25.04.2019

Коригування ПН при компенсації

За договором оренди в січні сплачено аванс за компенсацію електроенергії в обсязі 5000 кВт за ціною 2,11055 грн. за кВт і виписано на суму авансу ПН. У березні орендар використав 1535 кВт і йому був оформлений акт на цей обсяг, але вже за новою ціною — 2,14336 грн. Чи потрібно робити коригування ПН і змінювати там ціну електроенергії?

Вважаємо, що тут усе залежить від того, як ви складали ПН на суму авансового платежу за компенсацію електроенергії. Це питання чітко нормативами не врегульоване. Податківці в БЗ 101.17 рекомендують при складанні ПН на операції з відшкодування орендарем орендодавцеві вартості послуг, пов’язаних з утриманням і обслуговуванням орендованого майна (у тому числі комунальних послуг та енергоносіїв, земельного податку, податку на нерухоме майно тощо), у графі 2 розділу Б ПН зазначати «Послуги з оренди», у графі 3.3 зазначати код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010, у графі 4 зазначати «послуга».

Якби ПН оформлялася вами так, як того вимагають фіскали, то у вас, найімовірніше, у графі 6 розділу Б ПН («Кількість…») була б зазначена одиниця («1»), а в графі 7 («Ціна…») стояла б загальна сума «компенсаційної» передоплати (за всі 5000 кВт). У такому разі жодних коригувань цієї ПН робити не слід було б, адже жоден з реквізитів ПН унаслідок зміни тарифу не змінився. У бухобліку на підставі акта просто спишеться відповідна (більша — оскільки розрахована вже за новою, підвищеною, ціною) сума заборгованості з передоплати.

Проте, судячи з вашого запитання (оскільки в ньому згадана зміна ціни в ПН), ви, схоже, заповнювали цю «передоплатну» ПН «за схемою» перепродажу товару (електроенергії). Тобто — зазначаючи в графі 6 ПН кількість кВт (5000), а в графі 7 — згадану першу ціну/тариф (2,11055 грн.).

Але оскільки, як ми згадали, чіткий порядок заповнення ПН на компенсацію комунальних послуг та енергоносіїв відсутній, то ми не вважаємо такий («перепродажний») варіант заповнення ПН некоректним*, нехай навіть він і не відповідає тому («послужному») варіантові, який (див. вище) пропонується фіскалами.

* Детальніше про це читайте на с. 13 цього номера.

Але в такому разі при зміні (збільшенні) тарифу зачеплено такі обов’язкові показники «передоплатної» ПН, як ціна та кількість (див. п. 201.1 ПКУ). Тому вам необхідно буде скласти до цієї ПН «нульовий» РК, у якому буде вже декілька позицій з «електроенергією»: одна — за старою ціною, друга — за новою. При цьому залишок ще неотовареної суми передоплати ви можете цим РК зробити або за первісною ціною (2,11055), або за вже підвищеною (2,14336). Друге, мабуть, розумніше — адже надалі ціна (тариф) навряд чи знизиться.

Водночас загальна сума компенсації й обчислений із неї ПДВ у ПН не змінюються.

Таким чином, вам слід виписати РК ніби на зміну номенклатури (код причини коригування — 104), повністю відмінусувавши позицію «електроенергія» з первісною ціною і замінивши її в ПН на дві позиції (з новими порядковими номерами рядків!): один рядок з тією кількістю кВт спожитої електроенергії, яка була компенсована за старою ціною, другий — з новою ціною на решту кількості електроенергії — те, що вже спожито за цією новою ціною (1535 кВт), і те, що ще недоотоварено.