№77

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2018/№ 77 Інші номери журналу ›
  • Турдіяльність та регліміт: ДФСУ фіскалить За матеріалами категорії БЗ 101.13*
  • Програмне забезпечення від нерезидента Сьогодні багато програм можна купити по-сучасному — через Інтернет, у тому числі й у нерезидента. Найчастіше вони потрібні для діяльності (кінцевого використання). Якими документами підтвердити цю операцію і як її відобразити в обліку?
  • Електронний кабінет: де знайти історію коригувань ПН Уявіть собі ситуацію. До виписаної раніше податкової накладної (ПН) постачальник склав кілька нульових розрахунків коригування (РК) та зареєстрував їх в ЄРПН (без відома покупця). Тепер, коли покупець намагається зареєструвати «зменшуючий» РК до цієї ж ПН, система видає помилку. Що може бути не так? Як зрозуміти причину помилки?
  • Як подати заяву на повернення коштів через Електронний кабінет Чи можна через Електронний кабінет подати заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань? Скажемо одразу, можна. Насамперед, таку можливість передбачає п. 42.2 ПКУ. Підтверджують це й самі податківці (див. 140.03 БЗ). Розглянемо, як це зробити.
  • Які витрати підтверджує ТТН? Питання про статус товарно-транспортної накладної (ТТН) як підтверджуючого документа, мабуть, усіх уже «доконало» за довгі роки. Чи підтверджує ТТН оприбуткування товарів, що перевозяться? Чи, може, ТТН згодиться тільки для підтвердження власне витрат на послугу перевезення? Чи потрібен при оформленні ТТН додатковий первинний документ на відвантаження товару (скажімо, видаткова накладна)? Усі ці запитання з подачі фіскалів продовжують хвилювати платників. Що ж, давайте ще раз про них поговоримо!
  • Передоплата в рахунок пільгового постачання: коли старт для розподілу ПДВ? Підприємство в листопаді 2017 року отримало повну передоплату за пільгований товар. Проте фактично пільгова діяльність почалася тільки в 2018 році. Чи треба було в листопаді 2017 року визначити ЧВ в додатку Д7 і розподіляти ПДВ за подвійними придбаннями, а за підсумками 2017 року провести ЧВ-перерахунок?
  • Розливати пиво «на винос» можуть усі Суть спору.* У магазині розливали пиво в тару «на винос». Контролери розцінили це як порушення ст. 15 «алкотютюнового» Закону № 481** та оштрафували продавця на 6800 грн. згідно з абзацом десятим ч. другої ст. 17 цього Закону. Продавець звернувся до суду. Хоча перша та апеляційна інстанції стали на його бік, довелося-таки дійти до Верховного, де він знайшов правду…
  • Строковий трудовий договір: звільняти не можна залишити Суть спору. Працівника було прийнято на роботу за строковим трудовим договором. У період дії такого договору його було призвано на військову службу у зв’язку з мобілізацією на особливий період. В останній день дії строкового трудового договору роботодавець звільнив працівника на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП у зв’язку із закінченням строку, на який було укладено строковий трудовий договір. І все було б добре, якби не Держпраці, яка кваліфікувала такі дії роботодавця як порушення ст. 119 КЗпП. Результат: на роботодавця наклали штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат за недотримання встановлених законом гарантій та пільг «солдатам підприємства» (див. абзац п’ятий ч. 2 ст. 265 КЗпП). Не погодившись із таким розвитком подій, роботодавець звернувся до суду.
  • Аліменти з матдопомоги: стягувати чи ні? Чи утримуються аліменти з матеріальної допомоги на оздоровлення до відпустки? Чи утримуються аліменти з нецільової благодійної допомоги?
  • Національні особливості переходу на МСФЗ та їх вплив на оподаткування Чинна редакція Закону про бухоблік* суттєво вплинула на порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності підприємств України, крім тих, які належать до суб’єктів малого підприємництва. А великі та публічні ще повинні перейти на застосування МСФЗ, якщо не зробили цього раніше. Про організаційні та податкові наслідки такого переходу йдеться у цій статті.
  • Зведена ПН на видачу зерна в рахунок паю: чи можливо таке? Протягом місяця сільгосппідприємство видає за відомостями зерно фізособам-орендодавцям у рахунок орендної плати. Чи можна скласти одну зведену податкову накладну наприкінці місяця на весь обсяг виданої сільгосппродукції?
  • Чи працює правило «1095 днів» для «старих» ПН 2015 — 2017 рр.? Чи можна податкові накладні, складені в період з липня 2015 року по грудень 2017 року і своєчасно зареєстровані в ЄРПН, включити до складу податкового кредиту та відобразити в додатку Д5 поточної ПДВ-декларації? Чи для цього необхідно подати уточнюючий розрахунок?
  • «Подвійне надходження» матеріалів: виправляємо помилку Виробниче підприємство — квартальний платник податку на прибуток у вересні виявило помилку у звітності за 1 півріччя 2018 року. Операцію придбання матеріалів провели двічі. У результаті в 1 півріччі завищили залишок матеріалів, а також заборгованість перед постачальником. Як виправити помилку?
  • Рахунок для нерезидента в національній валюті Чи може нерезидент відкрити в українському банку рахунок у національній валюті України і отримувати на нього оплату за свої товари (роботи, послуги) в гривнях?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі