25.04.2019

Орендодавець — як ФОП, а користувач комунпослуг — як фізособа

Договір між орендодавцем (ФОП) і постачальником комунальних послуг укладено як з фізичною особою. Які можуть бути наслідки?

Погодьтеся, такі обставини трапляються достатньо часто. Наприклад, у власності фізособи, яка водночас є підприємцем, знаходиться житло. Його переобладнали під офіс і здають в оренду від імені ФОП. Або ж у фізичної особи у власності первісно нежитлові приміщення, які він здає в оренду як ФОП. При цьому підприємець оплачує комунальні послуги як звичайна фізособа. Усе тому, що договори на постачання комунальних послуг для такого приміщення укладені з фізичною особою, а не з ФОП.

Основна проблема, з якою може зіткнутися ФОП (він же фізособа, він же орендодавець), — це різниця в тарифах. Адже для суб’єктів господарювання і для звичайних фізичних осіб тарифи на споживання комунальних послуг різні.

Так, для фізичних осіб тариф на спожиту електроенергію до 100 кВт·год на місяць (включно) становить 0,90 грн. з ПДВ за 1 кВт·год. І цей тариф однаковий по всій Україні.

А для суб’єктів господарювання (у тому числі ФОП) тариф установлюється залежно від місцезнаходження і категорії споживача: непобутовий або малий непобутовий*. Наприклад, для малого непобутового споживача в Києві (постачальник — ТОВ «Київські енергетичні послуги») тариф становитиме 48,96 грн. за 1 МВт·год без ПДВ. У Харкові ж (постачальник — ПрАТ «Харківенергозбут») для цих же суб’єктів тариф — 57, 90 грн. за 1 МВт·год без ПДВ**.

* Малий непобутовий споживач — це непобутовий споживач, що купує електроенергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електромереж з договірною потужністю до 50 кВт (п. 42 ч. 1 ст. 1 Закону № 2019).

** Тарифи можна знайти на офіційному сайті НКРЕКП, див. за посиланням: www.nerc.gov.ua

Припустимо, постачальник комунальних послуг виявив, що фізособа використовує комунальні послуги не у житлово-побутових цілях. У цьому випадку через різницю в тарифах утворюється заборгованість, яку постачальник комунальної послуги намагатиметься з вас стягнути.

Утім, виявити ці моменти не так-то просто. Спецнорм, що регулюють таку процедуру, немає. Та й визначити комунальникам період, з якого вони робитимуть перерахунок, не завжди вийде. Адже ФОП може сказати, що розпочав використовувати приміщення у підприємницькій діяльності щойно.

Але практика показує, що постачальникам іноді вдається отримати різницю в тарифах. Найчастіше в пастку потрапляють нотаріуси. Наприклад, у постанові ВС від 22.02.2018 р. у справі № 359/7497/16-ц*** судді задовольнили позов теплопостачальника про стягнення з нотаріуса заборгованості, що утворилася через різницю в тарифах.

*** Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/72459860#

Слуги Феміди встановили: відповідач, здійснюючи нотаріальну діяльність у житловому приміщенні, користується послугами постачання теплової енергії не для задоволення власних житлово-побутових потреб.

Суд дійшов висновку: нотаріус повинен оплачувати послуги теплопостачання за тарифами для самозайнятих осіб.

Так само Верховний Суд вирішив ситуацію у своїй постанові від 28.11.2018 р. у справі № 361/6987/13-ц****, також стягнувши з нотаріуса заборгованість з опалення та підігріву води, що виникла через злощасну різницю в тарифах.

**** Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/78978404

Тому тут, по суті, два шляхи: здавати приміщення й оплачувати комунальні послуги як ФОП або сподіватися, що вас все обійде стороною.