01.10.2018

Неоплачувана непрацездатність

У «лікарняному» розрахунковому періоді є дні неоплачуваної непрацездатності. Чи можна їх «викинути» при підрахунку загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді?

Усе залежить від причини «неоплати». Дивіться самі. Перелік причин для відмови в оплаті лікарняного листа можна знайти в ст. 23 Закону № 1105. «Найцікавішими» є: відмітка про алкогольне, наркотичне сп’яніння, запис про порушення лікарняного режиму тощо.

Так ось, яка б із цих причин не була у вашого працівника, лікарняний лист йому все одно належить. У ньому просто робиться відмітка про «нехорошу поведінку» пацієнта. І хоча дні тимчасової непрацездатності, які зазначені в такому лікарняному, не підлягають оплаті (або підлягають, але не всі), вони все одно вважаються невідпрацьованими через поважну причину, за умови, звичайно, що такий лікарняний лист належним чином оформлений. А отже, мають бути виключені з розрахункового періоду при оплаті подальших лікарняних листів.

Окремий випадок — неоплачений лікарняний лист з помилкою в оформленні. Такий документ, з точки зору Закону № 1105, не підтверджує тимчасову непрацездатність працівника. А отже, дні тимчасової непрацездатності, зазначені в ньому, залишаються в розрахунковому періоді і беруть участь у розрахунку середньоденної зарплати (див. лист ФСС з ТВП від 25.05.2016 р. № 5.2-32-812).