№44

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2018/№ 44 Інші номери журналу ›
  • Що таке борг і як його стягнути? «Ну, борг і борг, — скажете ви. — Що тут може бути незрозумілого?!» Повірте, дорогий читачу, розбиратися є в чому. Незважаючи на, здавалося б, прозорість цього явища, нюансів сила-силенна. У цій статті розберемося з юридичними аспектами боргу. У тому числі обговоримо можливі варіанти його стягнення. У наступних же матеріалах перейдемо до бухгалтерських і податкових тонкощів. Що ж, не втрачатимемо дорогоцінні хвилини.
  • Борг і заборгованість: шукаємо відмінності Трапляється так, що в підприємства в бухгалтерському обліку «тиша й благодать» — жодних заборгованостей, як раптом контрагент говорить про якісь борги і навіть загрожує санкціями... І такий розвиток подій цілком допустимий, оскільки борг у правовому сенсі не завжди теж саме, що заборгованість у бухобліку. А щоб зрозуміти різницю, потрібно ці два поняття порівняти. Що таке борг у правовому сенсі, ви дізналися з попередньої статті. А зараз розберемося з тим, у чому ж відмінність такого боргу від заборгованості в розумінні правил бухобліку.
  • І з податків бувають борги... Податковий борг. Із цим поняттям хтось стикався, а хтось лише чув про нього «краєм вуха» (щасливчик). У будь-якому разі знати ключові моменти про податковий борг потрібно всім платникам податків. У цій статті розповімо вам детально про те, що ж це таке. Обговоримо способи стягнення податкового боргу. Не забудемо й про негативні наслідки, а також законне «відтягування» строків сплати заборгованості. Давайте починати!
  • Підприємство ліквідуй, та про борги не забувай Найчастіше причиною ліквідації стають саме борги. Але чи вирішує припинення діяльності того чи іншого підприємства всі проблеми? Що відбувається з кредиторською та дебіторською заборгованістю під час ліквідації? Розбираємося.
  • Борги зарплатні Кожен працюючий має право на заробітну плату не нижче встановленої законом. Так свідчать положення Конституції України. Але бувають випадки, коли роботодавець затримує або зовсім не виплачує зароблене. До чого такі дії можуть призвести? Як працівникові отримати належне? Чи виникають у такому разі податкові наслідки? Відповіді на ці й інші запитання знайдете в нашій статті.
  • Критерії безнадійності: вивчаємо разом Сума дебіторської заборгованості підприємства при її списанні безпосередньо впливає на податковоприбутковий і ПДВ-облік. Причому якщо йдеться про малодохідників, то їм особливо «морочитися» не доводиться: все, що списали, так чи інакше зменшує податок на прибуток. А ось високодохідникам для того, щоб зменшити базу для нарахування податку, необхідно доводити, що борг дійсно є безнадійним. Що для цього потрібно? Усього лише, щоб ваша заборгованість підходила під один з критеріїв безнадійності, які перелічені в п.п. 14.1.11 ПКУ. Усього їх 9, і про основні з них ми з вами зараз поговоримо.
  • Дебіторська заборгованість пройшла «тест на безнадійність»: що в обліку? Строк позовної давності за дебіторською заборгованістю минув? Чи ви впевнені в тому, що вона, на жаль, не буде погашена з якоїсь іншої причини (наприклад, ваш боржник ліквідувався або вам не вдалося стягнути борг у судовому порядку)? Усі ці випадки об’єднує єдине: перед вами постає питання про списання безнадійної дебіторської заборгованості як у податковому, так і в бухгалтерському обліку. А ось як це зробити, ми вам зараз розповімо.
  • Списуємо «мертвий вантаж» безнадійної кредиторської заборгованості А тепер розглянемо проблему безнадійних боргів з іншого боку — з боку боржника, в обліку якого «зависла» безнадійна кредиторська заборгованість. Як списати таку заборгованість після закінчення строку позовної давності (або раніше, наприклад, у разі ліквідації кредитора), ми розповімо в цій статті.
  • Борг за підзвітною сумою перед працівником Працівник придбав товари для підприємства «за свої». В який строк він повинен відзвітувати і за якою формою? Як швидко роботодавець повинен погасити борг перед працівником, відшкодувавши йому витрачені кошти? Що робити, якщо роботодавець «тягне» з відшкодуванням? Чи діє строк позовної давності щодо такої заборгованості? Якщо так, то за якими правилами він обчислюється? Надати відповіді на озвучені запитання — мета цієї статті.
  • Зрозуміти і простити: облік операцій прощення боргу Як свідчить народна мудрість: «борг платежем страшний». Але дива трапляються. І ось ваш кредитор вирішив простити вам борг повністю або частково. Або навпаки, ви будучи кредитором, пішли на «атракціон небаченої щедрості» — простили вашому боржникові його заборгованість. Як такі операції відобразити в бухобліку і як вони вплинуть на податковий облік сторін? Продовжимо вашу радість від позбавлення від боргів і нагадаємо основні нюанси обліку прощеного боргу в обліку кредитора і боржника.
  • «А роки летять...», або Рахуємо строки позовної давності Уміти розраховувати строки позовної давності потрібно не лише юристам. Адже позовна давність серйозно впливає на бухгалтерський і податковий облік. У цьому ви змогли (і ще зможете) переконатися, вивчивши інші статті тематичного номера. Так давайте ж розберемося детально в тому, як поводитися зі строками позовної давності.
  • Прощена позика і ПДФО з ВЗ Підприємство вирішило простити борг фізособи за договором позики до закінчення строку позовної давності. Що з оподаткуванням? Відповідь на це запитання зовсім не така проста, як може здатися на перший погляд. І ось чому.
  • «Хвости з минулого життя», або Підприємницький борг після ліквідації Колись підприємцеві, що побажав знятися з держреєстрації, необхідно було пройти довгий шлях: перевірки, погашення боргів та інші обов’язкові процедури. Але з кінця 2014 року припинення підприємницької діяльності проходить за один день* — сьогодні подали документи держреєстраторові і не пізніше наступного робочого дня — усе goodbyе! А якщо на момент такої розреєстрації були борги? Що буде з ними? Про це читайте в цій статті.
  • Єдиннику простили борг: чи буде дохід у ЄП-обліку? Підприємство-єдиноподатник уклало з кредитором угоду про прощення боргу. Чи повинні ми включити суму списаної заборгованості до складу доходу для цілей нарахування єдиного податку?
  • Списання безнадійної кредиторки підприємцем-єдиноподатником У травні 2018 року в приватного підприємця — платника єдиного податку групи 1 минає строк позовної давності за кредиторською заборгованістю. Чи включається сума списаної кредиторської заборгованості до складу доходу підприємця-єдиноподатника?
  • Рядок 20.1 зменшує «регліміт» Направили від’ємне значення ПДВ (рядок 20.1 декларації з ПДВ) у рахунок погашення боргу з ПДВ. Чи зменшується «регліміт»?
  • Календар бухгалтера на червень 2018 року
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі