17.05.2018

РК: причини коригування

Мабуть, найгучнішою зміною стало введення 7 «дозволених» причин коригування. Про них стало відомо з квитанцій. Давайте з’ясуємо, в яких випадках застосовують кожну з них.

7 «дозволених» причин коригування

У цілому, «дозволені» причини коригування можна охарактеризувати таким чином:

Причини коригування:

Характеристика

1

«Зміна кількості»

головні причини коригування

(використовуються найчастіше

в стандартних ситуаціях)

2

«Зміна ціни»

3

«Зміна номенклатури»

4

«Повернення товару або авансових платежів»

5

«Зменшення обсягу

при нульовій кількості»

допоміжні причини

(використовуються

в нестандартних

або перехідних

ситуаціях)

використовуються,

якщо попередніми РК

некоректно обнулили

кількість або обсяг

6

«Зменшення кількості при нульовому обсягу»

7

«Усунення неоднозначностей»

використовується, якщо перед коригуванням необхідно щось відрегулювати (були РК-коригування за старими правилами та ін.)

Врахуйте: причину коригування в гр. 2 РК записують без лапок. Причому наводять формулювання повністю (!), в точній відповідності з тим, як зазначено у квитанції, не скорочують, не обривають, не ставлять зайвих пропусків. Так, скажімо, при поверненні товару не можна обірвати і записати «Повернення товару», а потрібно зазначити повністю «Повернення товару або авансових платежів». З іншими причинами зареєструвати РК не вийде. А номенклатуру краще копіювати «буква в букву» з ПН.

І пам’ятайте: в одному РК можна зазначати тільки одну (!) причину коригування. Об’єднувати декілька причин в одному РК не можна.

Тепер про кожну з причин.

Зміна кількості

Цю причину використовують, якщо змінюється кількість, але не змінюється ціна, зокрема, при:

— частковому поверненні товару;

— частковому поверненні передоплати.

За її допомогою також вийде усунути помилки, що виникли в кількості (оскільки для виправлення помилок спеціальної причини немає).

Коригування здійснюють за кількістю: в РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7, 8, а також 11 — 13 («цінові» гр. 9, 10 не заповнюють — перевірте, щоб у них не було нулів або інших символів; БЗ 101.15).

Причому за новими правилами наводять записи «розгорнуто», а не «на дельту». Тобто на кожну кориговану позицію в РК заповнюють два рядки:

— першим рядком (з «-») «знімають» усю кількість;

— другим рядком (з «+» і з новим наступним порядковим номером, якого не було в ПН) наводять правильну кількість — ту, яка в покупця залишилася.

Таким РК, якщо необхідно, можна коригувати кількість відразу за декількома позиціями ПН. Головне — коригування проводити послідовно: спершу відкоригувати одну позицію (рядками «-»/«+»), потім іншу (рядками «-»/«+») тощо (тобто чергувати рядки «-»/«+», «-»/«+» тощо). У результаті кількість рядків має бути парною.

Зміна ціни

Цю причину використовують, якщо змінюється ціна, але не змінюється кількість, тобто при:

— знижках;

— зниженні ціни тощо.

За її допомогою також вийде усунути помилки, допущені в ціні.

Коригування здійснюють за ціною: в РК заповнюють гр. 1 — 6, «цінові» гр. 9, 10, а також 11 — 13 («кількісні» гр. 7, 8 не заповнюють, БЗ 101.15).

На кожну кориговану позицію в РК заповнюють два рядки:

— першим рядком (з «-») «знімають» позицію зі старою ціною;

— другим рядком (з «+» і з новим порядковим номером) наводять позицію з новою (зміненою) ціною.

Таким чином ніби «переоцінюють» позицію: скасовують стару ціну і присвоюють нову.

Таким РК можна коригувати ціну відразу за декількома позиціями ПН, коригуючи по черзі позицію за позицією і чергуючи рядки «-»/«+», «-»/«+» тощо. Кількість рядків у такому РК має бути парною.

Врахуйте: зниження ціни на частину (!) товару оформляють РК з іншою причиною — «Зміна номенклатури» (БЗ 101.15).

Зміна номенклатури

Цю причину використовують при:

— зміні номенклатури;

— одночасній зміні ціни і кількості (у тому числі «частковій» — на частину товару, а також при частковій зміні ціни (знижці) на частину товару, БЗ 101.15, листи ДФСУ від 05.04.2018 р. № 1406/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 26.03.2018 р. № 1229/6/99-99-15-03-02-15/ІПК);

— виправленні несумових помилок у табличній частині ПН (у коді УКТ ЗЕД, номенклатурі, БЗ 101.16); у тому числі якщо надалі відбувається коригування коду УКТ ЗЕД на митниці.

У такому РК:

— першим рядком (з «-») «знімають» стару номенклатуру (код, ціну/кількість);

— другим рядком/рядками (з «+» і з новим порядковим номером/номерами) наводять нову номенклатуру (код, ціну/кількість).

До одного «мінусового» рядка в такому РК може бути заповнено як один («-»/«+»), так і декілька («-»/«+»,«+») «плюсових» рядків. Тому кількість рядків залежно від ситуації може бути як парною, так і непарною.

Коригування здійснюють за кількістю: в РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7, 8, а також 11 — 13 («цінові» гр. 9 — 10 не заповнюють, БЗ 101.15).

Повернення товару або авансових платежів

Важливо! Цю причину використовують, якщо відбувається:

повне повернення товару або

— повернення всієї суми передоплати (врахуйте: часткові повернення оформляють з причиною «Зміна кількості» або «Зміна ціни», зважаючи на те, від зміни чого — кількості чи ціни — вони здійснюються, БЗ 101.17).

