№97

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2019/№ 97 Інші номери журналу ›
  • Скорочені строки для судоскарження блокування ПН/РК! У рішенні Верховного Суду*, яке ми зараз обговоримо, ідеться про строки судоскарження рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. Причому у випадку, якщо платник оскаржував це рішення в адмінпорядку. ВС вирішив змінити свою позицію.
  • Припинений договір про визнання електронних документів і ЄРПН-реєстрація Суть спору* Підприємству-позивачу нараховано штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН із незалежних від нього причин. Суди першої й апеляційної інстанцій позов задовольнили, податковий орган оскаржує це рішення в касаційному порядку.
  • Суд відновив ПДВ-реєстрацію: про умовні ПЗ Суть спору* Підприємству-позивачу нараховано умовний ПДВ (п. 184.7 ПКУ). Суди першої й апеляційної інстанції позов задовольнили, податковий орган оскаржує це рішення в касаційному порядку.
  • Податковий кредит та технічно неминучий брак Суть спору* Підприємству-позивачу нараховано ПДВ щодо яєць, відбракованих у процесі вирощування курчат. Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, суд апеляційної інстанції скасував це рішення та ухвалив нове, яким задовольнив позов. Податківці оскаржують рішення апеляційного суду.
  • Орендні платежі нерезиденту і податок на репатріацію Суть спору* Позивачу було донараховано податок на репатріацію при виплаті орендних платежів нерезиденту. Суди першої й апеляційної інстанції позов задовольнили, податковий орган оскаржує це рішення в касаційному порядку.
  • Капіталізація «ремонтних» витрат Суть спору* Підприємству-позивачу нараховано податкові зобов’язання з податку на прибуток у зв’язку із завищенням витрат на капітальний ремонт ОЗ, які буцімто повинні бути капіталізовані. Суди першої й апеляційної інстанцій позов (у частині скасування ППР) задовольнили, податковий орган оскаржує це рішення в касаційному порядку.
  • Роялті на користь «пільговиків» і різниці за ними Суть спору* Підприємству-позивачу нараховано податок на прибуток за те, що не було здійснено «збільшуюче» коригування бухфінрезультату при виплаті роялті. Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, суд апеляційної скасував це рішення, ухвалив нове і задовольнив позов. Податківці оскаржують рішення апеляційного суду в касаційному порядку.
  • «Спотворення реальності…», або Як довести реальність операції Про реальність операцій сказано і написано достатньо багато*. Відпра цьовуючи операції того чи іншого госпсуб’єкта, контролери чіпляються до кожної дрібниці. Ось і чергові висновки Верховного Суду** із цього питання з’явилися. Пропонуємо вам їх проаналізувати.
  • Публічна оферта & реальність операції: Верховний Суд — за, податківці — проти Складно собі уявити ситуацію, коли б фіскали нормально поставилися до укладення «безпаперового» договору. Іноді у визнанні подібних операцій нереальними контролери доходять до абсурду. Про одну з таких ситуацій ми зараз із вами поговоримо. А точніше розглянемо постанову ВС від 18.09.2019 р. у справі № 814/200/16*. Незважаючи на те що оскаржувалися результати перевірки 2014 року, висновки Верховного Суду зараз також будуть дуже корисними. Але про все по порядку.
  • Немає відповіді на неповний запит — немає й перевірки Формально у вас є право ігнорувати запити податківців, які суперечать ПКУ, і не боятися при цьому перевірки. Але на практиці все відбувається інакше. Один з ФОП у боротьбі із цією практикою дійшов до Верховного Суду* і виграв спір з податківцями.
  • Несвоєчасне перерахування «30-денного» ПДФО і ВЗ: який штраф застосовують? Суть спору* На підприємстві зарплата виплачувалася із затримкою. ПДФО і ВЗ із сум такої зарплати нараховувалися своєчасно, проте перераховувалися до бюджету не до закінчення граничного строку сплати з нарахованого, але не виплаченого доходу, а пізніше, у момент фактичної виплати такого доходу. На підставі акта перевірки податковим органом прийняті податкові повідомлення-рішення, якими до підприємства застосовані штрафні санкції на підставі п. 127.1 ПКУ. Підприємство не погодилося з рішенням податкового органу і звернулося до суду з вимогою скасувати податкові повідомлення-рішення.
  • Позичальник помер, не повернувши фіндопомогу: чи буде додаткове благо? Суть спору* Підприємство видало поворотну фіндопомогу декільком фізособам. Згодом ці особи померли, не повернувши фіндопомогу підприємству. Цей факт виявили податківці під час перевірки, класифікували неповернені суми фіндопомоги як додаткове благо позичальника. У результаті підприємству були донараховані суми ПДФО і нараховані штрафні санкції.
  • Заборонений вид діяльності і скасування ЄП-реєстрації Суть спору* Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати рішення податкового органу про його анулювання платником єдиного податку у зв’язку зі здійсненням забороненої діяльності. Суди першої й апеляційної інстанцій позов задовольнили, податковий орган оскаржує це рішення в касаційному порядку.
  • Другогрупник надає послуги загальносистемникам: наслідки Суть спору* ФОП звернувся до суду з вимогою скасувати ППР, якими йому донараховано ПДФО, ВЗ і ПДВ за неправомірне перебування на спрощеній системі (надання послуг загальносистемнику). Суди першої й апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили, ФОП оскаржує це рішення в касаційному порядку.
  • Обчислюємо строки правильно: оскарження ЄСВ-недоїмки в суді У процесі оскарження важлива кожна деталь. Навіть пропуск строку на подання позову може перешкодити платнику захистити свої права. Але законодавець вносить плутанину стосовно таких строків. Зокрема, щодо оскарження рішень, пов’язаних з ЄСВ-боргами. З тим, які строки потрібно застосовувати та як їх розраховувати, розберемося на прикладі однієї з постанов ВС*.
  • Несвоєчасна сплата ЄСВ — разове правопорушення «Разовий» і «триваючий» — не просто слова. Це одні з важливих характеристик правопорушень. Адже від того, до якого типу порушень ми зараховуємо конкретний «прокол», залежать строки притягнення до відповідальності. Розглянемо рішення Верховного Суду*, у якому судді роз’яснили, до яких порушень належить несвоєчасна сплата ЄСВ.
  • Час відпочинку і підсумований облік Суть спору* Держпраці і підприємство не зійшлися в думках у такому питанні: чи зобов’язаний роботодавець дотримуватися норм КЗпП, що регулюють час відпочинку працівників, якщо за ними ведеться підсумований облік робочого часу. Пояснимо.
  • А чи був працівник? Суть справи* Фізособа просила встановити факт перебування у трудових відносинах з підприємством, зобов’язати його внести до її трудової книжки записи про прийняття на роботу і про звільнення у зв'язку з порушенням роботодавцем законодавства про працю, стягнути невиплачену заробітну плату.
  • Звільнення за власним бажанням: якщо передумав Суть справи* Працівник надав роботодавцю заяву про звільнення за власним бажанням. Але в останній робочий день передумав і до його закінчення відправив поштою на адресу роботодавця заяву про відкликання заяви про звільнення. Незважаючи на те, що роботодавець фактично отримав таку заяву не в день звільнення, а згодом, працівник вважає своє звільнення незаконним. Правди вирішив шукати в суді.
  • Штраф 1 грн.: що є першим правопорушенням? Суть спору* Підприємство оспорювало у суді ППР зі штрафними санкціями за незастосування РРО та нероздрукування розрахункових документів, у кратному розмірі до вартості товарів, проданих без РРО протягом певного періоду, що перевірявся.
  • Якщо не роздрукували контрольну стрічку РРО Суть спору* Підприємство звернулося до суду з позовом скасувати ППР зі штрафними санкціями за невиконання друку контрольних стрічок РРО**. Штраф податківці розрахували множенням санкції за таке порушення (170 грн.), передбаченої п. 5 ст. 17 Закону про РРО, на загальну кількість порушень (48 шт.) протягом певного періоду, що перевірявся.
  • Податковий кредит ФОП за «подвійними» придбаннями Суть спору* ФОП-позивачу донараховано ПДВ у зв’язку з ПК за негосподарськими придбаннями. Суди першої та апеляційної інстанції позов задовольнили, податковий орган оскаржує це рішення в касаційному порядку.
  • ФОП не отримує доходу: чи можна не сплачувати ЄСВ Суть спору* Ситуація, як мовиться, на слуху. Фізособа була зареєстрована підприємцем, проте не провадила підприємницької діяльності, але процедури припинення підприємницької діяльності не пройшла. Вона продовжувала числитися як ФОП на загальній системі. І ось несподівано отримала від податкової вимогу про сплату боргу з ЄСВ за 2017 — 2018 роки. Визнавши дії податківців незаконними, фізособа пішла шукати правди в суді.
  • Власні кошти як дохід ФОП-єдиноподатника Суть спору* ФОП звернувся до суду з вимогою скасувати ППР, яким йому було збільшено єдиний податок (за невключені до складу ЄП-доходу власні кошти, внесені на підприємницький рахунок). Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, ФОП подає апеляцію на це рішення.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі