№100

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2019/№ 100 Інші номери журналу ›
  • Коли свято бухгалтеру не в радість… (сплачуємо податки, реєструємо ПН/АН) Щороку за традицією Кабмін з метою святкування новорічних та різдвяних свят рекомендує перенести передсвяткові робочі дні (зазвичай це останні дні грудня) на вихідні. Для працівників підприємства такі дії роботодавця є певним благом, а от для бухгалтерії це створює незручності зі сплатою податків, реєстрацією податкових та акцизних накладних тощо. Про що слід пам’ятати бухгалтеру при таких перенесеннях, поговоримо далі.
  • Оптимізуємо графік відпусток Довгий час більшість роботодавців ігнорували графік відпусток, вибудовуючи відпускні відносини з працівниками через ланцюжок «заява працівника — наказ роботодавця». Та з 2015 року все змінилося: повернутися обличчям до графіка відпусток роботодавців примусили «трудові» штрафи. І ось пройшло вже чотири роки поголовної «графіканізації», а запитань щодо графіку відпусток менше не стає. Тож дати відповіді на такі запитання — мета цієї статті.
  • Зарплата № 13 Сьогодні обговоримо винагороду за підсумками роботи за рік, або, як її називають у просторіччі, — тринадцяту зарплату. Зазвичай роботодавець удається до такої щедрості рідко, а тому не всі бухгалтери з нею знайомі. Але в будь-якому разі про тих, кому пощастило, можна з упевненістю сказати: бізнес приносить прибуток, і роботодавець цінує за це своїх співробітників! Бухгалтерові ж корисно буде знати, як із цією екзотикою працювати: нараховувати, оподатковувати, а згодом враховувати при розрахунку всіх «середніх» виплат.
  • Собівартість сільгосппродукції: розраховуємо правильно У кінці кожного року сільськогосподарські товаровиробники підводять підсумки роботи за рік. Вони визначають фактичну собівартість виробленої продукції протягом року і закривають усі рахунки виробництв. Для цього слід здійснити певний набір послідовних і вивірених дій. Яких саме? Про це поговоримо далі.
  • Кінець блокуванням ПН/РК? 10 грудня Шостий апеляційний адмінсуд відмовив у задоволенні скарг КМУ, Мінфіну і ДФСУ! Держоргани вимагали скасувати рішення Окружного адмінсуду м. Києва*, яким деякі пункти «блокувального» Порядку № 117** визнані протиправними і недійсними. Деталі — у нашій статті.
  • Експорт послуг: іноземний банк утримав комісію Підприємство надає оподатковувані ПДВ послуги нерезиденту на території України. Нерезиденту виставили рахунок 01.10.2019 р. на передоплату за послуги у розмірі $1000. Гроші надійшли на поточний рахунок 08.10.2019 р. у розмірі $968 (за мінусом комісії банку). Є свіфтовка, що підтверджує утримання іноземним банком комісії. Акт наданих послуг з нерезидентом підписаний 31.10.2019 р. на суму $1000. Як треба оформляти податкову накладну: (1) 08.10.2019 р. у сумі, еквівалентній $1000 (як вказано в інвойсі), чи (2) 08.10.2019 р. у сумі, що надійшла на поточний рахунок в еквіваленті $968, і потім 31.10.2019 р. — на суму, що залишилася, у розмірі $32? Давайте розберемо ситуацію разом.
  • Індексуємо зарплату за січень 2020 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що на сьогодні поріг індексації становить 103 %.
  • Доходи за 2005 — 2019 роки виплачено в грудні 2019 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у листопаді 2019 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 92, с. 21.
  • Облік пального у сторін при різних заправленнях на АЗС Лист ДПСУ від 20.11.2019 р. № 1452/6/99-00-04-02-06-15/ІПК
  • Вихід з ЄП і обов’язкова ПДВ-реєстрація Залишаємо єдиний податок (ЄП) і збираємося подавати заяву на обов’язкову ПДВ-реєстрацію, як належить, у 10-денний термін (перевищено поріг в 1 млн грн.). Чи оподатковувати ПДВ постачання, здійснені з 1-го по 10-те число до подання заяви? Чи можна зареєструватися платником ПДВ з 1-го числа?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі