02.12.2019

Робимо добру справу: даруємо диво малечі

Підприємство вирішило закупити різдвяно-новорічні подарунки для дітей своїх працівників. Як це оформити документально? Хто буде отримувачем подарункового доходу? Чи оподатковується такий дохід? Чи включається він у витрати? Що з ПДВ?

Документальне оформлення. Вам знадобляться: документи на придбання подарунків (кошторис, договір, накладна тощо), наказ на видачу дитячих подарунків; відомість видачі подарунків з підписами одержувачів. Не зайвим буде скласти акт на списання дитячих подарунків.

Що стосується отримувачів подарунків, то тут усе залежить від того, що ви вкажете в наказі на видачу дитячих подарунків. Так, якщо в наказі буде вказано, наприклад:

«вручити працівникам, що мають дітей, подарунки до Дня святого Миколая (Нового року, Різдва)», то саме працівники будуть отримувачами подарункового доходу;

— «вручити дітям працівників підприємства подарунки до Дня святого Миколая (Нового року, Різдва)», то отримувачі — діти.

На наш погляд, варіант з отримувачами-батьками привабливіший. Інакше роботодавцеві знадобляться податкові номери дітей — отримувачів подарунків для того, щоб відобразити їх подарунковий дохід у формі № 1ДФ.

Вам теж до вподоби варіант з отримувачами-батьками? Тоді правильно сформулюйте наказ і не забудьте у ньому вказати граничний вік дитини, на яку видаватиметься подарунок. Рекомендуємо не перевищувати межу у 18 років. Адже саме до цього віку фізособа має правовий статус дитини.

Також зберіть копії свідоцтв про народження дітей. Чому це важливо, ми розкажемо далі. А зараз переходимо до питання оподаткування.

ПДФО/ВЗ. Вартість негрошових дарунків у частині, що не перевищує 25 % однієї мінзарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, виводить з-під оподаткування п.п. 165.1.39 ПКУ. З не оподатковуваних ПДФО подарунків військовий збір також не утримують.

Таким чином, не оподатковуємо ПДФО та ВЗ негрошові подарунки, вартість яких не перевищує у 2019 році — 1043,25 грн., у 2020 році (виходячи з проєкту держбюджету) — 1180,75 грн. (у розрахунку на місяць).

Проте подарунковий дохід відображаємо у формі № 1ДФ. Ознака доходу — «160».

ЄСВ. Якщо одержувачами дитячих подарунків будуть батьки, то ЄСВ не нараховуємо, керуючись п. 8 розд. II Переліку, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170. У ньому вартість подарунків до свят для дітей працівників зазначена серед виплат, на які не нараховується ЄСВ. Дитячий вік, ще раз підкреслимо, законодавство обмежує 18 роками.

Якщо ж працівник отримає подарунок на свою дитину, якій уже виповнилося 18 років, то вартість подарунка перетвориться для такого працівника в зарплату. Тобто доведеться сплатити ЄСВ. Саме тому раніше ми рекомендували не перевищувати межу у 18 років та мати під рукою свідоцтва про народження дітей.

Податок на прибуток. Вартість дитячих подарунків у бухобліку потрапляє до бухвитрат. Тому в податковоприбутковому обліку через бухвитрати на загальних підставах зменшує фінрезультат. Щодо негосподарності перейматися не варто: жодних податкових різниць (коригувань) за дитячими подарунками немає. Як немає і різниці за п.п. 140.5.10 ПКУ. Адже для випадку з фізособами в цьому підпункті зроблено прямий виняток.

ПДВ. Дивіться, видача подарунків = безкоштовна передача = постачання = об’єкт оподаткування ПДВ. Оскільки договірна вартість у цьому випадку дорівнює нулю, ПДВ нараховується виходячи з мінбази вартості придбання подарунків. При цьому потрібно скласти дві ПН:

першу — на договірну (тобто нульову) вартість;

другу — на мінбазу з типом причини «15».

Протягом останніх двох років фіскали говорять, що при безкоштовних передачах достатньо нарахувати одні ПЗ виходячи з бази, визначеної згідно з п. 188.1 ПКУ. А ось компенсуючі ПЗ нараховувати не потрібно!