17.05.2018

Якщо не вдається зареєструвати РК

Усіх складнощів, з якими щодня стикаються платники при реєстрації розрахунків коригування (РК), і не перелічиш: то в номенклатурі ненавмисно виявляється зайвий пропуск, то в якійсь із порожніх клітин сховається невидимий нуль... І все — РК у ЄРПН не реєструються. Але такі недоліки нехай важко, але виправити можна. А що, якщо причину відмови в реєстрації усунути неможливо? Давайте розберемо одну з таких ситуацій.

Однією з поширених причин незаконного «відфутболювання» РК є дата його складання, що зашкалює за 1095 днів з дня складання податкової накладної (ПН). Зареєструвати такий РК не вийде незалежно від того, чи зареєстрована коригована ним ПН. Система його просто не пропустить. І це при тому, що ст. 192 ПКУ жодних обмежень для строків проведення ПДВ-коригувань не містить.

Та й період, протягом якого можлива реєстрація ПН/РК, сьогодні не обмежений. Тому

на РК, складені при зміні умов договору, зазначений строк давності (у 1095 днів) не діє

Тобто фіскали відмовляють у реєстрації таких РК незаконно.

Щоправда, Мінфін та й самі податківці твердять по-іншому (Мінфін — у листі від 31.01.2018 р. № 11310-09-10/2681, ДФСУ — у «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 8, с. 45).

Хоча іноді податківці, ніби й не проти «старих» коригувань. Відповідний висновок містить роз’яснення з БЗ 101.15, у якому вони говорять про коригування ПДВ при зміні умов договору фінлізингу (БЗ 101.15).

Щоправда, ця консультація зареєструвати РК до старих постачань не допоможе. ☹ А як же бути платникам, які без зареєстрованого РК не мають права зменшити податкові зобов'язання (ПЗ) / збільшити податковий кредит (ПК) (згідно з пп. 192.1.1 та 192.1.2 ПКУ)?

По-перше, можна оспорити відмову в реєстрації РК у судовому порядку. Добре, що суди в таких випадках на боці платника (див., наприклад, постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 30.10.2017 р. у справі № 823/952/17, ухвалу ВАСУ від 18.02.2016 р. у справі № 0670/4210/12*).

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/69860394, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/56548152.

По-друге, якщо судовими справами займатися немає часу, то можна спробувати досягти бажаного результату (зменшити ПЗ/збільшити ПК) і без РК. Як це зробити? Тут усе залежить від причини коригування.

Якщо ПЗ потрібно відкоригувати внаслідок повернення товару, то можна оформити зворотне постачання

Покупець (який є тепер постачальником) оформить на таке постачання нову ПН і без проблем зареєструє її в ЄРПН.

Щоправда, при поверненні передоплати скористатися цим рецептом буде складніше. А при зміні ціни/номенклатури постачання він і зовсім не допоможе — у цих випадках можна спробувати врахувати відповідні коригування (зменшити ціну/змінити номенклатуру) в наступних непрострочених постачаннях. Але це можливо, звісно, тільки в тоді, коли такі наступні постачання є (чи плануються).

При збільшенні ціни допоможе хіба що постачання покупцеві якихось послуг на відповідну вартість. Чи, знову ж таки, можна врахувати зміну ціни в наступних постачаннях.