29.11.2018

ПН на мінбазу

«Мінбазна» ПН складається у тому випадку, коли мають місце операції з «дешевого» продажу. Цебто коли потрібно донараховувати ПЗ на підставі абзацу другого п. 188.1 ПКУ. У цьому випадку ПЗ постачальника складаються з двох величин: ПЗ, нарахованих на договірну вартість, і ПЗ, розрахованих виходячи із суми перевищення мінбази над договірною ціною.

Відповідно при постачанні за ціною нижче мінбази слід складати дві ПН (п. 15 Порядку № 1307): окремо на договірну вартість, окремо — на суму перевищення (див., наприклад, лист ДФСУ від 05.11.2018 р. № 4700/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Першу ПН оформляють у загальному порядку, реєструють і надають покупцю. Саме на підставі цієї ПН покупець у себе в обліку відобразить ПК з ПДВ.

А от при складанні другої ПН у платників є вибір: або складати «індивідуальні» ПН — на кожну дату, коли виникає «мінбазний» ПДВ, або складати зведену ПН на всі однакові випадки «дешевого» продажу — не пізніше останнього дня місяця, у якому сталися такі операції (п. 201.4 ПКУ). Давайте подивимося на особливості складення «мінбазних» ПН.

Якщо ви складаєте «індивідуальну мінбазну» ПН, все — як і раніше. Тобто робимо позначку «Х» у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» і зазначаємо тип причини «15». А от для зведеної «мінбазної» ПН наказ № 763 підготував новинку: у полі «Зведена податкова накладна» замість «безликої» позначки зазначається спеціальний код «зведеності». У нашому випадку, оскільки йдеться про «мінбазну» ПН, тут зазначаємо код ознаки «3» (п. 11 Порядку № 1307). При цьому тип причини у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» також зазначається «15».

І в рядках, призначених для даних продавця, і в рядках, відведених для даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані. Звертаємо увагу, що наказ № 763 не вніс до п. 15 Порядку № 1307 згадку про те, що у «мінбазній» ПН не заповнюється податковий номер платника податку (для покупця). Тож потрібно думати, що у «мінбазних» ПН цей новий реквізит зазначається. У таких ПН і для продавця, і для покупця платник зазначає свій податковий номер (так само, як і ІПН).

У графі «Номенклатура товарів/послуг продавця», крім власне найменування товару, продавець прописує наступний текст: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання» (п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307). Натомість графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 розділу Б у «мінбазній» ПН не заповнююються (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307).

В іншому — правила складання ПН на суму перевищення не відрізняються від правил оформлення накладної виходячи з фактичної ціни постачання.

У ПДВ-декларації суму перевищення мінбази над договірною вартістю і суму донарахованого ПДВ окремо виділяти не потрібно. Такі суми разом з договірною вартістю і загальним ПДВ зазначають у рядках 1.1, 1.2 або 3 залежно від використовуваної ставки ПДВ (20, 7 і 0 % відповідно).

Виняток тут є тільки для експортних постачань: фіскали при експортних постачаннях нижче мінбази дозволяють не складати «мінбазну» ПН (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.07). Але при цьому у рядку 2 декларації, на нашу думку, усе одно слід зазначати базу оподаткування, підвищену до мінімальної.

Приклад того, як заповнюється «мінбазна» ПН, наведемо на с. 37.