№88

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2018/№ 88 Інші номери журналу ›
  • Уточнюємо плату за землю: теоретичні аспекти Через те що звітувати з плати за землю можна як за минулий місяць, так і на рік вперед, у власників чи орендарів землі завжди виникають проблеми з порядком уточнення даних, відображених у таких деклараціях. Щоб при вирішенні таких проблем ви не ламали голову сьогодні, нагадаємо основні правила уточнення звітності з плати за землю.
  • Земельний податок при купівлі нових земельних ділянок У попередньому матеріалі ми розповіли про загальні правила уточнення плати за землю. А тепер перейдемо до окремих випадків. I розпочнемо з того, як суб’єкту господарювання, який розширює свій земельний фонд (наприклад, придбав ще одну земельну ділянку), донарахувати податкові зобов’язання з плати за землю.
  • Лісові землі та земельний податок На сьогодні суб’єкти господарювання, які володіють лісовими землями, ставлять собі запитання: чи потрібно їм нараховувати і сплачувати плату за землю в частині земельного податку за такі землі? Давайте розбиратися.
  • Розірвали договір оренди — скоригуйте плату за землю Зміни у структурі земельних ресурсів підприємства відбуваються також через укладання чи розірвання договорів оренди. Якщо ви укладаєте посеред року новий договір оренди, то вам слід донарахувати орендну плату. Про те, як це робити, читайте на с. 6 (алгоритм такий, як і у випадку придбання нової земельної ділянки). А от коли договір оренди розривається, то слід скоригувати раніше нараховану суму податку. Про це й поговоримо далі.
  • Виправляємо помилки річної декларації Проводити коригування нарахованої плати за землю власники та землекористувачі землі мають не тільки у випадку зміни у структурі їх земельного фонду (про це ми розповіли на с. 6 та 11), а й у зв’язку з допущеними помилками при розрахунку податку. Наприклад, власник чи землекористувач землі взяв для розрахунку НГО не той коефіцієнт індексації або при обчисленні податку допущено арифметичну помилку. Про те, як виправити таку помилку, поговоримо далі.
  • Виправляємо помилки, допущені при уточненні плати за землю Допустити помилку можна не тільки у звітній декларації, а і в уточнюючій, яка подана для виправлення раніше допущеної помилки. Наприклад, донараховуючи податок при зміні ставки випадково відобразили суму уточнення не в тому рядку, що потрібно. Якщо так сталося, то у більшості платників плати за землю виникає запитання, а як саме слід виправити таку помилку? Відповідь на це запитання шукайте далі.
  • Новий коефіцієнт Кф і плата за землю Мінагрополітики з 17.07.2018 р. встановило, що для розрахунку НГО за окремі категорії земель слід застосовувати коефіцієнт функціонального використання (Кф) у розмірі 3,0 замість 2,0. Відразу виникло запитання, як саме це відіб'ється на платі за землю? Розберемося з цим далі.
  • «Нерухомий» податок: правила уточнення Загальні правила внесення змін до раніше поданої податкової декларації, визначені ст. 50 ПКУ, ви, безперечно, добре знаєте. Тож не повторюватимемо їх вкотре, а краще розповімо про особливості, що притаманні уточненню саме «нерухомого» податку.
  • Зміна «нерухомої» ставки: уточнюємося На жаль, ми вже звиклися з тим, що законодавець час від часу свідомо нехтує принципом стабільності податкового законодавства. Від нього не відстають місцеві владники, змінюючи посеред року ставки податків. Якщо так сталося, ви маєте виправити показники звітної декларації. Та це ще півбіди. От якщо у такій декларації одночасно було розраховано «нерухомий» податок і за житловими, і за нежитловими об’єктами, оце справжня біда. Та ви легко з нею впораєтеся, тільки-но прочитаєте нашу статтю. Тож уперед!
  • Уточнення транспортного податку: загальні правила Транспортний податок, так само як і плата за землю чи податок на нерухоме майно, розраховується, відображається у звітності і сплачується за специфічною методикою. А протягом звітного року з оподатковуваними транспортними засобами може статися будь-що. Можна придбати нові автівки і продати старі. Автівка може бути викрадена чи потрапити в ДТП. Зрештою, можна просто припуститися помилки при складанні декларації. В усіх цих випадках знадобиться механізм уточнення. У цій статті розглянемо, як уточнювати суми транспортного податку.
  • Виправлення помилок При заповненні «транспортної» декларації припустилися помилок. Як їх виправляти? Про це — далі!
  • Починаємо і припиняємо сплату Часто протягом звітного року (вже після подання декларації за цей рік) платники набувають права власності на нові об’єкти оподаткування транспортним податком або навпаки — втрачають право власності на вже наявні об’єкти (транспортні засоби). Давайте поговоримо про це!
  • Чим запам’ятався жовтень
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі