15.08.2019

Реорганізація і ПДВ-(пере)реєстрація

Підприємство планує здійснити реорганізацію. Чи потрібно у цьому випадку проводити ПДВ-розреєстрацію реорганізованої юрособи і ПДВ-реєстрацію юрособи, утвореної в результаті реорганізації?

Реорганізацією підприємства є злиття, приєднання, поділ, виділення або перетворення з наступним переходом до підприємств, що утворилися в результаті реорганізації усіх майнових прав та обов’язків реорганізованого підприємства.

У результаті реорганізації (у формі злиття, приєднання, поділу, перетворення) юридична особа припиняється, а майно, права та обов’язки переходять до правонаступників (ст. 104 і 106 ЦКУ). Таким чином, реорганізація є одночасно способом припинення діяльності діючої юридичної особи та способом утворення нової юрособи.

Загальні правила. Особливості ПДВ-реєстрації у випадку реорганізації підприємства прописано в п. 183.17 ПКУ.

Особа, яка утворилася в результаті реорганізації платника ПДВ, реєструється як інший новоутворений платник

Це стосується у тому числі й ситуації, коли до особи, утвореної в результаті реорганізації, обов’язки зі сплати ПДВ перейшли у зв’язку з розподілом податкових зобов’язань чи податкового боргу.

Тобто якщо юрособа реорганізується, вона підлягає ПДВ-розреєстрації (п.п. «б» п. 184.1 ПКУ), після чого утворена в результаті реорганізації юрособа реєструється як новий платник. ПДВ-розреєстрацію реорганізованого підприємства може бути ініційовано самим платником після складання комісією з реорганізації передавального акта або розподільчого балансу (п. 5.2 Положення № 1130). Але навіть якщо реорганізоване підприємство не виявить ініціативи, фіскали все одно анулюють його ПДВ-реєстрацію за самостійним рішенням (п. 184.2 ПКУ).

Виділення. При реорганізації шляхом виділення (ст. 109 ЦКУ) ситуація дещо особлива. Тут ПДВ-реєстрація виділеної юрособи відбувається без ПДВ-розреєстрації особи, з якої вона виділилася (БЗ 101.03). Юрособа, що виділилася просто, реєструється як новостворене підприємство, а реорганізована юрособа залишається платником, яким вона була до реорганізації.

Перетворення. Окрема розмова — реорганізація шляхом перетворення, тобто зміни організаційно-правової форми (ст. 108 ЦКУ). До особи, утвореної шляхом перетворення, правила п. 183.17 ПКУ не застосовуються. Така особа реєструється платником ПДВ в порядку, що його визначено п. 3.15 Положення № 1130. Тут усе залежить від дати держреєстрації особи, що утворилася в результаті реорганізації. Якщо це — дата держреєстрації платника ПДВ — юрособи, припиненої в результаті перетворення, ПДВ-реєстрація проводиться за процедурами перереєстрації (п. 183.15 ПКУ, пп. 4.1 і 4.2 Положення № 1130).

Якщо ж датою держреєстрації є дата завершення перетворення, утворена в результаті реорганізації юридична особа протягом 10 робочих днів, що настають за цією датою, одночасно подає фіскалам: (1) заяву про ПДВ-реєстрацію особи, утвореної в результаті перетворення (ф. № 1-ПДВ); (2) заяву про ПДВ-розреєстрацію реорганізованої (перетвореної) особи (ф. № 3-ПДВ)*.

* Якщо Заяву на ПДВ-реєстрацію підприємства, утвореного в результаті перетворення не подано у 10-денний строк, фіскали просто анулюють ПДВ-реєстрацію перетвореного підприємства (п. 3.15 Положення № 1130).

За таких обставин утворена в результаті перетворення особа вважається платником ПДВ з дати внесення запису до Реєстру платників ПДВ. При цьому ПДВ-розреєстрація перетвореної особи може відбуватися як за ініціативою платника, так і на підставі рішення фіскалів (див. листи ДФСУ від 28.09.2018 р. № 4227/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і від 24.06.2019 р. № 2885/6/99-99-15-01-01-15/ІПК).

До дати ПДВ-реєстрації юридичної особи, утвореної в результаті перетворення, ця юридична особа використовує дані ПДВ-реєстрації перетвореного підприємства.