№33

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2019/№ 33 Інші номери журналу ›
  • Комунальні послуги: що це? Ми всі так чи інакше стикаємося з житлово-комунальними послугами (ЖК-послугами). Хтось як фізособа, а хтось ще і як суб’єкт господарювання. Тема комунальних послуг у «госпсуб’єктній» площині викликає масу запитань. Та й у фізичних осіб проблем не менше. Проте в цьому тематичному номері ми зосередимося саме на госпсуб’єктах. А розпочнемо з того, що ж таке ЖК-послуги і що загрожує за несплату комуналки.
  • Комунальні послуги в обліку споживача Будь-яке підприємство має місце «проживання». А якщо є місце проживання, є й супутні витрати — на його освітлення, водо- і теплопостачання. Такі витрати, як і будь-які інші, слід відобразити в обліку. Про облік отриманих підприємством комунальних послуг ми й поговоримо далі.
  • Податковий кредит за комуналкою Податковий кредит (ПК) за комунальними послугами можна відобразити не лише на підставі податкової накладної (ПН). Іноді для цього достатньо рахунку. Щоправда, на практиці платники часто не наважуються на відображення «рахункового» ПК. Чи обґрунтовані такі побоювання? Коли і як краще відображати ПК за комуналкою? Розбираємося.
  • Податковий кредит за електроенергією Нововведення у сфері електроенергетики (у тому числі постачань електроенергії споживачам) зачепили також і сферу оподаткування, й передусім — ПДВ. Коротко про ці зміни і про різні нюанси (з урахуванням запитань наших читачів), пов’язані з відображенням податкового кредиту (ПК) за електроенергією та послугами з її розподілу, поговоримо в цій публікації.
  • Відшкодування комуналки в обліку орендодавця Надання нерухомості в оренду тісно пов’язане з компенсацією витрат на комунальні послуги. Адже фактичним споживачем таких послуг буде орендар — він їх і повинен оплачувати. Орендар може це зробити напряму, уклавши договори з постачальником цих послуг. Проте на практиці найчастіше оплачує комунальні послуги орендодавець, а орендар йому їх просто відшкодовує. У цій статті йтиметься саме про цей варіант договірних відносин.
  • Відшкодування комуналки в обліку орендаря У попередній статті говорилося про відшкодування компенсації комунальних послуг в обліку орендодавця. Тут розглянемо облік цієї операції з іншого боку — тобто в обліку орендаря.
  • Компенсуємо комуналку орендодавцеві-фізособі: ПДФО, ВЗ та ЄСВ Підприємствам (навіть тим, які ведуть бізнес он-лайн), як не крути, а все ж потрібне приміщення (складське, офісне, виробниче тощо). Звичайно, придбати потрібну площу за «кровні» вдається не завжди. Тому виходом стає оренда. Але отримавши «заповітний куточок», орендар найчастіше не лише сплачує орендні платежі, але й компенсує орендодавцеві вартість спожитих комунальних послуг. І якщо таким орендодавцем є фізособа, то цілком очікувано постає питання з ПДФО, ВЗ і ЄСВ: платити/не платити? Що ж, давайте поговоримо про це детальніше.
  • Прощавай, квартиро, за комунальні борги Ще зовсім нещодавно інформаційний простір заполонила новина про те, що за борги з комуналки відбиратимуть квартиру. Але перш ніж панікувати і збирати валізи, пропонуємо розібратися з проблемою. Чи так усе однозначно?
  • Минула позовна давність за комуналкою: наслідки для фізособи Як говориться: «У житті головне — стабільність». Ось і тарифи на комунальні послуги щороку стабільно зростають. Тому не дивно, що оплата комунальних послуг іноді стає непосильною ношею (особливо в опалювальний сезон). Можуть навіть з’явитися серйозні борги за комуналку. Для їх погашення в підприємств, які постачають житлово-комунальні послуги (ЖК-послуги), є один засіб — звернутися до суду. Але ж боржників може виявитися ду-у-у-уже багато. За всіма не встежиш. Тому можлива ситуація, коли за старими неоплаченими фізособою ЖК-послугами закінчиться строк позовної давності. Що ж, фізособам-боржникам тепер можна «видихнути»? Давайте розберемося, чи настільки все райдужно.
  • Призупиняємо діяльність юрособи: чи можна не сплачувати комуналку? Підприємство, яке припиняє свою діяльність, максимально намагається скоротити свої витрати. Тому не дивно, що виникає запитання про те, чи можна зекономити ще й на комунальних платежах. А якщо офіс госпсуб’єкта знаходиться в багатоквартирному будинку? Чи може підприємство призупинити надання послуг з опалення? Якщо так, то як це зробити?
  • Орендодавець — як ФОП, а користувач комунпослуг — як фізособа Договір між орендодавцем (ФОП) і постачальником комунальних послуг укладено як з фізичною особою. Які можуть бути наслідки?
  • Орендар компенсує комуналку готівкою: що з РРО Орендар вирішив компенсувати комуналку, пов’язану з орендою приміщення, готівковими коштами. Чи потрібно застосовувати РРО?
  • Коригування ПН при компенсації За договором оренди в січні сплачено аванс за компенсацію електроенергії в обсязі 5000 кВт за ціною 2,11055 грн. за кВт і виписано на суму авансу ПН. У березні орендар використав 1535 кВт і йому був оформлений акт на цей обсяг, але вже за новою ціною — 2,14336 грн. Чи потрібно робити коригування ПН і змінювати там ціну електроенергії?
  • ОСББ не дає документів Підприємство — власник приміщення в житловому будинку, де створено ОСББ. Оплачуємо ОСББ експлуатаційні витрати та вивезення сміття. Які документи повинен давати ОСББ? Чи можна відображати такі витрати, якщо ОСББ не дає жодних документів?
  • Дощова каналізація в рахунку: чи можна відображати ПК? У рахунку від водоканалу, крім фактично наданих за приладами послуг, зазначено і дощову каналізацію (йде повз лічильник, визначається розрахунковим шляхом). Чи можна ставити податковий кредит (ПК) за таким рахунком?
  • Календар бухгалтера на травень 2019 року
  • Перелік основних документів, що використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі