19.11.2018

Блокування ПН/РК: ситуація погіршилася...

Постанова КМУ від 24.10.2018 р. № 936

висновок документа

РК, складені у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, тотально підлягають моніторингу.

При обчисленні обсягу (500 тис.) не враховують РК, складені не в поточному місяці.

Під моніторинг у межах до 500-тисячного обсягу потрапляють ПН/РК за операціями з отримувачем, обсяг операцій з яким перевищить 50 тис. грн.

Розмір податкового навантаження, що звільняє від моніторингу, збільшено з 3 % до 5 %

Постанова, що коментується, вносить зміни до п. 3 Порядку № 117*. Цей пункт, нагадаємо, встановлює низку ознак (та показників), у разі дотримання яких ПН і РК не потрапляють під моніторинг, що здійснюється для цілей зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Усього цих змін чотири. І жодну з них не можна віднести до позитивних — усі вони спрямовані на «закручування блокувальних гайок».

1. Під моніторинг тепер потраплятимуть усі РК, складені у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (так звані мінусові РК). Такі РК реєструє отримувач, якщо він платник ПДВ, а постачальник — якщо отримувач неплатник. Утім, фіскали й до цього іноді зупиняли реєстрацію «мінусових» РК до ПН, які було оформлено на операції з неплатниками**. Тепер же «мінусові» РК, оформлені до будь-яких ПН (як на платників, так і на неплатників), повинні моніторитися — незалежно від обсягів постачання, податкових навантажень та інших ознак, наведених у п. 3 Порядку № 117!!!

** Раніше податківці мотивували таке свавілля тим, що, мовляв, у п.п. 1 п. 3 Порядку № 117 згадуються тільки ПН, складені на неплатників.

2. Для цілей обчислення «порогових» 500 тис. грн. тепер не повинні враховуватися будь-які РК, що подаються на реєстрацію до ЄРПН не в тому місяці, в якому вони були складені! Теж вельми неприємний момент, оскільки через це можуть штучно завищуватися обсяги (адже бувають повернення, скасування помилкових ПН та інші подібні ситуації). У деяких випадках це може негативно вплинути і на нове 50-тисячне обмеження (див. далі).

3. Тепер, навіть коли обсяг постачання поточного місяця у платника не перевищить «порогові» 500 тис. грн., під моніторинг потраплятимуть ПН/РК платника, складені на його контрагента — платника ПДВ, якщо обсяг операцій з таким контрагентом у поточному місяці перевищить (з урахуванням ПН/РК, що подається) 50 тис. грн! Це теж дуже неприємна зміна, яка може зачепити багатьох платників.

4. Межу податкового навантаження (показник «D») платника ПДВ, при перевищенні якої ПН/РК не повинні потрапляти під моніторинг, збільшено з 0,03 до 0,05. Нагадаємо, що показник «D», який тепер повинен мати розмір більше 0,05, звільнить ПН/РК платника від моніторингу (і, відповідно, блокування ПН/РК), тільки якщо одночасно показник «Р»*** не перевищить у 1,4 раза найбільшу суму ПДВ (проведену через ЄРПН) в одному з 12 попередніх місяців.

*** Сума ПДВ у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, у звітному періоді (з урахуванням поданої ПН/РК).

Звертаємо увагу, що ця постанова вже набрала чинностіз 10 листопада. Коли ж вона почне (а, можливо, вже почала) фактично застосовуватися на практиці, залежить від того, наскільки швидко фіскали внесуть зміни до програмного забезпечення СЕА ПДВ.