08.08.2019

Журнал реєстрації лікарняних листів

Чули, що роботодавці зобов’язані вести журнал реєстрації листків непрацездатності. Чи це так? Чи передбачений штраф за його неведення?

Дійсно, ст. 739 розд. I Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2012 р. № 578/5, передбачений такий вид документа, як журнал реєстрації листків непрацездатності. Строк його зберігання — три роки.

Проте, повірте, засмучуватися, якщо ви не вели такий журнал не варто! Річ у тому, що нормативно-правовими актами про загальнообов’язкове державне соціальне страхування

не передбачено обов’язкове ведення страхувальниками такої облікової форми, як «Журнал реєстрації листків непрацездатності»

Це підтверджує ФСС в листі від 11.07.2019 р. № 1419-11-1.

Тобто якщо роботодавець має справу зі значною кількістю лікарняних листів і хоче, наприклад, фіксувати дати надходження листка непрацездатності, передачі в комісію (уповноваженому) із соціального страхування для призначення допомоги та бухгалтеру для розрахунку і нарахування лікарняних тощо, те він може завести такий журнал.

Але зобов’язати його вести такий журнал, як і застосовувати будь-які штрафні санкції за його неведення ані контролери з ФСС, ані інспектори праці не мають права.