№86

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2018/№ 86 Інші номери журналу ›
  • Цивільно-правовий договір замість трудового: у чому вигода? Трудові відносини — справа відповідальна. Уклавши з фізичною особою трудовий договір, роботодавець бере на себе низку зобов’язань перед працівником: виплачувати йому зарплату в певні строки не менше мінімального розміру, забезпечити соціальні і трудові гарантії, додержуватися законодавства про охорону праці. Звісно, потрібно вести кадрову документацію і багато чого ще. Не дивно, що деякі підприємства в певних ситуаціях намагаються обійтися без укладення трудового договору, замінивши його цивільно-правовим (далі — ЦПД). А ось наскільки це вигідно в економічному плані і які ще можуть бути причини шукати щастя у ЦПД, поговоримо в цій статті.
  • Чим відрізняється трудовий договір від ЦПД Для того, щоб у перевіряючих не було приводу визнати ЦПД трудовим договором, важливо, щоб такий ЦПД був складений правильно і не носив ознак трудового договору. Які ж ознаки відрізняють трудові відносини від цивільно-правових? Зараз розкладемо все по поличках.
  • Кому на ЦПД жити добре У підприємства є необхідність/бажання залучити сторонніх осіб до виконання певних видів робіт (надання послуг) на умовах ЦПД. Усі плюси та мінуси такого договору враховані. АЛЕ, не поспішайте приймати остаточне рішення. У деяких сферах діяльності ЦПД має свої нюанси. А є низки робіт/послуг, де ЦПД «від бити» взагалі складно. Детальніше про це поговоримо в цій статті.
  • Чи потрібно «ЦПД-працівнику» реєструватися підприємцем? Рішення про те, як оформити відносини з працівником, часто приймає роботодавець. Він же переймається й через те, якими наслідками може обернутися «ЦПД-співпраця» для підприємства. Але мало хто знає, що й для другої сторони тут усе не безхмарно. Давайте розберемося, що означає ЦПД для його виконавця — фізичної особи.
  • «Кто стучится в дверь ко мне?*», або «Трудові» перевіряючі Останнім часом перевірки трудового законодавства — найболючіша тема. Тому в контексті переведення відносин із працівниками в ЦПД-площину ми вирішили розглянути деякі питання, пов’язані з контролем у «трудовій» сфері. У цій статті нам належить розібратися з тим, а хто ж може прийти і перевірити, чи все в порядку з вашими співробітниками.
  • Усім стояти, працює… Держпраці! Усі роботодавці на стрьомі! Адже КМУ видав розпорядження про підвищення активності «трудових» контролюючих органів. У списку і Держпраці. У зв’язку з цим розповімо вам про те, як перевіряють представники головного перевіряючого у сфері трудових відносин. На що мають право? Як повинні оформляти свої відвідування? І як можуть впливати на роботодавців у разі недопуску до перевірки?
  • Податківці в перевірках трудового законодавства У статті на с. 14 ми перелічили список «трудових» перевіряючих. Серед них, як ви пам’ятаєте, виявилися і податківці. У цьому матеріалі ми детально вивчимо повноваження фіскалів у цій сфері. Коли можуть прийти? Що і в якому порядку перевірити? Які документи надати? Розберемося в цих та інших питаннях.
  • Порушую і плачу* У межах цієї статті ми обговоримо тему штрафних санкцій. Скільки можуть коштувати найпоширеніші порушення трудового законодавства? Якими нормативно-правовими актами такі штрафи передбачені? Відповіді на ці та інші запитання знайдете в нашій статті.
  • Зарплата «в конверті»: наслідки Працівник образився на роботодавця та поскаржився в Держпраці або податковий орган, зазначивши, що йому виплачувалася «чорна» зарплата. Чого чекати роботодавцю? Якими будуть наслідки? Надати відповіді на озвучені запитання — мета цієї статті.
  • «Без суду і слідства…» із ЦПД у трудовий договір Страшний сон роботодавця — перекваліфікація ЦПД у трудовий договір. Чи так усе просто? Чи можуть перевіряючі з Держпраці на власний розсуд указувати — де трудові відносини, а де — цивільно-правові? Розбираємося в проблемі.
  • Чи вважати оренду підприємництвом Орендні відносини у сфері господарювання дуже поширені. Довгострокова і короткострокова, оренда рухомого і нерухомого майна, коворкінг… Різновидів оренди багато. Але чи є оренда підприємницькою діяльністю? Давайте зважимо всі «за» і «проти».
  • Аутстафінг: що за «фрукт»? Термін «аутстафінг» (або, кажучи «людською мовою», оренда персоналу) все частіше й частіше можна зустріти на просторах мережі Інтернет. Та й в українському законодавстві, а також у судовій практиці з’являються натяки на таку схему роботи з персоналом. Діючі і потенційні роботодавці вже ставлять запитання: чи можливе таке провернути у вітчизняних реаліях? І чи стане аутстафінг альтернативою договорам ЦПХ? Зараз розберемося.
  • Суди про ознаки трудових відносин у ЦПД Ми вже неодноразово говорили про ознаки трудових відносин. Настав час заглибитися в судову практику. Пропонуємо вам, дорогий читачу, разом з нами розібратися з тим, яку позицію займають суди. Як судді оцінюють той чи інший ЦПД? Відповідь знайдете в цій статті.
  • Зупиніть постанову щодо штрафів! Збираєтеся оскаржувати «подарунок» Держпраці у вигляді штрафів за ст. 265 КЗпП у суді? Тоді не забудьте подати заяву про зупинення реалізації відповідної постанови Держпраці! Як це зробити і чому так важливо — читайте в цій статті.
  • Дата у трудовому договорі/ЦПД Як говорять французи, «а la guerre comme à la guerre» (з фр. «на війні як на війні»). Тому роботодавці в умовах активної боротьби проти неоформлених працівників іноді вдаються до радикальних заходів. Наш читач, наприклад, запитує, чи можна трудовий договір/ЦПД укласти без зазначення конкретної дати. Вписати ж її безпосередньо в день перевірки, але на один-два дні раніше цієї дати. До яких наслідків можуть призвести такі трюки? Що ж, давайте розбиратися.
  • Працівниці салону краси на оренді До нас на «гарячу» лінію достатньо часто надходять запитання про перевірки. Суть одного з них була такою. Працівниці салону краси (надавали послуги з манікюру та перукарські послуги) оформилися як ФОП. З власником же салону уклали договори оренди робочого місця. Чи можуть таких ФОП перевіряти податківці в ході перевірки власника приміщення? Якщо так, то які документи повинні пред’явити при цьому перевіряючі? Про це й поговоримо в нашій статті.
  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 р. № 295
  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 р. № 295
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі