24.09.2018

Рахунок для нерезидента в національній валюті

Чи може нерезидент відкрити в українському банку рахунок у національній валюті України і отримувати на нього оплату за свої товари (роботи, послуги) в гривнях?

Скажемо одразу: нерезидент може відкрити в українському банку рахунок у національній валюті України. Але не будь-який. Давайте подивимося, які типи гривневих рахунків дозволені нерезидентам.

Відповідно до п. 1.13 Інструкції № 492* юридичні особи — нерезиденти можуть відкривати в національній валюті України такі рахунки:

* Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

— інвестиційні (для здійснення інвестицій в Україні);

— рахунки умовного зберігання (ескроу).

Ескроу-рахунок для розрахунків за товари ніяк не підходить (п. 1.8 Інструкції № 492). Тож уся надія — на гривневий інвестиційний рахунок.

Для чого нерезиденти можуть використовувати інвестиційні рахунки в національній валюті України? Відповідь на це запитання знаходимо у пп. 16.3, 16.4 Інструкції № 492. Наведемо можливі варіанти використання гривневого інвестиційного рахунку нерезидента у вигляді таблиці.

Порядок використанння гривневого інвестрахунку нерезидента

Надходження

Витрачання

продаж іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України

здійснення інвестицій в Україну (уключаючи реінвестиції)

дивіденди та інші кошти, одержані нерезидентом від інвестицій в Україну

розрахунки за купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України

кошти, повернуті внаслідок припинення нерезидентом інвестицій в Україну

розрахунки з митними, податковими та іншими органами України

кошти, перераховані з: власного рахунку умовного зберігання (ескроу); власного поточного рахунку; власного депозитного рахунку; депозитного рахунку іншого нерезидента-інвестора — юридичної особи

кошти, перераховані на: власний депозитний рахунок; власний рахунок умовного зберігання (ескроу); власний поточний рахунок; повернення помилково отриманих інвестором коштів

проценти, нараховані за залишками коштів на інвестиційному рахунку

розрахунки з резидентами, що пов’язані зі здійсненням/поверненням інвестицій

кошти, помилково перераховані інвестором з цього рахунку

оплата послуг уповноваженому банку, який обслуговує рахунок

Якщо проаналізувати варіанти можливих надходжень на гривневий інвестиційний рахунок нерезидента, то виникає запитання: чи можна дохід від реалізації товарів (робіт, послуг) розцінювати як кошти, одержані нерезидентом від інвестицій в Україну? На нашу думку, це справедливо тільки щодо пасивних доходів (дивідендів, роялті тощо). Зокрема, фіскали допускали, що нерезидент-інвестор на свій гривневий інвестиційний рахунок може отримувати орендну плату від резидента-орендаря (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 01.12.2017 р. № 2799/ІПК/26-15-12-03-11). А от активні доходи (наприклад, виручку від реалізації товарів) нерезидент навряд чи може отримувати на гривневий інвестрахунок. Тому нерезидентам, які збираються продавати в Україні за гривні свої товари, доведеться зареєструвати в Україні постійне представництво і відкрити в українському банку звичайний поточний гривневий рахунок типу «П» (див. гл. 12 Інструкції № 492).