09.12.2019

Повертаємо кошти з ПДВ-рахунка

Через блокування вхідних податкових накладних (ПН) на електронний рахунок ПДВ було перераховано власні кошти для реєстрації податкових зобов’язань з ПДВ. Пізніше ПН було розблоковано, а податковий кредит зараховано на ліміт. На даний момент діяльність не проводиться. Декларація з ПДВ за минулий місяць була нульова. Як можна повернути з ПДВ-рахунка перераховані нами раніше власні кошти? У звіті з ПДВ це додаток Д4? Як правильно його заповнити?

Згідно з п. 2001.1 ПКУ система електронного адміністрування ПДВ забезпечує автоматичний облік у платника податку:

1) суми поповнення та залишку коштів на ПДВ-рахунку, тобто «живих» грошей, що перебувають на електронному ПДВ-рахунку підприємства;

2) суми податку, на яку платники мають право зареєструвати ПН і РК в ЄРПН, тобто розрахункового реєстраційного ліміту.

Враховуючи вимоги, прописані в пп. 2001.5 та 2001.6 ПКУ, повернути кошти з ПДВ-рахунку на поточний рахунок можна за виконання таких умов.

Умова 1. Наявність саме зайвої суми на ПДВ-рахунку (п. 2001.6 ПКУ). Зайвою вважається сума коштів на ПДВ-рахунку, обрахована на момент подання декларації, за мінусом зобов’язань за декларацією поточного періоду (ряд. 18) і суми податкового боргу.

Інформацію щодо залишку коштів на ПДВ-рахунку, як пояснюють податківці у БЗ 101.17, платник може отримати:

— через Електронний кабінет/меню «Система електронного адміністрування ПДВ»/опція «Реєстр транзакцій» або

— через програмне забезпечення для подання податкової звітності в електронній формі, слід надіслати запит J1302301 «Запит … щодо залишку коштів на такому рахунку» та отримати витяг J1402301 «Витяг …щодо залишку коштів на такому рахунку».

Враховуючи, що у вас діяльність на даний момент не проводиться, тобто декларація з ПДВ за поточний місяць (як і за минулий місяць) нульова (без зобов’язань за рядком 18) та ви не маєте податкового боргу з ПДВ, то у вас

зайвою буде уся сума коштів, яка залишається на вашому ПДВ-рахунку в системі електронного адміністрування на момент подання поточної декларації з ПДВ

Умова 2 (п. 2001.5 ПКУ): сума ПДВ за податковими накладними, складеними у звітному періоді і зареєстрованими в ЄРПН, не перевищує суму податкових зобов’язань, задекларованих у звітному періоді.

Враховуючи, що у вас діяльність на даний момент не проводиться (у вас не виникають податкові зобов’язання і ви не складаєте та не реєструєте ПН в ЄРПН), то ця умова для вас не актуальна.

Умова 3 (п. 2001.6 ПКУ): перерахування коштів на поточний рахунок платника можливе, якщо зменшення показника ΣПопРах не призведе до формування від’ємного значення показника ліміту реєстрації (ΣНакл). Тобто сума грошових коштів до повернення на поточний рахунок не повинна перевищувати суму вашого реєстраційного ліміту (показник ΣНакл) на момент подання (обробки) декларації з ПДВ, у якій ви будете заявляти про повернення коштів.

Якщо кошти на ПДВ-рахунку (у тому числі і ваші власні кошти, які були перераховані на ПДВ-рахунок) загалом не перевищують суму реєстраційного ліміту (показник ΣНакл), який до того ж був збільшений після розблокування вхідних податкових накладних, то до повернення можна заявляти усю суму.

Умова 4 (п. 2001.5 ПКУ): разом з декларацією з ПДВ має бути подана заява — додаток Д4 із заповненою частиною «Відомості щодо суми коштів на рахунку…» (п.п. 4 п. 10 розд. III Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21). Для цього у додатку Д4 мають бути заповнені таблиці 2 і 3.

Як заповнити додаток Д4, розглянемо на прикладі.

Приклад. У підприємства на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ на момент подання поточної нульової декларації з ПДВ обліковується 50000 грн. Сума ліміту (показник ΣНакл), який наразі був збільшений після розблокування ПН, на момент подачі поточної нульової декларації з ПДВ теж складає 50000 грн.

При заповненні таблиці 2 додатка Д4 до вашої поточної нульової декларації з ПДВ, згідно з даними прикладу:

— у графі 1 треба поставити 50000 грн. (суму зайвих коштів у рамках реєстраційного ліміту),

— графи 2 і 3 не заповнюємо,

— у графі 4 (зважаючи на формулу: графа 1 - графа 2 - графа 3) вказуємо 50000 грн.

Заповнюючи таблицю 3 додатка Д4, суму до повернення (із графи 4 таблиці 2) вказуємо словами і окремо зазначаємо цифрами.

Зважаючи на те, що ваш поточний рахунок напевно вже діє за стандартом IBAN, то у таблиці 3 додатка Д 4 до податкової декларації з ПДВ:

— у полі «№ рахунку у банку» зазначаєте номер такого рахунку за стандартом IBAN,

— поле «МФО» не заповнюєте.

Саме так у період запровадження банківського рахунку за стандартом IBAN інформацію про нові банківські рахунки у додатку Д4 до декларації рекомендують зазначати податківці (див. БЗ 101.25).

Як має бути заповнений додаток Д4, див. на рисунку нижче.

Фрагмент заповнення додатка Д4

Як тільки ви подасте у складі декларації з ПДВ додаток Д4 із заявою на повернення коштів на рахунок, вам одразу ж (!) на цю дату зменшать реєстраційний ліміт на заявлену у додатку суму (через зменшення показника ΣПопРах).

Проте самі гроші доведеться почекати. Надійдуть вони лише протягом 5 робочих днів після закінчення граничного строку, відведеного для сплати податкових зобов’язань за декларацією з ПДВ (п. 21 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569).