15.08.2019

Контракт більше, ніж «поріг реєстрації»

Новостворене підприємство у червні придбало товарів на суму 1,2 млн грн. У липні здійснили постачання товару за одним контрактом на суму 1,5 млн грн. Коли підприємство має зареєструватися платником ПДВ? Як оподатковується ПДВ сума перевищення (500 тис. грн.) над 1 мільйоном?

Постачання і придбання. Згідно п. 181.1 ПКУ під обов’язкову ПДВ-реєстрацію потрапляє особа, у якої 1 млн грн. перевищує загальна сума від здійснення ПДВ-оподатковуваних операцій з постачання товарів чи послуг. Натомість із визначення термінів «постачання товарів» (п.п. 14.1.191 ПКУ) і «постачання послуг» (п.п. 14.1.185 ПКУ) випливає, що постачанням для суб’єкта господарювання є передача товарів чи послуг (див. статтю на с. 5).

Тож постачаннями є «вихідні» операції (відвантаження), а також отримання попередньої оплати від покупців за товари, роботи чи послуги, які підприємство збирається продавати. Що ж до «вхідних» операцій, цебто операцій з придбання, то вони не є постачанням. Відтак обсяги цих операцій у розрахунок 1-мільйонного обсягу згідно з п. 181.1 ПКУ не включаються і жодного впливу на обов’язковість ПДВ-реєстрації не мають.

Дата ПДВ-реєстрації. Ми вже з’ясували, що для цілей обов’язкової ПДВ-реєстрації враховуємо виключно операції з постачання, а на операції з придбання уваги не звертаємо. Відтак червневий обсяг придбань у сумі 1200000 грн. для ПДВ-реєстрації жодного значення не має. Натомість перевищення 1-мільйонного обсягу ПДВ-оподатковуваних операцій з постачання відбулося в липні 2019 року, коли було відвантажено товарів на 1500000 грн.

Згідно з п. 183.2 ПКУ у разі обов’язкової ПДВ-реєстрації Заява (ф. № 1-ПДВ) подається не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто 1-мільйонного обсягу оподатковуваних операцій. Тобто у нашому випадку Заяву треба було подати на початку серпня 2019 року. А конкретно: оскільки 10.08.2019 р. припадає на вихідний день (субота), Заяву слід було подати не пізніше 12.08.2019 р. (п. 183.6 ПКУ).

І не важливо, що від дати держреєстрації ще не минуло 12 календарних місяців: якщо 1-мільйонний обсяг «набіг» за менший період, ПДВ-реєстрація є обов’язковою, незалежно від того, за скільки місяців «набрався» цей обсяг. У Заяві зазначається обсяг оподатковуваних операцій за фактичну кількість місяців, протягом яких «накапав» 1-мільйонний обсяг (БЗ 101.02). Якщо ж Заяву не було подано, діє п. 183.10 ПКУ (див. статтю на с. 11).

Зауважте: для того аби ПДВ-реєстрація була обов’язковою, повинна мати місце фактична ПДВ-подія: відвантаження товарів чи отримання авансу за них. Якщо ж підприємство лише уклало контракт, але фактичного постачання не відбулося, говорити про ПДВ-реєстрацію зарано. Навіть якщо сума контракту більше 1 млн грн. Норм, аналогічних до п. 9.4 Закону про ПДВ щодо обов’язкової ПДВ-реєстрації за фактом укладення контракту на суму понад 1 млн грн., ПКУ наразі не містить.

Сума перевищення. Особа, яка підлягає обов’язковій ПДВ-реєстрації, вважається платником ПДВ із дати внесення запису щодо неї в Реєстр платників ПДВ. У свою чергу, такий запис вноситься протягом 3 робочих днів після надходження Заяви (п. 183.9 ПКУ). Натомість нараховувати ПДВ має право лише зареєстрований платник (п. 201.8 ПКУ).

Відтак за усіма операціями новоспеченого платника, в яких «перша подія» відбулася до дати ПДВ-реєстрації, ПДВ-зобов’язання не нараховуються. Це стосується у тому числі й суми перевищення фактичного обсягу ПДВ-оподатковуваних операцій (яке змусило підприємство зареєструватися платником ПДВ) над 1-мільйонним обсягом.

Тобто, байдуже, на яку суму було перевищено 1-мільйонний «поріг» — на 500000 грн. чи на 50 грн., ПДВ-подія за операціями в сумі такого перевищення на момент ПДВ-реєстрації вже відбулася. А отже, ПДВ-зобов’язань немає (див. с. 25).