31.05.2018

Єдиннику простили борг: чи буде дохід у ЄП-обліку?

Підприємство-єдиноподатник уклало з кредитором угоду про прощення боргу. Чи повинні ми включити суму списаної заборгованості до складу доходу для цілей нарахування єдиного податку?

Окремої норми, яка б наказувала єдиноподатникам включати суму прощеного боргу до складу «єдиноподатного» доходу (за образом і подобою доходу від простроченої кредиторки), у ПКУ ви не знайдете. Але не поспішайте радіти. Підстави для збільшення доходів усе ж є.

Грошова заборгованість (товари отримані, але не оплачені). За роз’ясненнями податківців, товари (роботи, послуги), за якими кредиторська заборгованість списана за домовленістю сторін, вважаються безоплатно отриманими в розумінні п.п. 14.1.13 ПКУ (див. категорію 107.04 БЗ*). А вартість безоплатно отриманих товарів включається до складу доходу платника єдиного податку (ЄП) на вимогу абзацу першого п. 292.3 ПКУ. Причому

* Ця консультація розміщена в категорії 107 БЗ, тобто стосується фізосіб-єдиноподатників. Проте, на наш погляд, підхід до однієї й тієї ж операції і у фізосіб, і у юросіб має бути однаковий.

щодо безоплатних товарів (на відміну від простроченої кредиторки) ПКУ не робить жодних винятків: їх вартість збільшує дохід усіх єдинників — платників і неплатників ПДВ, фізичних і юридичних осіб груп 1 — 3

Дохід у розмірі вартості безоплатних товарів (робіт, послуг) визнають у тому звітному періоді, в якому була досягнута домовленість про прощення заборгованості.

Зверніть увагу! Абзац другий п. 292.3 ПКУ під безоплатно отриманими товарами (роботами, послугами) розуміє лише ті товари/послуги, які отримані за письмово оформленими договорами. Тож якщо договір оформлений усно, то формально ЄП-дохід не виникає.

Проте в нашому випадку ця лазівка від сплати податку не врятує. Уся річ у тому, що згідно з ч. 1 ст. 207 ЦКУ договір вважається письмовим, навіть якщо його зміст зафіксований в одному або декількох документах, листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. У нашому випадку без документа, що підтверджує прощення боргу, не обійтися, а отже, у наявності письмова форма договору**.

** Про те, якими документами оформляють прощення боргу, див. на с. 34.

Крім того, для фізосіб-єдиноподатників невключення вартості безоплатних товарів до складу «єдиноподатного» доходу означає лише єдине: вона збільшить «цивільний» річний оподатковуваний дохід і буде оподаткована ПДФО і військовим збором (див. с. 45). Та й юридичним особам податківці навряд чи без «бою» дозволять залишити взагалі без оподаткування вартість безоплатних товарів, переданих в усній формі.

І ще один момент. Податківці вимагають визначати розмір доходу за безоплатно отриманими товарами (роботами, послугами) виходячи з рівня звичайних цін (див. категорії 107.04 і 108.01.02 БЗ). Ми вважаємо, що ці претензії контролерів вимогами сьогоднішнього ПКУ не обґрунтовані.

Товарна заборгованість (аванс отриманий, але товари не відвантажені). «Товарна» заборгованість дохід єдиноподатника не збільшує. Уся річ у тому, що на дату списання заборгованості отримана раніше передоплата (яка вже потрапила до ЄП-доходу при її отриманні) стає безповоротною фінансовою допомогою. Тому підприємство зменшує дохід від передоплати і замість нього визнає дохід у вигляді фіндопомоги, яку оподатковують ЄП на підставі п.п. 2 п. 292.1 ПКУ. Виняток — заборгованість юросіб-єдиноподатників, що виникла в період їх перебування на загальній системі оподаткування. Річ у тому, що підприємства-прибутківці авансову оплату до складу доходу не включають, а отже, у них сума отриманої передоплати в оподаткуванні ще не взяла участі.