01.10.2018

Електронний кабінет: проводимо звірку розрахунків з бюджетом

Електронний кабінет (ЕК) містить у собі багато сервісів. Один з них дає платникам податків можливість не тільки провести звірку розрахунків з державним та місцевими бюджетами (у режимі реального часу), а й одержати документ, що підтверджує стан розрахунків з бюджетом. Таке право з 01.01.2018 р. прописане в п. 421.2 ПКУ. А як ним скористатися, ми розповімо просто зараз.

Проводимо звірку розрахунків

Провести звірку розрахунків з бюджетом за допомогою ЕК можна в режимі он-лайн. Для цього не потрібно складати та подавати податківцям будь-які запити. Достатньо:

— зайти в приватну (особисту) частину ЕК (за адресою https://cabinet.sfs.gov.ua або через офіційний веб-портал ДФСУ — www.sfs.gov.ua) за допомогою ЕЦП;

— знайти в лівій частині екрана розділ «Стан розрахунків з бюджетом».

Щойно ви туди увійдете, перед вами з’явиться вікно з усіма інтегрованими картками платника (ІКП) за всіма податками і зборами, які ви сплачуєте (рис. 1).

Рис. 1. Розділ «Стан розрахунків з бюджетом» в ЕК

За умовчанням програма видає дані за поточний рік. Тому в кожній з ІКП ви знайдете інформацію про нараховані та сплачені до бюджету грошові зобов’язання, суми, повернені з бюджету, суми переплати або недоїмки, суми нарахованої та несплаченої пені за конкретним податком/збором за такий період.

Щоб провести звірку розрахунків за попередні роки, вам слід вибрати відповідний період (рік) та потрібний орган ДФСУ, який контролює сплату податку/збору (рис. 2 на с. 12), що вас цікавить.

Рис. 2. Обираємо період та орган ДФСУ для звірки

Далі серед ІКП, що залишилися на екрані, оберіть ту, яка вас цікавить, і натисніть на неї. Ви побачите таблицю з детальною інформацією щодо конкретного податку (платежу) у розрізі проведених операцій (рис. 3).

Рис. 3. ІКП у розрізі операцій

Зверніть увагу: кожна операція, відображена в ІКП, має свій код. Наведіть курсор миші на значення в полі «Код операції» та прочитайте підказку, яка розповість вам про зміст операції.

На жаль, у вікні ЕК можна лише переглянути дані ІКП. Для того щоб їх відфільтрувати (за датою, сумою операції тощо), необхідно вивантажити таблицю в Excel.

До речі, у фізичних осіб, які захочуть провести звірку з бюджетом, є один бонус — вони можуть через ІКП сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної картки (рис. 4).

Рис. 4. Фізичні особи можуть сплатити податки через ЕК

От і все, що потрібно для отримання інформації про стан розрахунків з бюджетом через ЕК.

Одержуємо підтвердження

Одержати інформацію про стан розрахунків з бюджетом можна через меню «Стан розрахунків з бюджетом» у режимі реального часу. Такі дані можна використати навіть при адміністративному або судовому оскарженні рішень контролюючих органів (140.06 БЗ). Усе це, звісно, чудово.

Але якщо ви прибічник документів з підписами та печаткою, у вас є можливість отримати документ, що підтверджує стан розрахунків з бюджетом, у письмовому вигляді*.

* Завдяки п.п. 17.1.13 ПКУ платники податків можуть самостійно обирати спосіб взаємодії з контролюючим органом в електронній формі через ЕК, якщо інше не встановлено ПКУ.

Як? Раніше для цього існував тільки один спосіб — звернутися до податківців з письмовою заявою (у довільній формі) з проханням надати інформацію з ІКП про нараховані та сплачені суми й сальдо станом на певну дату в розрізі конкретних податків та обов’язкових платежів (135.04 БЗ).

Зараз же можна скористатися ще й ЕК. Для цього, звичайно, все одно доведеться написати листа до відповідного органу ДФСУ, але надіслати його буде набагато легше. У цьому вам допоможе розділ «Листування з ДФС» (у лівій частині вікна) приватної частини ЕК (140.03 БЗ).

Щоб надіслати запит, зайдіть до зазначеного розділу та у вікні, що відкрилося, зазначте такі реквізити:

— регіон, у якому розташований орган ДФСУ, та орган ДФСУ, якому ви надішлете лист (система заповнить автоматично, вам залишиться тільки їх перевірити);

— тип документа (у нашому випадку це лист);

— тематику звернення. Оскільки інформацію про стан розрахунків з бюджетом бажано одержати одразу за всіма податками та зборами, які сплачує платник податків, то краще обрати «Інші питання, що належать до компетенції ДФС». Якщо ж вас цікавить конкретний податок/збір — виберіть його назву (податок на прибуток, ПДВ, ПДФО, акцизний податок тощо);

— короткий зміст листа. Наприклад, «Запит щодо звірки стану розрахунків з бюджетами, цільовими фондами за податками, зборами та ЄВ» (не більше 100 символів).

Тепер відскануйте лист і завантажте його в поле «Файл», натиснувши кнопку «Обрати». Важливо! Текст листа має бути у форматі pdf, але не більше 2 МБ (рис. 5).

Рис. 5. Як заповнити запит щодо звірки розрахунків з бюджетами через ЕК

Збережіть проект листа, натиснувши кнопку «Зберегти».

Після цього знайдіть його в розділі «Вхідні/вихідні документи» у вкладці «Відправлені документи». Натисніть на нього мишкою, потім підпишіть (кнопка «Підписати») та надішліть податківцям (кнопка «Відправити»).

Протягом одного робочого дня після відправлення листа вам надійде повідомлення в ЕК із вхідним реєстраційним номером листа та датою його реєстрації в органі ДФСУ, до якого ви його надсилали.

А от відповіді на запит в ЕК ви не побачите. Її надішлють поштою не пізніше 15 робочих днів з дня одержання листа.