01.11.2018

Уточнення транспортного податку: загальні правила

Транспортний податок, так само як і плата за землю чи податок на нерухоме майно, розраховується, відображається у звітності і сплачується за специфічною методикою. А протягом звітного року з оподатковуваними транспортними засобами може статися будь-що. Можна придбати нові автівки і продати старі. Автівка може бути викрадена чи потрапити в ДТП. Зрештою, можна просто припуститися помилки при складанні декларації. В усіх цих випадках знадобиться механізм уточнення. У цій статті розглянемо, як уточнювати суми транспортного податку.

Особливості розрахунку і сплати транспортного податку встановлює ст. 267 ПКУ. Зокрема, встановлено, що юридичні особи — платники транспортного податку самостійно обчислюють суму цього податку станом на 1 січня звітного року. До 20 лютого цього ж року вони подають «транспортну» декларацію за місцем реєстрації об’єкта оподаткування (транспортного засобу) (п.п. 267.6.4 ПКУ).

Форму декларації транспортного податку затверджено наказом № 415 (наразі — у редакції наказу № 595). Перелік автомобілів, які у 2018 році є об'єктом оподаткування транспортним податком, розміщено на сайті Мінекономіки*.

* Див.: www.me.gov.ua/Files/GetFile?lang=uk-UA&fileId=68423827-ba65-4263-a1da-60978524fd83.

Загалом уточнення податкових зобов’язань у «транспортній» декларації підпорядковується тим же правилам, які діють для «земельної» або «нерухомої» декларації. Тобто «транспортна» декларація також уточнюється двома способами — як самостійний документ і як уточнення у складі звітної декларації (п. 50.1 ПКУ).

Щоправда, механізм виправлення у складі звітної декларації викликає деякі сумніви. Тому будемо розглядати лише перший спосіб виправлення — через уточнюючу декларацію. Уточнювати податкові зобов’язання можна в межах строків, установлених ст. 102 ПКУ.

Річна сума податкових зобов’язань з транспортного податку в декларації розбивається рівними частинами на квартали. Сплачується транспортний податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, який відображається в річній податковій декларації (пп. 267.6.4 та 267.8.1 ПКУ).

Тобто специфіка транспортного податку у тому, що

податкові зобов’язання з транспортного податку відображаються в декларації «наперед» на рік, а сплачуюються вже після закінчення кварталу, до якого відносяться

Це накладає свої особливості на порядок, в якому уточнюються «транспортні» зобов’язання. Зупинимося на цих особливостях трохи детальніше.

Уточнена річна сума податкових зобов’язань зазначається у колонці 10 рядка 2 уточнюючої «транспортної» декларації і розбивається на квартали у колонках 11 — 14 цього рядка. Натомість до рядка 3 уточнюючої декларації переноситься первісно визначена сума податкових зобов’язань (зазначена у декларації, яка уточнюється). Якщо сума в рядку 3 більше, ніж у рядку 2 — різницю переносимо до рядка 5 декларації (як зайво нараховані податкові зобов’язання). Якщо ж сума в рядку 3 менше, ніж у рядку 2, різницю переносимо до рядка 4 декларації (як недонараховані податкові зобов’язання).

Також в останньому випадку щодо кварталів поточного року, у яких податкове зобов’язання вже було сплачено не повною мірою, розраховуємо та сплачуємо самоштраф (3 або 5 % від суми недоплати, залежно від способу уточнення). Суму самоштрафу зазначаємо в рядку 6 декларації. Якщо ж при уточненні не вклалися у 90-денний строк (п. 129.9 ПКУ), потрібно також розрахувати суму пені (згідно з п.п. 129.1.3 ПКУ) і зазначити її у рядку 7 декларації.

Ну, а тепер переходимо до деталей.