16.12.2019

Кінець блокуванням ПН/РК?

10 грудня Шостий апеляційний адмінсуд відмовив у задоволенні скарг КМУ, Мінфіну і ДФСУ! Держоргани вимагали скасувати рішення Окружного адмінсуду м. Києва*, яким деякі пункти «блокувального» Порядку № 117** визнані протиправними і недійсними. Деталі — у нашій статті.

* Рішення від 05.06.2018 р. у справі № 826/12108/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/82538197

** Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Що сталося? 05.06.2018 р. Окружний адмінсуд м. Києва визнав протиправними та недійсними пп. 10, 20 і 21 Порядку № 117. Вони стосуються відповідно:

— процедури затвердження критеріїв ризиковості платників податків і операцій, а також критеріїв позитивної податкової історії;

— переліку рішень, що приймаються Комісіями: про реєстрацію ПН/РК або про відмову в ній;

— підстав для ухвалення рішення про відмову в реєстрації ПН/РК.

По суті, суд визнав незаконним блокування ПН/РК

Це означає, що відмовляти в реєстрації ПН/РК податківці тепер не мають права, оскільки рішення апеляційної інстанції набуло чинності.

Те, що власне критерії ризиковості не скасовували, значення не має.

З якого моменту блокування ПН/РК незаконне? З 10 грудня, тобто з дня ухвалення рішення апеляційним судом.

Але не виключаємо, що блокування поновляться. Вже на підході нові порядки зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Проєкти цих документів були опубліковані на сайті ДПСУ***. Припускаємо, що заблоковані ПН/РК автоматично не зареєструють. Принаймні без окремого розпорядження. Хоча рішення суду цілком достатньо.

*** Див. за посиланням: tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2019-rik

Заблокували ПН/РК після 10 грудня. Якщо це сталося (що дуже ймовірно), то способів вирішення проблеми не так вже й багато:

1) звернутися до суду (найтриваліший варіант);

2) звернутися до Ради бізнес-омбудсмена, заздалегідь подавши формальну скаргу до ДПСУ в загальному порядку (за ст. 56 ПКУ)****. Скаргу, надіслану головним фіскалам, швидше за все, відхилять;

**** До речі, іноді бізнес-омбудсмен робить винятки і на розгляд потрапляють заяви, скарги за якими в адмінпорядку не подавалися.

3) чекати нового «блокувального» порядку і далі діяти, спираючись на нього;

4) скористатися ще діючими положеннями Порядку № 117: подати «розблокувальні» документи (з урахуванням пп. 14, 15, 16, 18, 23, 24) і чекати, поки спрацює п. 28 (автоматична реєстрація ПН/РК за відсутності рішення Комісій). Щодо п. 4 треба розуміти, що, швидше за все, ПН або РК в ЄРПН автоматично не з’являться.

«Розблокувальні» документи не подавали (блокування до 10 грудня). Способи вирішення проблеми тут подібні до тих, які ми описали вище. Один нюанс: ризик отримати відмову в задоволенні позову вище, оскільки самі по собі блокування до 10 грудня вважалися «законними».

А якщо касація? Якщо держоргани подадуть касаційну скаргу, то рішення суду апеляційної інстанції залишатиметься в силі. Причому аж до винесення рішення касаційним судом. Але органи держвлади можуть ще й подати заяву про призупинення виконання рішення нижчої інстанції (ст. 375 КАСУ). Якщо Верховний Суд задовольнить цю заяву, то пп. 10, 20 і 21 Порядку № 117 продовжать діяти.