05.11.2018

Касову книгу закривають щорічно: примха ДФСУ чи обов’язок госпсуб’єкта?

За матеріалами категорії 109.15 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Касову книгу відкривають на один календарний рік. Якщо протягом календарного року касова книга закінчується або змінюється її форма, таку книгу слід закрити.

При цьому, якщо в ній залишилися незаповнені сторінки (книгу вели в паперовій формі), то на таких сторінках проставляють прокреслення або на першій порожній сторінці ставлять дату закінчення книги і засвідчують підписами керівника і головного бухгалтера

Що ж, податківці продовжують наполягати: касову книгу (типова форма № КО-4) ведуть всього один календарний рік. Звичайно, з таким твердженням можна посперечатися. Адже ані в старому, ані в новому «касовому» Положенні (№ 637 і № 148**) ви не знайдете такого обмеження. В той же час, сама форма касової книги, а якщо точніше, то напис на її титульній сторінці «Касова книга на 20___ рік», начебто припускає використання такої книги лише у межах одного календарного року.

** Затверджені постановами Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 і від 29.12.2017 р. № 148 відповідно.

Тож якщо ви не хочете зайвий раз вступати в полеміку з контролерами, після закінчення року закрийте касову книгу і почніть нову.

До речі, закрити касову книгу необхідно ще в двох випадках: якщо протягом року книга закінчилася або помінялася її форма.

Останнє оновлення типових форм касових документів відбулося 05.01.2018 р. Вже тоді суб’єкти господарювання повинні були закрити касові книги старої форми і відкрити нові.

Проте постанова Правління НБУ від 24.05.2018 р. № 54 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 47, с. 3) відстрочила цей момент до 01.07.2018 р. Тобто закрити старі касові книги належало 30 червня.

На жаль, порядок закриття касових книг у законодавстві не прописаний. Як бути? У роз’ясненні 109.15 БЗ, що діяло до 05.01.2018 р., податківці пропонували такий варіант для паперової касової книги:

— на незаповнених сторінках проставити прокреслення або на першій порожній сторінці зазначити дату закінчення книги;

— засвідчити такі записи підписами керівника і головного бухгалтера підприємства.

Ось тільки таке роз’яснення втратило силу у зв’язку з появою Положення № 148. Ми радили дочекатися відповідних вказівок контролерів і надалі керуватися їх рекомендаціями (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 32, с. 46).

І ось, у роз’ясненні, що коментується, фіскали не лише повністю повторили свої колишні висновки, але і додали нюанси закриття касової книги в електронному вигляді.

Так, якщо підприємство веде касову книгу в електронній формі, то для її закриття слід:

— вкладні листи сформувати в підшивки в хронологічному порядку (про те, як часто треба роздруковувати листи електронної касової книги, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 85, с. 30);

— сформувати з таких підшивок касову книгу;

— засвідчити книгу підписами керівника і головного бухгалтера підприємства.

Після цього касову книгу (у паперовому вигляді або її роздруківку на електронних носіях) передати на зберігання. Зберігати її треба протягом 3 років (за умови завершення перевірки фіскальними органами з питань дотримання податкового законодавства).

І ще одне. Нумерацію сторінок в новій касовій книзі слід почати з «1». А ось нумерацію прибуткових і видаткових касових ордерів слід продовжити (до кінця року) аби уникнути появи документів з однаковими номерами (109.10 БЗ).