги транспортно-експедиційної діяльності нерезиденту (експорт послуг, контракт у євро). Проте в нерезидента виникли труднощі з оплатою. Його партнер — резидент України взявся оплатити його борг, уклавши договір про перевідступлення права вимоги, й сплатити нам еквівалент євро в грн. за курсом НБУ на дату оплати. Підкажіть, будь ласка, чи не буде в таких діях порушень валютного або зовнішньоекономічного законодавства? Які є шляхи вирішення цієї ситуації, щоб не порушити 180-денний строк повернення валютної виручки?

У разі експорту транспортно-експедиторських послуг виручка повинна прийти саме від нерезидента. Розрахунки між резидентами у сфері ЗЕД не допускаються.

Строки ЗЕД-розрахунків важливі в разі експорту транспортних послуг (ч. 2 ст. 1 Закону № 185*).

* Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР.

При експорті виручка резидентів в іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованості, зазначені в контракті.

Але в частині експорту транспортних послуг виручка від нерезидента має бути зарахована

не пізніше 180 календарних днів з моменту підписання акта або іншого документа, що посвідчує виконання робіт, надання транспортних послуг

В іншому випадку за кожен день прострочення нараховується пеня в розмірі 0,3 % від суми недонадходження, проте не більше всієї суми заборгованості, не погашеної нерезидентом (ст. 4 Закону № 185).

При цьому тільки після зарахування виручки за експортною операцією на поточний рахунок резидента банк знімає таку операцію з контролю (п. 2.3 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою НБУ від 24.03.99 р. № 136), а також після отримання гривневого еквіваленту валютної виручки внаслідок обов’язкового продажу іноземної валюти (див. лист НБУ від 16.09.2015 р. № 22-01013/66333).

Якщо нерезидент не може сплатити борг за експорт транспортних послуг, нічого не маємо проти угоди про переведення боргу.

Проте така угода може бути укладена саме між нерезидентами

Здійснити переведення боргу з нерезидента на резидента України проблематично, оскільки використання інвалюти на території України як засобу платежу потребує отримання індивідуальної ліцензії НБУ.

Як правильно. Угода про переведення має бути укладена між первісним боржником — нерезидентом і новим боржником — нерезидентом. У такому разі згідно з українським законодавством (ст. 520 ЦКУ) угода про переведення боргу повинна обов’язково узгоджуватися з кредитором (тобто резидентом). Потім новий (платоспроможний) боржник-нерезидент погасить борг.

Можна обійтися і без оформлення угоди про переведення боргу, а просто за домовленістю сторін замінити в контракті особу, відповідальну за проведення розрахунків, і надати копії такої додаткової угоди в банк, який контролює ці розрахунки.

Як варіант, ви можете відступити право вимоги боргу за ЗЕД-контрактом іншій особі, (!) але, знову-таки, нею має бути нерезидент. Тоді в Україну надійде жива інвалюта. Щоправда, про такі домовленості доведеться повідомити банк для зняття операції з валютного контролю.

Увага! Здійснення відступлення права вимоги між резидентами при здійсненні експортно-імпортних операцій у сфері ЗЕД не допускається (див. БЗ 114.02).

Детальніше про варіанти відстрочення «підконтрольних» валютному законодавству платежів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 28, с. 47.