Крім того, поки що за допомогою такої причини можна обнулити зайву ПН (або ПН з неправильним ІПН — не на того платника, у тому числі на неплатника). Хоча це і не відповідає суті операції, іншої причини немає.

Зверніть увагу: цю причину застосовують, якщо необхідно скасувати (сторнувати) повністю позицію. Тому запис до РК заносять одним рядком (якщо потрібно «обнулити» відразу декілька позицій, то «мінусових» рядків у РК з такою причиною буде декілька). Коригування здійснюють за кількістю: в РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7, 8, а також 11 — 13 («цінові» гр. 9, 10 не заповнюють, БЗ 101.17).

РК з такою причиною завжди буде «зменшуючим».

Зменшення обсягу... / Зменшення кількості...

Це особливі причини. Ними користуються, якщо при проведенні попередніх коригувань «напортачили» в «старих» РК і некоректно провели коригування (не в тих графах). У результаті показники кількості/обсягу обнулилися (!) — стали «нульовими».

Тоді здійснити коригування можна, склавши РК з однією з «допоміжних причин». Такий РК заповнюють по-особливому (БЗ 101.15):

Причина

коригування

Використовується, якщо:

Особливості

заповнення РК

«Зменшення обсягу

при нульовій кількості»

замість ціни (гр. 9, 10)

відкоригували кількість (гр. 7, 8),

тобто коли помилково обнулили кількість, але залишили обсяги

у РК «знімають» обсяги —

заповнюють: гр. 1 — 6 і гр. 13 (з «-») важливо (!): гр. 7 — 12 не заповнюють*

«Зменшення кількості

при нульовому обсягу»

якщо замість кількості (гр. 7, 8) відкоригували ціну (гр. 9, 10),

тобто коли помилково обнулили обсяги, але залишили кількість

у РК «знімають» кількість —заповнюють: гр. 1 — 6 і гр. 7 (з «-»)

важливо (!):

гр. 8 — 12 не заповнюють*

* Зверніть увагу: ці графи залишають незаповненими (нулі або інші символи в них не проставляють).

Поки що складно однозначно говорити, як ситуація із застосуванням таких причин складеться на практиці. Зверніть увагу: РК із цими причинами складають, якщо кількість/обсяги некоректно обнулили повністю. А ось при їх частковому некоректному зменшенні (якщо не обнулилися до кінця) складають РК з причиною «Усунення неоднозначностей» (БЗ 101.15).

Хоча при складанні РК помилок краще не допускати, оскільки контролери можуть вставляти палиці в колеса щодо можливості зменшення ПЗ платником (не виключено, що це також може стати причиною коригування).

Усунення неоднозначностей

РК з такою причиною з’являється в тому випадку, якщо дані ПН уже раніше коригувалися «старими» РК (складеними за старими правилами: «на дельту», з нумерацією, що повторюється, тощо).

Такий РК, за своєю суттю, буде проміжним перед «основним» коригуванням і виконує допоміжну функцію. Він покликаний «усунути неоднозначності» в ПН, що виникли через попередні коригування, і перетворити «старі» коригування в сучасний вигляд, щоб потім здійснити коригування за новими правилами.

У БЗ 101.15 контролери, зокрема, виділили 3 випадки неоднозначностей і роз’яснили, що РК з причиною «Усунення неоднозначностей» складають:

— якщо під одним порядковим номером обліковуються дві і більше товарні позиції (зазначимо, що така ситуація могла виникнути, наприклад, через те, що в минулому в старих РК рядки і з «-», і з «+» нумерували однаково — одним порядковим номером);

при одночасному коригуванні за товарною позицією ціни/кількості (й одночасному заповненні в РК в одному рядку граф 7 — 10 — нагадаємо, що раніше самі контролери в такому разі висловлювалися за коригування одним рядком). Додамо, що РК з причиною «Усунення неоднозначностей» також доведеться складати при частковій зміні ціни (тобто якщо в минулому вона змінювалася «одним рядком» на частину товару);

— якщо через неуважність коригування провели не в тих графах: коригування ціни — у «кількісних» гр. 7, 8, а коригування кількості — у «цінових» гр. 9, 10. Хоча якщо через такі коригування повністю обнулялися показники кількості/обсягу (ставали «нульовими»), то коригування проводять через РК з причиною «Зменшення обсягу при нульовій кількості»/«Зменшення кількості при нульовому обсягу» (див. попередній розділ).

При цьому, як роз’яснюють контролери, якщо неоднозначності виявлені в двох і більше рядках (коли одночасно заповнювалися гр. 7 — 10), вони усуваються для кожного з таких рядків окремо (!) шляхом складання окремого РК до кожного рядка, який підлягає виправленню.

Такий РК завжди буде «нульовим». Коригування здійснюють за кількістю: в РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7, 8, а також 11 — 13 («цінові» гр. 9, 10 не заповнюють, БЗ 101.15). Проте (увага!) такому РК властива своя особливість заповнення «мінусових» рядків. У «мінусових» рядках «цінову» гр. 8 РК не заповнюють, зате обсяги в гр. 13 (якщо раніше ціна змінювалася) відображають скоригованими, вже з урахуванням (!) ціни, що змінилася. В усякому разі, саме так заповнювати РК на «Усунення неоднозначностей» радили столичні податківці. Хоча в БЗ 101.15 цей момент чомусь випущений з уваги.