№63

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2019/№ 63 Інші номери журналу ›
  • Товар отримано, зменшено ціну, товар повернено: коли коригуємо ПК? Підприємство-покупець за післяоплатним договором (оплату постачальникові за товар перераховуємо після реалізації товару) отримує товар. Оскільки товар не продається, в додатковій угоді з постачальником домовилися про зниження ціни (провели уцінку). Чи потрібно за уцінкою нам зменшувати ПК? Чи повинен постачальник через зниження ціни нам виписати зменшуючий РК? Як коригувати ПК, якщо так і не реалізований товар надалі весь повертається продавцеві?
  • Декілька зведених ПН на мінбазу: податківці не проти Підприємство протягом місяця здійснює ряд постачань, що вимагають складання ПН на суму перевищення мінбази над договірною ціною. Чи можна протягом місяця виписати декілька зведених ПН на суму перевищення мінбази? Чи зведена ПН на перевищення у звітному періоді може бути тільки одна?
  • Гроші безпосередньо комітентові — ПДВ-наслідки Наше підприємство здійснює комісійну торгівлю автомобілями. Хто складає податкову накладну (ПН) на покупця, якщо за договором комісії оплата за автомобіль надходить на поточний рахунок комітента. Ми отримуємо тільки винагороду.
  • Компенсація плати за землю: об’єкт ПДВ ФОП на загальній системі оподаткування — платник ПДВ здає в оренду нерухомість і платить за оренду землі під нею. Земельна ділянка перебуває в комунальній власності. Орендар відшкодовує орендодавцеві понесені витрати з плати за землю. Чи можна уникнути нарахування податкових зобов’язань з ПДВ на суму компенсації плати за землю?
  • Не відобразили ПДВ-зобов’язання — виправляємо помилку Забули скласти і зареєструвати компенсуючі ПН. Податкові зобов’язання за такими ПН у декларації з ПДВ теж не показали. Як виправити помилку?
  • Зразки у складі калькуляції — ПЗ з ПДВ не нараховуємо Підприємство перед виробництвом партії товару виготовляє зразки для проведення випробувань і їх дегустації технологом, а також для передачі потенційним покупцям. Як облікувати виготовлення і передачу зразків, щоб на їх вартість не нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ?
  • Продаж частки. Розподіляємо ПДВ Платник ПДВ продав частку в статутному капіталі іншого підприємства за грошові кошти. Чи необхідно розподіляти вхідний податковий кредит у періоді здійснення цієї операції і в подальших періодах, якщо інших неоподатковуваних операцій не було і не буде, але при цьому є адміністративні витрати (оренда, комунальні тощо).
  • Здаємо відходи металу: що з ПДВ? Наше підприємство закуповує метал і виробляє з нього готову продукцію. У процесі виробництва з’являється металева стружка та інші відходи металу. Продаємо відходи, що утворилися, з ПДВ-пільгою. Чи потрібно донараховувати податкові зобов’язання з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ або ст. 199 ПКУ?
  • Бюджетне відшкодування ПДВ У ПДВ-декларації з’явилося від’ємне значення ПДВ. Як заявити бюджетне відшкодування (БВ) з ПДВ і заповнити ПДВ-декларацію (додатки до неї)?
  • Пролонгація позик засновнику поза дисконтуванням Підприємство надало засновнику фіндопомогу за договорами у 2014, 2015 і поточному 2019 року. Усі договори із засновником укладено на рік (до 12 місяців), але за додатковими угодами щорічно продовжуються. Чи буде така заборгованість засновника вважатися довгостроковою? Чи можна її дисконтувати і суму втрат від зменшення корисності на кожну дату балансу відносити на витрати?
  • Банк ліквідується — обліковуємо депозит Розпочато процедуру ліквідації банку (з причини банкрутства), на якому залишився депозит. Кошти навряд чи будуть повернені нашому підприємству. Як це відобразити в декларації з податку на прибуток? Чи потрібно цю заборгованість переводити в резерв сумнівних боргів?
  • Акт приймання-передачі та електронний підпис із запізненням Акт приймання-передачі виконаних робіт (послуг) в електронному вигляді був складений 1 травня. Але електронні підписи були поставлені тільки 1 червня. Чим може загрожувати така різниця в часі складання і підписання акта?
  • Турагент на спрощенці: заповнюємо Книгу Турагент надає послуги з продажу турпакетів туристам. Свою винагороду утримує з коштів, отриманих від туриста. Тур оплачує турист у сумі 10500 грн., наша комісія (винагорода) — 500 грн. Туроператорові ми перераховуємо 10000 грн. Яким чином заповнювати книгу з єдиного податку?
  • Відшкодування збитку — дохід ФОП-спрощенця ФОП — на другій групі, займається оптовою торгівлею, відправляє кур’єрською доставкою товар. Кур’єрська служба не довезла товар (він пропав). І згідно з претензією нам повернули гроші в розмірі, зазначеному в претензії. Чи буде це доходом в Книзі обліку доходів?
  • ФОП сплатив за оренду більше, ніж заробив. Так можна? ФОП — платник ЄП групи 2, який нещодавно розпочав діяльність, змушений щомісяця платити за оренду більше, ніж одержав доходу. Чи можуть бути претензії з цього приводу у податківців?
  • ФОП-єдиноподатник і оренда нежитлової нерухомості ФОП — платник ЄП групи 2 здає в оренду власне виробниче приміщення юридичній особі — платнику податку на прибуток. Чи правомірно це?
  • Орендуємо в працівника Підприємство орендує у звичайної фізичної особи (резидента) нежитлове приміщення під офіс, комп’ютерну техніку і мобільний телефон. Як відобразити орендний дохід у формі № 1ДФ?
  • Персоніфіковане харчування Підприємство прийняло рішення забезпечувати працівників безкоштовними комплексними обідами. Як такий дохід відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ: з «натуральним» коефіцієнтом чи без нього? Яка ознака доходу?
  • Внесок до статутного фонду Засновники (фізичні особи) планують збільшити статутний капітал ТОВ за рахунок додаткових внесків. Чи треба буде суми таких внесків «світити» в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?
  • Зарплатні рядки та ПСП Чи допустимо зарплату працівника у формі № 1ДФ відображати двома рядками, наприклад, у разі, коли податкова соціальна пільга (ПСП) застосовувалася не в усіх місяцях звітного кварталу?
  • Негрошові подарунки Як підприємству оподатковувати і відображати у формі № 1ДФ негрошовий подарунок фізособі?
  • Аліменти Чи треба відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ аліменти на дитину, що відраховується із зарплати працівника?
  • Навчання у виші за рахунок коштів підприємства Керівництво підприємства прийняло рішення оплатити навчання сторонньої особи (сина одного їз засновників) у виші. Чи обов’язково укладати з фізособою, яка навчається, договір про відробіток після закінчення навчання? Чи треба з вартості такого навчання утримувати ПДФО і ВЗ?
  • Позика та смерть фізичної особи Юридична особа на єдиному податку видала позику (поворотну фінансову допомогу) фізичній особі на 5 років. Які наслідки з ПДФО виникають у разі смерті фізичної особи?
  • Скорочуємо штат У липні прийнято рішення про скорочення штату підприємства з жовтня 2019 року. Працівники, штатні посади яких підлягають скороченню, попереджені про майбутнє звільнення за два місяці. Коли треба ввести в дію новий штатний розпис (без посад, що підлягають скороченню): у липні чи жовтні?
  • Журнал реєстрації лікарняних листів Чули, що роботодавці зобов’язані вести журнал реєстрації листків непрацездатності. Чи це так? Чи передбачений штраф за його неведення?
  • Відпустка за свій рахунок Працівниця підприємства подала заяву з проханням надати їй відпустку за свій рахунок для догляду за своєю бабусею, яка потребує постійного догляду. Чи зобов’язано підприємство задовольнити прохання працівниці?
  • Звільнити сумісника На підприємстві (госпрозрахунок) працює сумісник. Минулого місяця його було прийнято на військову службу за контрактом. Чи можна його звільнити у зв’язку з прийняттям на його робоче місце основного працівника?
  • Готівкові проблеми водіїв маршруток Які вимоги до заповнення КОРО водіями автотранспортних засобів, що здійснюють пасажирські перевезення? У які строки вони мають здавату виручку від продажу квитків до каси підприємства? Чи можуть водії вносити таку виручку на розрахунковий рахунок без оприбуткування її в касі?
  • Безготівковий платіж провели як готівковий Чи будуть штрафні санкції, якщо покупець розплатився у магазині карткою, а продавець помилково провів через РРО готівкову оплату?
  • Отримали готівку — пробили безготівку: як виправити Покупець розрахувався готівкою, а продавець помилково провів цю суму через РРО з формою оплати «Карткою»? Чи можна виправити таку помилку?
  • Оплата за товар через «Приват24»: чи потрібен РРО? ФОП-єдиноподатник тримає інтернет-магазин. Клієнти за товар розраховуються виключно через інтернет-банкінг «Приват24» (платять зі своїх особистих карток на підприємницький рахунок або картку підприємця «ключ до рахунку»). Оборот за продані товари протягом року вище за 1 млн. Чи потрібно розрахунки клієнтів через інтернет-банкінг «Приват24» проводити через РРО?
  • Гроші під звіт: чи можна видати за відомістю? Чи можна видати гроші під звіт за відомістю, а не за видатковим касовим ордером (ВКО), складеним на кожного працівника?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі