25.10.2018

Зупиніть постанову щодо штрафів!

Збираєтеся оскаржувати «подарунок» Держпраці у вигляді штрафів за ст. 265 КЗпП у суді? Тоді не забудьте подати заяву про зупинення реалізації відповідної постанови Держпраці! Як це зробити і чому так важливо — читайте в цій статті.

Перше, що необхідно усвідомити: подання позову до суду не призупиняє виконання постанови Держпраці. Адже це не узгодження грошового зобов’язання за ПКУ.

Припустимо, ви звернулися до суду, при цьому не виконали постанову*. З погляду Держпраці тут ідеться про звичайну несплату штрафних санкцій у добровільному порядку. У цьому випадку постанова передається до виконавчої служби для примусового стягнення штрафних санкцій (п. 11 Порядку № 509). Призведе це до того, що виконавець може звернути стягнення на грошові кошти роботодавця, накласти арешт на рахунки госпсуб’єкта тощо.

* Штраф сплачується протягом 1 місяця з дня прийняття постанови про його застосування. Про виконання цього обов’язку роботодавець повинен повідомити посадовій особі, яка склала «штрафну» постанову (п. 9 Порядку № 509).

Для того щоб таких казусів не траплялося, потрібно подати заяву про забезпечення позову в порядку, встановленому КАСУ.

Зауважте! Суд може відмовити в задоволенні такої заяви, оскільки діє тут на власний розсуд.

Заяву можна подати (а) до звернення до суду з позовом (у такому разі позов необхідно подати протягом 10 днів з дня винесення «забезпечувальної» ухвали суду), (б) разом з позовом або (в) на будь-якій стадії розгляду справи. Цей документ направляється письмово і повинен у собі містити (ст. 152 КАСУ):

1) найменування суду;

2) повне найменування (для юросіб) або П. І. Б. (для фізосіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юросіб) або місце проживання чи перебування (для фізосіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юрособи в ЄДР; ідентифікаційний код або номер та серія паспорта (для фізосіб — громадян України, у яких немає ідентифікаційного коду); номери засобів зв’язку, адресу офіційної або звичайної електронної пошти;

3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову;

4) засіб забезпечення позову з обґрунтуванням його необхідності. У нашому випадку — це:

— зупинення дії індивідуального акта або

— зупинення стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється в безспірному порядку (якщо постанова Держпраці вже потрапила до виконавця);

5) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Обґрунтовуючи свою заяву, посилайтеся на ч. 2 ст. 150 КАСУ. Написати можна таке: роботодавець не сплачуватиме незаконно застосовані штрафні санкції, а звернення до суду не призупиняє реалізацію оскаржуваної постанови, що спричиняє за собою стягнення цих сум у примусовому порядку. Тому існує очевидна загроза заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до винесення рішення в адміністративній справі. Захист цих прав, свобод та інтересів згодом стане неможливим без ужиття таких заходів і для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль.

Згідно з ч. 1 ст. 154 КАСУ заява розглядається судом протягом 2 днів з моменту її отримання. Ухвала про забезпечення позову направляється позивачеві й органу Держпраці, що виніс спірну постанову (або державному виконавцеві, у провадженні якого перебуває така постанова).

Ухвала суду підлягає негайному виконанню (ст. 156 КАСУ).