08.08.2019

Безготівковий платіж провели як готівковий

Чи будуть штрафні санкції, якщо покупець розплатився у магазині карткою, а продавець помилково провів через РРО готівкову оплату?

Насамперед таку помилкову операцію треба виправити. Загальний алгоритм скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку наведено у відповіді на попереднє запитання. Та чи можна його без змін припасувати до вашого випадку?

Так, оскільки за великим рахунком суть помилки зводиться до того, що у фіскальну пам’ять РРО потрапила певна сума, яку насправді ви готівкою не отримували. Натомість ця сума (щоправда, за вирахуванням комісії банка-еквайра) надійде вам трохи згодом на поточний рахунок у безготівковій формі.

Отже, щоб виправити свою помилку, вам треба:

— зареєструвати у РРО від’ємну суму, що дорівнює вартості проданого товару (або скасувати помилкову суму за допомогою операції «службова видача»);

— скласти акт про скасування помилково проведеної суми з формою оплати «Готівкою».

Ви своєчасно цього не зробили? Тоді якщо в ході перевірки фіскали встановлять на місці проведення розрахунків невідповідність суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, є небезпека наразитися на штраф, передбачений п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Зверніть увагу! Він загрожує юридичним особам, ФОП цього штрафу можна не боятися. Штрафонебезпечним таке порушення є тоді, коли розбіжність виявиться більшою 10 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року*.

* Оскільки на 01.01.2019 р. мінзарплата дорівнювала 4173 грн., то у поточному році карається невідповідність у сумі, що перевищує 417,30 грн.

Крім того, є вірогідність накладення адмінштрафів на посадових осіб та осіб, які здійснюють розрахункові операці, згідно зі ст. 1551 КпАП.