22.04.2019

Коли податковий борг загрожує сільгоспЄП

Лист ДФСУ від 04.04.2019 р. № 1432/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

висновок документа

Анулювання реєстрації платника сільгоспЄП з ініціативи контролерів здійснюється за результатами документальної перевірки, якою зафіксовано наявність податкового боргу станом на 1 січня базового (звітного) року

Щоб аграрій міг працювати на сільгоспЄП, він не повинен мати станом на 1 січня базового (звітного) року податковий борг, за винятком безнадійного, який виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) (п.п. 291.51.3 ПКУ). Розмір такого боргу значення не має.

При цьому якщо аграрій, в якого є такий податковий борг:

— уперше подає документи на перехід на сільгоспЄП, то його просто не включать до Реєстру платників сільгоспЄП;

— уже перебуває на сільгоспЄП, то податкова може скинути його з сільгоспЄП тільки шляхом виключення з Реєстру платників сільгоспЄП (п. 299.1 ПКУ). Але щоб це зробити, фіскали мають прийти на перевірку і за її результатами анулювати реєстрацію платником сільгоспЄП. Звісно, якщо аграрій сам, побачивши своє порушення, не відмовиться від перебування на сільгоспЄП.

Враховуючи це, у листі, що коментується, фіскали слушно наголошують, що саме рішення податківців, оформлене за результатами документальної перевірки стосовно наявності боргу на 1 січня, є підставою для позбавлення діючого платника сільгоспЄП права на сільгоспЄП.

На практиці ж відбуваються дещо інші дії. Так, коли податковий борг має вже діючий платник сільгоспЄП, то податківці чинять по-іншому. Вони, виявивши борг, просто відмовляють у підтвердженні статусу платника сільгоспЄП на наступний рік.

Цими діями фіскали порушують вимоги ПКУ. Реєстрація платника сільгоспЄП є безстроковою і може бути анульована лише шляхом виключення з Реєстру платників сільгоспЄП (п. 299.10 ПКУ). Податківці ж просто відмовляють аграрію у проходженні процедури підтвердження статусу платника сільгоспЄП, навіть не зважаючи на те, що той подає всі документи, необхідні для такого підтвердження.

Аграрії, в яких є борг на 1 січня, користуються цим упущенням, щоб і далі працювати на сільгоспЄП. Про це свідчать, наприклад, постанови ВСУ від 29.03.2018 р. у справі № 804/2321/17 та від 07.02.2019 р. у справі № 804/3117/17*. У них служителі Феміди зазначають, що наявність податкового боргу не є підставою для відмови у підтверджені статусу платника сільгоспЄП, а стосується саме факту перебування на сільгоспЄП, зокрема, не дає змоги аграрію набути статусу платника сільгоспЄП, але не є перешкодою для підтвердження статусу такого платника.

* Відповідно reyestr.court.gov.ua/Review/73044128 та reyestr.court.gov.ua/Review/79671985.

Тобто якщо податкова не підтвердила статус аграрія як платника сільгоспЄП через наявний податковий борг, то можна спробувати відсудити статус платника сільгоспЄП.

Питання тут в іншому: а чи варто це робити? Наявність податкового боргу на 1 січня не дає права аграрію бути на сільгоспЄП. І якщо ви навіть відсудите своє поновлення у лавах сільгоспЄП, то це буде піррова перемога.

Після цього податківці можуть прийти до вас на перевірку і за її результатами через наявність податкового боргу на 1 січня і, як наслідок, невідповідність вимогам для сільгоспЄП нарахують податки/збори та штрафні санкції (штрафи) за несвоєчасну сплату і декларування податків і зборів, від сплати яких звільнявся аграрій у періоди, коли не міг бути платником сільгоспЄП, а саме: податку на прибуток, земподатку, рентної плати тощо (абзац другий п. 299.11 ПКУ). При цьому сам аграрій має перейти на загальну систему, починаючи з наступного місяця після місяця, у якому встановлено таке порушення.

Тому радимо аграріям не допускати податкового боргу на 1 січня, а якщо це зробили, самостійно стати загальносистемником, щоб потім не було гірше.