24.09.2018

«Подвійне надходження» матеріалів: виправляємо помилку

Виробниче підприємство — квартальний платник податку на прибуток у вересні виявило помилку у звітності за 1 півріччя 2018 року. Операцію придбання матеріалів провели двічі. У результаті в 1 півріччі завищили залишок матеріалів, а також заборгованість перед постачальником. Як виправити помилку?

У цьому випадку йдеться про суто бухгалтерську помилку, яка навряд чи могла вплинути на прибутковий облік підприємства. Адже витрати на покупні матеріали, використані у виробництві, зменшують податок на прибуток лише при списанні собівартості готової продукції (чи її продажу). У разі «подвійного надходження» складно використати у виробництві те, чого фактично немає на складі ☺. Тому розрахунок податку на прибуток за півріччя напевно не «постраждав», а отже, в прибутковій декларації нічого виправляти не доведеться.

Виправляємо помилку у бухобліку. Бухпомилку поточного року, яка призвела до завищення суми операції, виправляють тим же записом, яким оприбутковано «зайві» матеріали, але вже методом «сторно». Тобто, у вашому випадку самовиправлення ви показуєте кореспонденцією:

Дт 201 «Сировина й матеріали»Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» («сторно») — на суму вартості двічі оприбуткованих матеріалів (без ПДВ);

Дт 644/2 — Кт 631 («сторно») і одночасно Дт 641/ПДВ — Кт 644/2 («сторно») — на суму ПДВ (якщо, звичайно, двічі ви показали не лише вартість самих матеріалів, а й «вхідний» ПДВ з ними)*.

* У цьому випадку перевірте також правильність складання декларації з ПДВ за «помилковий» період: чи не перекочувала ваша помилка з бухобліку до ПДВ-звітності?

Не забудьте! Виправлення помилки у бухобліку оформляють бухдовідкою. У ній описують зміст помилки, наводять її суму і «виправляючу» кореспонденцію рахунків. Довідку оформляють датою виправлення помилки у бухобліку. І, звичайно, потурбуйтеся, щоб ваша бухдовідка містила всі обов’язкові для первинки реквізити.

Фінзвітність. Частина 6 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV дозволяє підприємствам у разі самовиправлення помилок подавати замість «помилкової» уточнюючу фінзвітність. Але, по-перше, це право, а не обов’язок підприємства. По-друге, виправлення бухпомилок відбувається в тому періоді, в якому така помилка виявлена, а не «заднім числом», і ніяких коригувань сальдо для поточних помилок не передбачає. Тобто в вашому випадку правильні показники з’являться тільки у фінзвітності за дев’ять місяців. Тому в цій ситуації подавати уточнюючу фінзвітність у бухоблікових цілях зовсім не потрібно. Усе, що від вас знадобиться при складанні звітності за дев’ять місяців 2018 року, — відобразити в ній правильні показники. Після внесення сторнувальних записів у бухобліку зробити це вийде автоматично.

Що стосується податківців. Фінзвітність є додатком до декларації з податку на прибуток (додаток ФЗ). Тому податківці говорять так: навіть якщо помилка не вплинула на фінрезультат і відповідно сама декларація була заповнена правильно, підприємство повинне скласти уточнюючу декларацію з податку на прибуток і додати до неї виправлений додаток ФЗ. Крім того, треба скласти в довільній формі доповнення до декларації з поясненням проведених виправлень у фінзвітності (категорія 102.23.02 БЗ).

Але, повторимо: у бухобліку виправлення помилки, допущеної і виявленої в одному і тому ж звітному році, здійснюється в облікових документах і бухрегістрах того звітного періоду, в якому вона виявлена. У нашому випадку виправляючі записи підприємство здійснює в 3 кварталі 2018 року. А ось виправлення показників фінзвітності на кінець 2 кварталу 2018 року правилами бухобліку не передбачено.

І не хвилюйтеся: за невиконання вимог податківців про подання уточнень до внутрішньорічної фінзвітності штрафні санкції вам не загрожують.