21.05.2018

Як дійсно відпочити у відпустці

— Ну що, як відпочила?
— Та, якось не дуже… Часу замало, погода погана, ще й діти постійно хворіли/плакали/не дуже добре поводилися. Розслабитися так і не вийшло!
Знайомо? Авторові, на жаль, так. Чомусь ми готові продумувати все: роботу, задачки, відвідування окремих заходів. Ось тільки до відпустки, відпочинку обиватель найчастіше ставиться абияк. Мовляв, вона ж відпустка, а отже, сам факт того, що вона відбудеться, — відкриє країну задоволень, комфорту і розслаблення. Що ж треба, щоб відпустка пройшла на ура? Давайте визначатися!

1. Визначте, що таке відпочинок для вас. Надайте відповідь мінімум 10 разів самостійно на запитання: «Що таке відпочинок для мене?». Аналізуючи відповіді, відкиньте перші 5 пунктів, вони зазвичай занадто раціональні, і зосередьтеся на інших 5, тобто з 6 по 10. Знайдіть щось, що ці пункти об’єднує. Здебільшого, за ними стоятиме якась незадоволена потреба.

Наприклад, ви можете побачити такий список пунктів 6 — 10: співати; малювати; вчитися грати на гітарі; зустрічатися з новими людьми; навчитися в’язати. Передусім, в око впадає, що в цьому списку багато про творчість. Схоже, саме потреба у творчості виявляється незадоволеною, тобто увага до неї і буде для вас бажаним відпочинком.

Тепер погляньте на ще один варіант списку: лежати на дивані; пити гарячий чай; щоб повітря було достатньо прохолодним; тиша; сон. Якщо в першому випадку за списком стоїть потреба у зміні діяльності, у творчій активності, то в другому — потреба в комфорті. А то й сильніше — потреба в нічогонеробленні. І цю потребу теж необхідно поважати і задовольняти!

Загалом, головний принцип — визначте, що таке відпочинок індивідуально для вас, яка потреба насправді стоїть за цим визначенням відпочинку, дотримуйтеся цього розуміння.

2. Розставте пріоритети. Коли занадто довго живеш, відмовляючи собі в тому, що так важливо для тебе, на цю відпустку, період свободи, покладається занадто велика кількість очікувань. Потрібно і полежати встигнути, і біля моря погрітися, і дітей чомусь навчити, і за нове хобі взятися, і нові місця подивитися. Від такої кількості планів на невеликий проміжок часу може запаморочитися голова. Тому наступний принцип гарного відпочинку такий: оберіть щось одне, те, що дійсно важливо для вас. Складіть список тих дій/бездіяльності, яким ви хочете приділити увагу у відпустці. Потім оберіть найважливіше, те, що дійсно задовольнить вашу головну потребу. Зрозумійте, якщо на відпустку заплановано надто багато, потім доводиться розриватися між різними діями і планами. У результаті задоволення неможливо отримати ні від чого. Правильна народна мудрість: «За двома зайцями поженешся…».

З принципу розставляння пріоритетів відпочинку є і ще два важливі наслідки. Перший — чим більше очікувань, тим більше розчарувань. Тому коли очікувань не так вже й багато, то і розчаруватися складніше.

Другий важливий наслідок — концентрація. У нашому конфліктному, множинному, розщепленому світі сама зосередженість на чомусь стає цілющою, терапевтичною. Коли на відпочинок заплановано не так вже і багато, я можу залишатися в моменті, насолоджуватися тим, що є, бути в потоці, плисти за течією.

3. Приділяйте увагу організмічному. Працюючи зі своїми клієнтами як психотерапевт, автор помітив, що люди, як і раніше, схильні ділити свої потреби, бажання на нижчі і вищі, примітивні і соціальні… Мовляв, хотіти написати книжку — хороше, високе бажання. Хотіти з’їсти тортик — низинне. Заробити багато грошей і потурбуватися про дітей — високе. Зайнятися сексом — низинне. Зробити щось нове і цікаве, наприклад, з’їздити на пізнавальну екскурсію — високе. Полежати — низинне. І далі, низинне треба пригнічувати і зупиняти, а ось високому давати хід.

Друзі, не потрібно так! Адже дійсно ті потреби, які у вас з’являються, з’являються не просто так. Ділення їх на нижчі і вищі дуже умовне, визначене культурою, і насправді нічого не означає! Не має відношення до реального стану речей! І вже тим паче саме на відпочинку варто приділити особливу увагу цьому самому організмічному, усьому тому, що раніше ви називали низинним і вважали невартим уваги: їжа, сон, секс, комфорт, тепло… Список можна розширювати і продовжувати. Це всього лише приклади.

Будьте уважні до того, що потрібно вашому організму, розмовляйте з ним, слухайте його, а з людьми завжди можна тим чи іншим чином домовитися. Навіть якщо ви прокидаєтеся о 7-й ранку і хочете йти на море, а ваші попутники прокидаються лише о 9-й, — ідіть, і поясніть їм, що в цій відпустці ви хочете присвячувати час собі. А ось коли вони прокинуться, ви з радістю зустрінете їх уже на пляжі.

4. Продумайте те, що до і після. Усі думають про відпустку, як про щось хороше, часом дивовижне і прекрасне. А знаєте, чим небезпечна відпустка? Узагалі-то, будь-яка зміна режиму життя є невеликою кризою. Людині доводиться переналаштовуватися, а отже, можливі не лише приємні, але і складні переживання: тривога, гнів, печаль. А тому, щоб відпустка дійсно була радісною і приносила задоволення, потрібно приділити увагу періодам перед нею і після неї.

Перед відпусткою обов’язково закінчіть або заморозьте всі робочі та інші справи. Постарайтеся позначити для себе письмово або просто в пам’яті, якщо вона у вас хороша і ви на неї покладаєтеся, в якому стані усі ваші справи, що треба буде робити, коли ви повернетеся. Це потрібно зробити для того, щоб зменшити тривогу перед відпусткою. А крім того, позначивши вже перед відпусткою, як йдуть ваші справи, що ви доробили, а що тільки доведеться зробити, ви не зіткнетеся із занадто великим навантаженням, коли з неї повернетеся.

Що ще важливо? На час відпустки люди, зазвичай, намагаються кудись поїхати. Врахуйте, що, по-перше, це не обов’язково, не хочете — не їдьте. А по-друге, якщо ви все-таки їдете, то до перебудови психологічної, емоційної може додатися ще і перебудова біологічна, у вигляді акліматизації тощо. А тому варто закласти декілька спокійних днів, без від’їздів, прощань і зборів як перед відпусткою, так і після неї.

Загалом, постарайтеся потурбуватися про себе у відпустці краще, ніж зазвичай, і можливо, ви навчитеся турбуватися про себе щодня, а отже, життя стане якіснішим і щасливішим! Приємного відпочинку!