№78

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2018/№ 78 Інші номери журналу ›
  • Комісія із соцстрахування: не проходьте стороною У працівника на руках заповітний листок непрацездатності. А отже, починається найцікавіше — марафон «Отримай лікарняні/декретні». Перший етап — комісія (уповноважений) із соцстрахування. І тільки потім, якщо комісія (уповноважений) дасть добро, буде розрахунок, заявка, отримання, виплата, повідомлення про виплату, звітність... Але не поспішатимемо і не пропускатимемо перший етап. Тут є про що поговорити! Тим більше є привід — у цих питаннях нещодавно відбулися зміни. Хоч і не суттєві, але варті уваги.
  • «Непрацездатна середня» Листок непрацездатності та протокол комісії із соцстрахування передані до бухгалтерії. Час братися за розрахунок суми лікарняних/декретних*. І тут головне — правильно обчислити суму середньоденної зарплати. Пропонуємо вам згадати (а якщо ви — новачок у «лікарняних питаннях», то вивчити) порядок розрахунку «непрацездатної» середньої зарплати найманим працівникам.
  • Формульне. Розраховуємо лікарняні/декретні Середньоденна зарплата розрахована. Час переходити до обчислення суми лікарняних/декретних. Розпочнемо з простих класичних варіантів. А ось обмежувальні моменти ми з вами розглянемо в наступній статті.
  • Не порушуємо! Дотримуємо обмеження... У попередній статті ми навели формули для обчислення сум лікарняних і допомоги по вагітності та пологах. Дивлячись на них, складається враження, що розрахувати «непрацездатні» виплати дуже просто. І так би було, коли б не обмеження. Усі їх ми зібрали у своєрідне зведення правил. Знайомимося.
  • Допомога з ФСС: з 1 жовтня новий механізм Майже рік минув з тієї миті, як на чолі соціального страхування став ФСС, об’єднавши двох його попередників: «непрацездатний» і «нещасний» фонди. Об’єднати об’єднали, а ось із супутньою нормативкою злегка забарилися. Її потрібно було привести у відповідність до Закону № 1105. Обіцяли — до початку 2018 року. На жаль, не встигли. Основний пакет змін ми з вами отримали влітку. Причому новий порядок взаємодії з ФСС запрацює вже зовсім скоро — з 1 жовтня 2018 року. Тож сідаємо зручніше і вивчаємо!
  • Заповнюємо нові Заяву-розрахунок і Повідомлення В оновленій Заяві-розрахунку об’єднані дані про документи, на підставі яких здійснювалося фінансування страхувальників до злиття Фондів «непрацездатності» і «нещасних випадків». До форми втиснуті всі-всі виплати, що фінансуються за рахунок об’єднаного ФСС. Давайте розглянемо її заповнення детальніше. До речі, про виплату допомоги потрібно буде відзвітувати ФСС шляхом подання Повідомлення. Що це ще за «звір» такий? Зараз усе розповімо.
  • Лікарняні та декретні у Звіті з ЄСВ Розповідаючи про порядок призначення та розрахунку суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах, ми, звичайно ж, не могли обійти стороною питання відображення цих виплат в ЄСВ-звітності. Ця стаття — свого роду шпаргалка для бажаючих правильно відобразити «непрацездатні виплати» в таблицях Звіту за формою № Д4.
  • Відображаємо «непрацездатні виплати» у формі № Д4 У попередній статті ми з вами розглянули порядок відображення роботодавцями лікарняних і допомоги по вагітності та пологах у Звіті за формою № Д4. Але теорія без практики мертва. Тому пропонуємо вам попрактикуватися із заповненням Звіту з ЄСВ на конкретних практичних ситуаціях.
  • Підприємець і декретні: що потрібно знати Підприємець-єдиноподатник планує піти в декретну відпустку. Як застрахована особа, він має право на отримання допомоги по вагітності та пологах. Але тут виникає низка запитань. Як отримати допомогу з ФСС і чи потрібно за неї звітувати і сплачувати із суми допомоги ПДФО, ВЗ і ЄСВ? Як краще організувати свою діяльність, щоб мінімізувати витрати на сплату ЄСВ у період «простою» у зв’язку з вагітністю та пологами? Давайте розберемося.
  • Якщо хворіє (йде в декрет) сумісник Прийняли на роботу фізичну особу за сумісництвом. У вересні вона принесла лікарняний лист. Що потрібно врахувати при призначенні їй «непрацездатних виплат»?
  • Якщо встановлена годинна ставка... На підприємстві є працівники з погодинною і з денною оплатою праці. Як розрахувати суму лікарняних/декретних таким працівникам, якщо в розрахунковому періоді не було заробітку з поважних причин?
  • Лікарняні/декретні та троє «веселих друзів»: ПДФО, ВЗ і ЄСВ Нараховуємо працівникам виплати за період непрацездатності. Чи потрібно утримувати із суми лікарняних/допомоги по вагітності та пологах ПДФО і ВЗ? Чи включають такі виплати до бази нарахування ЄСВ?
  • Коли робота понад усе Працівник підприємства після закінчення роботи звернувся до медичної установи і йому був відкритий лікарняний лист днем звернення. Як оплатити такий день-«накладку»?
  • День збігів у наступних лікарняних Лікарняний лист був відкритий після закінчення робочого дня. За цей день працівникові була нарахована зарплата. Зараз працівник знову захворів. При розрахунку лікарняних день-«накладку» залишили в розрахунку як відпрацьований. Проте фахівець ФСС наполягає на тому, що цей день і заробіток за нього потрібно прибрати з розрахунку, оскільки є лікарняний лист, який підтверджує, що в такий день працівник був непрацездатний. Хто правий?
  • Працівниця звільняється в декретній відпустці На підставі листка непрацездатності працівниці з 06.08.2018 р. була надана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами і нарахована допомога по вагітності та пологах за 126 календарних днів. Проте 17 вересня працівниця подала заяву з проханням звільнити її за власним бажанням 28 вересня 2018 року. Що робити з допомогою, яку було виплачено працівниці за лікарняним листком?
  • Захворів у відпустці «за свій рахунок» Працівник захворів у відпустці без збереження заробітної плати. Чи оплачувати наданий ним лікарняний лист?
  • Працівниця загубила лікарняний лист? Не біда! Працівниця загубила (не донесла роботодавцеві) листок непрацездатності, виданий у зв’язку з вагітністю та пологами. Що робити в такій ситуації?
  • Календар бухгалтера на жовтень 2018 року
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі