28.05.2018

Чекали на «звичайні» — отримали бюджетні: що з ПН?

Підприємство відвантажило за договором товар покупцю і на цю дату зареєструвало ПН. За місяць надійшла оплата — але не з поточного, а з казначейського рахунку, — і водночас додаткова угода, що передбачає оплату за рахунок бюджетних коштів. Як бути з тією «відвантажувальною» ПН?

Щодо виписки/реєстрації тієї ПН ви діяли відповідно до умов договору та ПКУ. Щодо того періоду претензій до вас бути не може не лише у податківців, а й у покупця. Як додаткову угоду, так і прохання про переоформлення ПН ви маєте право відхилити.

Але якщо залишити усе як є, то покупцеві не позаздриш: перевіряючі напевно не захочуть «прийняти» ту «дато-відвантажувальну» ПН… Адже згідно з п. 201.10 ПКУ підставою для нарахування ПК покупцем є належна ПН, а оскільки вона у нього — «дато-відвантажувальна», а не «дато-бюджетно-оплатна», то її спробують «викосити»…

Тому ви можете погодитися із запропонованою покупцем зміною умов оплати.

Але пам’ятайте: згідно з п. 187.7 ПКУ при постачанні товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів ПЗ виникають за датою зарахування таких коштів на банківський рахунок платника ПДВ.

До речі, підтвердженням «бюджетності» останніх податківці традиційно визнають факт надходження оплати саме з казначейського рахунку (101.13 БЗ).

Оскільки за одним постачанням одне й те ж ПЗ не може виникати двічі, та ще й на дві різні дати, у вас у податковому обліку ПДВ має залишитися одна дата — що відповідає п. 187.7 ПКУ.

То як же ви маєте вчинити?

За датою зарахування на ваш поточний рахунок оплати з рахунку Держказначейства скласти до вихідної ПН «обнуляючий» РК і одночасно — нову «дато-бюджетно-оплатну» ПН, надіслати цей РК покупцю для реєстрації, а цю нову ПН зареєструвати самостійно. До речі, ваш ліміт реєстрації при цьому не страждає. У результаті у вашій декларації за період зарахування бюджетних коштів (якщо РК і нову ПН зареєстрували своєчасно) коригуючий «мінус» у ряд. 7 згорнеться з відповідним «плюсом» у ряд. 1.1.