№39

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2018/№ 39 Інші номери журналу ›
  • ПДВ з передоплат: упевнено відшкодовуємо Лист ДФСУ від 05.04.2018 р. № 1432/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • У заяві на ЄП пишіть усе, як у ЄДР Лист ДФСУ від 13.04.2018 р. № 1575/6/99-99-12-02-03-15/ІПК
  • Ліквідовуємо ОЗ: як уникнути ПДВ? З проблемою (не)нарахування ПДВ за п. 189.9 ПКУ при ліквідації основних засобів (ОЗ) на практиці стикаються багато платників. Посилилася ця проблема тим, що, починаючи з минулого року, податківці стали особливо фіскально роз’яснювати механізм застосування цієї норми. Сьогодні ми детально обговоримо ці питання і разом пошукаємо варіанти вирішення зазначеної проблеми.
  • Д4 для повернення грошей з ПДВ-рахунку На нашому ПДВ-рахунку в СЕА є зайві гроші, які ми хочемо переказати на поточний рахунок. Підкажіть умови повернення грошей з ПДВ-рахунку і як заповнити додаток Д4. У нас з першого разу не вийшло. Отримали відмову: «Зазначена в декларації сума коштів, яка підлягає перерахуванню до бюджету та/або на поточний рахунок, на момент обробки декларації більше, ніж ΣНакл».
  • ЗЕД-операції для спрощенця Для єдиноподатника третьої групи питання формування доходу завжди стоїть на першому плані. До того ж, дохід, отриманий в іноземній валюті, спричиняє за собою, як правило, продаж валюти, курсові різниці та інші валютні «заморочки». На жаль, не завжди можна відразу чітко визначити, коли виникає дохід, оподатковуваний єдиним податком. Тому разом розберемося з важливими єдиноподатними фішками валютних операцій.
  • Оформляємо представницькі витрати На представницькі витрати деякі бухгалтери дивляться з острахом. І дарма. Адже за умови належного документального оформлення витрати на зустрічі та переговори з контрагентами знайдуть своє місце в обліку підприємства. Щоб розвіяти усі ваші сумніви, розповімо про те, які все-таки витрати можна назвати представницькими і як правильно їх оформити документально.
  • Уточнюємо сільгоспЄП: форма одна, підстав для подання кілька Наш попередній тематичний номер був цілком присвячений фермерським господарствам*. Ще одна тема, яка обов’язково зацікавить платників єдиного податку групи 4 взагалі й фермерські господарства зокрема, — складання уточнюючої декларації платника сільгоспЄП. Адже від помилок не застрахований ніхто, навіть найдосвідченіший та найскрупульозніший бухгалтер. Крім того, для єдиноподатника групи 4 виправлення помилки — це не єдиний привід для оформлення уточнюючої декларації (УД). Та давайте про все по черзі.
  • Переплата з податку на прибуток: повернути, не можна втратити За 2013 — 2015 рр., коли податок на прибуток підприємства «понаддесятимільйонники» сплачували авансом, сума переплат з цього податку досягла величезних розмірів. Такого «успіху» було досягнуто у тому числі і завдяки «спецоперації» фіскалів з присвоєння авансовим платежам іншого коду бюджетної класифікації. У багатьох платників така «авансова» переплата висить і досі. Чи можна її повернути? І чи не «згорять» ці суми, якщо повернення не буде проведено? Пошукаємо відповіді.
  • Подали не ту фінзвітність — наслідки На практиці бувають випадки, коли підприємство подає фінзвітність не за тією формою. Зазвичай цим грішать малі (точніше, мікро-) підприємства, подаючи форми № 1-м і 2-м замість № 1-мс і 2-мс. Які наслідки такого «неформеного» подання звітності? Давайте разом шукати відповіді.
  • Хто підписує ПКО/ВКО, якщо немає посади головбуха? У штатному розписі підприємства немає посади головного бухгалтера, а реально є бухгалтер без права підпису. Хто має право підписувати касові документи за головного бухгалтера?
  • Нерезиденту-боржнику резидент не помічник Наше підприємство-резидент надає послуги транспортно-експедиційної діяльності нерезиденту (експорт послуг, контракт у євро). Проте в нерезидента виникли труднощі з оплатою. Його партнер — резидент України взявся оплатити його борг, уклавши договір про перевідступлення права вимоги, й сплатити нам еквівалент євро в грн. за курсом НБУ на дату оплати. Підкажіть, будь ласка, чи не буде в таких діях порушень валютного або зовнішньоекономічного законодавства? Які є шляхи вирішення цієї ситуації, щоб не порушити 180-денний строк повернення валютної виручки?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі