05.12.2019

Несвоєчасна сплата ЄСВ — разове правопорушення

«Разовий» і «триваючий» — не просто слова. Це одні з важливих характеристик правопорушень. Адже від того, до якого типу порушень ми зараховуємо конкретний «прокол», залежать строки притягнення до відповідальності. Розглянемо рішення Верховного Суду*, у якому судді роз’яснили, до яких порушень належить несвоєчасна сплата ЄСВ.

* Див. постанову ВС від 11.12.2018 р. у справі № 242/924/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/78468477

Суть спору

Податківці виявили несвоєчасну сплату ЄСВ у декількох періодах (з 2013 по 2016 рік). До головного бухгалтера підприємства (зареєстроване у зоні АТО) застосували санкцію за ч. 4 ст. 1651 КУпАП. Постанова була винесена 14.02.2017 р., а одна з останніх несвоєчасних оплат була за січень 2016 року. Головний бухгалтер оскаржила цю постанову в суді.

Позиція сторін

Сплату ЄСВ, що розглядається, фіскали розцінили як триваюче правопорушення. А згідно з ч. 1 ст. 38 КУпАП притягнути до адмінвідповідальності у такому разі можуть не пізніше, ніж через 2 місяці з дня виявлення порушення.

Головбух, заперечуючи, посилалася на те, що:

— у її посадовій інструкції не зазначено, що вона відповідальна за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ;

— підприємство звільнено від сплати ЄСВ виходячи із положень Закону № 1669 і Закону № 2464;

— строк її притягнення до адмінвідповідальності відповідно до ст. 38 КУпАП закінчився.

Вирішення справи судом

Суд першої інстанції скасував постанову фіскалів. Апеляційний і Верховний суди підтримали цю позицію. Причина одна: несвоєчасна сплата ЄСВ є разовим правопорушенням. Тобто строки для притягнення до відповідальності закінчилися.

Причому «останнім» правопорушенням у ланцюжку суди, мабуть, визнали несвоєчасну сплату ЄСВ за період до 14.04.2014 р., оскільки із цієї дати розпочинає діяти звільнення від відповідальності для госпсуб’єктів, зареєстрованих у зоні АТО (наразі — ООС).

Думка редакції

Що таке триваючі і разові правопорушення?

Триваюче правопорушення. Триваюче правопорушення — це порушення, пов’язане з триваючим, безперервним невиконанням обов’язків, передбачених законом. Таке правопорушення припиняється у випадку виконання цього обов’язку або припиненням дії відповідної норми закону.

Наприклад, триваючим правопорушенням, на нашу думку, можна вважати несплату будь-якого зобов’язання. Адже не сплативши його в граничні строки, воно не зникає. Хоча податківці (138.03 БЗ) і суди вважають, що у випадку несплати зобов’язання (наприклад, з ЄСВ) строк притягнення до відповідальності потрібно відлічувати від граничного строку сплати такого зобов’язання**.

** Див. постанову Другого апеляційного адмінсуду від 28.03.2019 р. у справі № 551/367/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/80757750#

Зверніть увагу: коли таке зобов’язання буде сплачено, то з триваючого правопорушення воно перетвориться на разове — несвоєчасну сплату.

Разове правопорушення. У цьому випадку вчиняючи протиправну дію (бездіяльність), порушник не перебуває в стані порушення постійно. Візьмемо перевищення граничних сум розрахунків готівкою (ч. 1 ст. 16315 КУпАП). Здійснивши розрахунок понад обмеження, встановлені в Положенні № 148, правопорушення було вчинено. Далі воно не триває.

Як ми вже говорили, існують різні строки для притягнення до адмінвідповідальності. Згідно зі ст. 38 КУпАП, якщо це:

а) разове правопорушення, то строк становить 2 місяці з моменту його вчинення;

б) триваюче правопорушення, то строк теж становить 2 місяці, але вже з моменту його виявлення.

Якщо ж адмінсанкції застосовують суди, то замість 2 місяців строк притягнення до відповідальності складає 3 місяці.