08.08.2019

ФОП-єдиноподатник і оренда нежитлової нерухомості

ФОП — платник ЄП групи 2 здає в оренду власне виробниче приміщення юридичній особі — платнику податку на прибуток. Чи правомірно це?

З точки зору цивільного законодавства жодних перешкод для цього немає. У принципі, не забороняє таку госпоперацію і ПКУ. Разом з тим її здійснення матиме негативні податкові наслідки для орендодавця, якщо ним буде ФОП — єдиноподатник групи 2. Пояснюється це тим, що п. 291.4 ПКУ певним чином обмежує коло фізосіб-підприємців, які можуть бути платниками ЄП групи 2. Без ризику втратити цей свій податковий статус такі ФОП не можуть надавати послуги особам, яких не віднесено до платників ЄП чи до населення. А оренда, як роз’яснюють податківці у БЗ 107.12, з метою застосування п. 291.4 ПКУ є послугою.

Таким чином, передавати майно в оренду єдиноподатник групи 2 може тільки платникам ЄП і фізичним особам (населенню). При цьому не можна перевищувати граничних норм передачі в оренду нерухомості, встановлених п.п. 291.5.3 ПКУ (для нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин — 300 кв. м). А ще фіскали проти того, щоб ФОП — платник ЄП групи 2, який обрав вид господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», здавав в оренду нерухомість юридичній особі як фізична особа (БЗ 107.12).

Тож якщо є нагальна необхідність здавати власне приміщення в оренду юрособі — неплатнику ЄП, ви маєте спочатку перейти у групу 3 єдиного податку. Для цього слід подати заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (п.п. 298.1.5 ПКУ).

Якщо ви цього не зробите і продовжуватимете орендні відносини з такою юрособою, то зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ), а із суми доходу, отриманого з порушенням, доведеться сплатити єдиний податок за підвищеною ставкою 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ).