29.08.2019

Філія і ф. № 20-ОПП

Хто подає ф. № 20-ОПП щодо об’єктів оподаткування філії — власне філія чи головне підприємство? Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП власне за фактом відкриття відокремленого підрозділу?

Зі статті на с. 9 ви вже знаєте, що філія не є окремим платником щодо більшості податків. Водночас п. 15.1 ПКУ передбачено, що відокремлені підрозділи можуть бути окремими платниками. За умови, якщо такі відокремлені підрозділи: (1) мають, одержують або передають об’єкти оподаткування; (2) провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування згідно з ПКУ; (3) мають обов’язок зі сплати податків та зборів згідно з ПКУ.

Обов’язок повідомляти про всі свої об’єкти оподаткування п. 63.3 ПКУ покладено на кожного платника. Те ж саме прописано у п. 8.1 Порядку № 1588. Тож якщо філія є окремим платником, обов’язок подавати ф. №20-ОПП поширюється і на неї.

Фіскали у БЗ 119.11 говорять про те, що відокремлений підрозділ юридичної особи (філія, представництво), який згідно з п. 15.1 ПКУ є платником податків, зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування, що перебувають на його балансі, шляхом подання фіскалам ф. № 20-ОПП (див. також роз’яснення ГУ ДФС у Тернопільській обл. від 15.07.2019 р.)*.

* Див.: tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/385291.html.

Тут слід пам’ятати, що у разі, якщо підприємство відкриває філію, така філія стає на облік за своїм місцезнаходженням. Податковий орган за місцезнаходженням філії — це основне місце обліку такої філії. Тож саме до цього податкового органу філія подає ф. № 20-ОПП щодо своїх об’єктів оподаткування. Протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єктів оподаткування філії (п. 8.4 Порядку № 1588).

Натомість у ф. № 20-ОПП, яку подає головне підприємство, інформація про об’єкти оподаткування, які перебувають на балансі філії, не відображається (див. ту ж саму БЗ 119.11). А от ф. № 20-ОПП щодо орендованих об’єктів оподаткування завжди подає головне підприємство. Навіть якщо вони орендуються для потреб філії і вона є окремим платником. Такий висновок можна зробити і з іншої консультації у БЗ 119.11, присвяченої придбаним і орендованим транспортним засобам.

Виняток із цього правила — відкриття філії за кордоном. У такому випадку ф. № 20-ОПП подається не філією, а головним підприємством за основним місцем обліку такого підприємства. У такому випадку у графі 6 зазначається код країни місцезнаходження філії, у графі 8 — повне місцезнаходження в іноземній країні, графа 7 не заповнюється (абзац другий п. 8.4 Порядку № 1588).

Зазвичай при відкритті філії на баланс такої філії передається певне майно з балансу головного підприємства. Так от, якщо філія є окремим платником, при передачі такого майна: (1) філія подає ф. № 20-ОПП з інформацією про відкриття об’єктів оподаткування (код ознаки «1» у графі 2) — щодо майна, отриманого від головного підприємства; (2) головне підприємство подає ф. № 20-ОПП з інформацією про закриття об’єктів оподаткування (код ознаки «6») — щодо майна, переданого філії.

У разі закриття філії й повернення майна на баланс головного підприємства механізм подання ф. № 20-ОПП — зворотний. Тобто філія подає ф. № 20-ОПП з інформацією про закриття об’єктів оподаткування, а головне підприємство — ф. № 20-ОПП з інформацією про їх відкриття. Аналогічний механізм діє і тоді, коли майно передається з балансу однієї філії на баланс іншої: «приймаюча» філія подає ф. № 20-ОПП про відкриття, а та, що передає, — ф. № 20-ОПП про закриття об’єктів оподаткування.

Строк подання ф. № 20-ОПП — 10 робочих днів починаючи з дати набуття/втрати платником права щодо об’єкта оподаткування (БЗ 119.11).