27.09.2018

Працівниця звільняється в декретній відпустці

На підставі листка непрацездатності працівниці з 06.08.2018 р. була надана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами і нарахована допомога по вагітності та пологах за 126 календарних днів. Проте 17 вересня працівниця подала заяву з проханням звільнити її за власним бажанням 28 вересня 2018 року. Що робити з допомогою, яку було виплачено працівниці за лікарняним листком?

Незважаючи на звільнення працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами:

— роботодавець не повинен робити перерахунок допомоги по вагітності та пологах за частину відпустки, яка припадає на період після її звільнення;

— працівниця, відповідно, не зобов’язана повертати декретні за період після дати звільнення.

Тобто сума декретних у повному розмірі за всі 126 календарних днів залишається жінці. І до роботодавця претензій з боку ФСС із цього приводу не буде. Підтвердження цьому знаходимо в листі Фонду від 15.05.2018 р. № 2.4-15-1677.

Скажемо більше: якщо жінка після свого звільнення принесе ще й продовження листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами на 14 календарних днів, то за ним теж потрібно нарахувати і виплатити допомогу. Право на отримання допомоги за лікарняним-продовженням у неї зберігається і після звільнення.