08.08.2019

Звільнити сумісника

На підприємстві (госпрозрахунок) працює сумісник. Минулого місяця його було прийнято на військову службу за контрактом. Чи можна його звільнити у зв’язку з прийняттям на його робоче місце основного працівника?

Ні, не можна. Пояснимо.

Дійсно, п. 8 Положення № 43 передбачена така підстава для розірвання трудового договору з працівником, прийнятим на умовах сумісництва, як прийняття працівника, що не є сумісником.

Проте таку підставу для припинення трудових відносин можуть використовувати тільки державні і комунальні підприємства, установи, організації. Госпрозрахункові підприємства звільнити сумісника лише на тій підставі, що на його робоче місце підшукали основного працівника, не можуть.

Більше того, із запитання випливає, що працівник-сумісник нині проходить військову службу за контрактом.

За такими працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення з військової служби, ст. 119 КЗпП зобов’язує роботодавців зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток.

Виняток зроблений КЗпП лише відносно осіб, які обіймали виборні посади в органах місцевого самоврядування та строк повноважень яких закінчився (ч. 6 ст. 119).

Тобто чинне законодавство не передбачає можливості розірвання трудових відносин із працівником звичайного підприємства, призваним на військову службу, за жодних обставин (див. постанову Верховного Суду від 13.06.2018 р. у справі № 813/782/17).