08.08.2019

Відшкодування збитку — дохід ФОП-спрощенця

ФОП — на другій групі, займається оптовою торгівлею, відправляє кур’єрською доставкою товар. Кур’єрська служба не довезла товар (він пропав). І згідно з претензією нам повернули гроші в розмірі, зазначеному в претензії. Чи буде це доходом в Книзі обліку доходів?

У разі потреби відшкодування збитків або застосування інших санкцій суб’єкт господарювання, чиї права або законні інтереси порушені, звертається до такого порушника з письмовою претензією. Це право передбачено ч. 2 ст. 222 ГКУ. При цьому кошти, що надійшли на підставі виставленої претензії, включаються в дохід одержувача-єдиноподатника. Обґрунтуємо свою відповідь.

За загальним правилом (п. 292.1 ПКУ) до єдиноподаткового доходу ФОП включається дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Виняток із загального правила становлять пасивні доходи, у тому числі страхові виплати і відшкодування. Зверніть увагу: тут йдеться саме про страхове відшкодування, а це не наш випадок.

Крім того, п. 292.11 ПКУ передбачає ще перелік виплат, які не включаються в дохід єдиноподатника. І тут про відшкодування збитків, отриманих у результаті задоволення претензії, також немає ні слова.

Ще один момент. Дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди, не враховується при визначенні обсягу доходу, що дає право суб'єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку або перебувати на спрощеній системі в наступному податковому періоді (п. 292.15 ПКУ). Тобто отримані суми коштів обкладаються єдиним податком, але в той же час не враховуються в граничному обсязі доходу, дотримання якого дає право платнику зберегти статус єдиноподатника. Оскільки ФОП на другий групі спрощенки сплачує єдиний податок у фіксованому розмірі, то для нього важливо, що таке відшкодування збитків «по суду» не буде враховуватися в розрахунку граничного обсягу доходу. Але (!) в п. 292.15 ПКУ акцент зроблений на примусовому відшкодування збитків — за рішенням суду. У нашому ж випадку виплата здійснюється добровільно, згідно з виставленою претензією, а значить, на неї це правило не поширюється.

Таким чином,

враховуючи «гумовий» п. 292.1 ПКУ, в якому надано визначення єдиноподаткового доходу, суму отриманого відшкодування збитків, згідно з виставленою претензією, необхідно включати в дохід єдиноподатника

Щоправда, у минулому у фіскалів проскакувала консультація, де вони не вважали суму коштів, отриману в результаті задоволення виставленої претензії, доходом юрособи-єдиноподатника. Аргументували це всього лише тим, що такі надходження не названі в ст. 292 ПКУ (лист ДПСУ від 07.09.2012 р. № 1553/0/61-12/15-2216є, № 2728/0/71-12/15-2217). Вважаємо, покладатися на це лояльне роз’яснення і використовувати такий підхід для ФОП-єдиноподатника не варто. Тим паче, що в іншому своєму роз’ясненні (див. лист ГУ ДФС у Донецькій області від 08.09.2017 р. № 1868/ІПК/05-99-12-04-14) фіскали говорять уже інакше, називаючи єдиноподатковим доходом усю суму грошових надходжень, не згаданих у п. 292.11 ПКУ.

Що стосується фіксації сум доходу в обліку ФОП на другій групі єдиного податку, зазначимо таке. Підприємець-єдиноподатник повинен вести Книгу обліку доходів (далі — Книга) шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів (п.п. 296.1.1 ПКУ). Форма і порядок ведення такої Книги затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579. Згідно з ч. 3, 5 і 7 п. 6 цього наказу отриману суму доходу, зокрема суму відшкодування збитку, єдиноподатник відображає в графах 2, 4 і 6 Книги. На підставі інформації із цієї Книги заповнюється податкова декларація платника єдиного податку.