29.11.2018

ПН на пільговані постачання

ПДВ-пільгованими є постачання, які відбуваються в межах здійснення операцій, зазначених у ст. 197 ПКУ і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. На відміну від операцій, які оподатковуються на нульовою ставкою (п. 195.1 ПКУ), ці операції не є оподатковуваними. Так само як і операції, які не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ).

Усі неоподатковувані операції (як ПДВ-необ’єктні, так і ПДВ- пільговані) у декларації з ПДВ відображаються у рядку 5 і розшифровуються в додатку Д6. Але, на відміну від операцій, які не є об’єктом оподаткування, у пільгованих операціях є додана вартість. Тому на постачання в межах ПДВ-необ’єктних операцій ПН не складаються, а в межах ПДВ- пільгованих операцій складаються. Саме про такі ПН та особливості їх складання ми зараз поговоримо.

Особливості складання «пільгових» ПН починаються із лівого верхнього кута. У ньому потрібно зробити позначку «Без ПДВ» у графі «Складені на операції, звільнені від оподаткування» (п. 17 Порядку № 1307).

Увага! Графу «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» у загальному випадку не заповнюємо! Тип причини «09» — «складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість» (п. 8 Порядку № 1307), — стосується тільки компенсуючих ПН (про них читайте на с. 31). Адже «пільгова» ПН у загальному випадку якраз надається покупцю. Водночас у п. 10 Порядку № 1307 передбачено кілька випадків, коли у «пільгових» ПН зазначають тип причини «12». У цих випадках ПДВ-пільговані постачання здійснюються на адресу неплатників ПДВ, найменування яких зазначається у ПН. А ПН на неплатника покупцю дійсно не надається.

Заголовна частина «пільгової» ПН у загальному випадку заповнюється без будь-яких особливостей. Тобто у ній платник зазначає власні дані (для продавця) і дані отримувача товарів чи послуг за ПДВ-пільгованими постачаннями (для покупця). Виняток — «пільговані» постачання у випадках, передбачених п. 10 Порядку № 1307. У «пільгових» ПН на такі постачання у графі «Отримувач (покупець)» зазначається найменування юридичної особи (дипломатичної місії) або П. І. Б. фізичної особи з числа дипперсоналу, а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «200000000000». Реквізит «Податковий номер платника податку» для покупця у «пільгових» ПН на неплатника не заповнюється (крім ПН з типом причини 12), як і у випадку зі звичайними ПН на неплатника (п. 12 Порядку № 1307).

У табличній частині «пільгової» ПН також є свої особливості. Зокрема, у графі 8 розділу Б «Код ставки» зазначаємо «903» (п.п. 6 п. 16 Порядку № 1307). А у графі 9 «Код пільги» необхідно зазначити код пільги згідно з Довідниками податкових пільг, які затверджені ДФСУ станом на дату складання ПН. Наразі актуальними є Довідник № 90/1 та Довідник № 90/2, затверджені станом на 01.10.2018 р.

Відстежувати появу нових довідників пільг можна на офіційному сайті ДФСУ*. Якщо ж ви здійснюєте ПДВ-звільнені операції, які ще не встигли внести до довідників (зазвичай, таке відбувається у випадку, коли запроваджено нову пільгу), у графі 9 «пільгової» ПН зазначаємо умовний код пільги «99999999». Водночас у спеціально відведеному полі під ПН зазначаємо норму ПКУ (пункт (підпункт), стаття, підрозділ, розділ) та/або норму (положення) міжнародного договору, на підставі яких операція звільняється від оподаткування ПДВ.

* Див.: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri-- perelik/dovidniki-/54005.html.

У розділі А «пільгової» ПН рядки II — VIII не заповнюються (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307). Відповідно й нова графа 11 «Сума податку на додану вартість» у розділі Б теж не заповнюється. Решта граф розділу Б заповнюються без будь-яких особливостей. Аналогічної позиції дотримуються також і фіскали у своїй консультації із БЗ, підкатегорія 101.16, присвяченій «пільговим» ПН.

І насамкінець. На ПДВ-звільнені постачання завжди потрібно складати окрему ПН. Поєднувати в одній ПН ПДВ-звільнені і ПДВ- оподатковувані (навіть за ставкою 0 %) операції не можна (п. 17 Порядку № 1307).

Приклад, як заповнювати «пільгову» ПН, див. на с. 35.