№98

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2019/№ 98 Інші номери журналу ›
  • «Бути чи не бути?..» амортизації в період ремонтів/поліпшень ОЗ Бухгалтерська і податкова амортизація — важливі складові для прибутківців, які рахують різниці. Синхронність їх нарахування нівелює вплив амортрізниць на фінрезультат. Проте останнім часом контролери псують картинку, залишаючи платників без податкової амортизації на період не лише поліпшень, але й навіть ремонтів. Наскільки це правомірно? Чим загрожує втрата податкової амортизації і як із цим боротися? Давайте розбиратися.
  • Новорічний клопіт: переносимо робочі дні, улаштовуємо канікули Кінець 2019 — початок 2020 року — це чудовий час організувати канікули для працівників підприємства. Адже КМУ так нарекомендував «розкидати» робочі дні, які прийшлися на різдвяно-новорічний період, що повноцінно пропрацювати в цей період вийде не у всіх. Чому? Розповідаємо.
  • Перерахунок ПДФО — 2019: час настав Перш ніж підняти келихи на новорічному корпоративі, бухгалтеру потрібно встигнути зробити купу справ. Серед них такий щорічний обов’язок, як проведення перерахунку ПДФО. Оскільки його проводять не часто, ми, щоб полегшити завдання, нагадаємо основні моменти його проведення і відображення у звітності.
  • Суборенда/позичка вітрин і податки Юрособа — платник податку на прибуток (високодохідник) орендує морозильні вітрини для розміщення свого товару в торгових мережах. Оренда складає 600 грн. на місяць (у тому числі ПДВ). Передача вітрин у торгові мережі оформляється двома способами: 1) за договором суборенди з орендною платою 1 грн. на місяць (у тому числі ПДВ); 2) за договором відповідального зберігання з правом користування без оплати. Як відображати обидва способи в податковому обліку з податку на прибуток і ПДВ підприємства-орендаря? Шукаємо відповіді разом.
  • Повертаємо кошти з ПДВ-рахунка Через блокування вхідних податкових накладних (ПН) на електронний рахунок ПДВ було перераховано власні кошти для реєстрації податкових зобов’язань з ПДВ. Пізніше ПН було розблоковано, а податковий кредит зараховано на ліміт. На даний момент діяльність не проводиться. Декларація з ПДВ за минулий місяць була нульова. Як можна повернути з ПДВ-рахунка перераховані нами раніше власні кошти? У звіті з ПДВ це додаток Д4? Як правильно його заповнити?
  • Спрощенець, Книга і турзбір: живемо дружно ФОП на групі 3 єдиного податку (ставка 5 %) надає послуги проживання та сплачує туристичний збір. Як правильно заповнювати Книгу обліку доходів: включаючи турзбір чи без нього?
  • Перевірки контрольованих операцій: не допускаємо податківців правильно Усе частіше на практиці виникають запитання щодо законності призначення перевірок контрольованих операцій (далі — КО). Розглянемо, чи передбачена можливість недопустити контролерів до таких перевірок і як діяти у разі, коли ті чи інші дії податківців при проведенні перевірок КО є протиправними.
  • Електронній трудовій книжці бути? Уже не перший рік ми з вами чуємо від Мінсоцполітики, що ось-ось паперові трудові книжки відійдуть у минуле. Та схоже, що цього року міністерство вирішило таки втілити обіцянки у життя. Ба більше, вже є проєкт закону щодо переведення у цифровий формат трудових книжок. І він схвалений урядом. Звісно, на черзі ще розгляд у Верховній Раді. Та вже зараз серед працівників точаться гарячі дебати: електронна трудова книжка — це добре чи погано?
  • Збитки при реорганізації: боротьба триває Лист ДПСУ від 15.11.2019 р. № 1350/6/99-00-07-02-02-15/ІПК
  • Трактор — на полі, бензин — в бензовозі, заявка на переміщення пального — у фіскалів на порозі Лист ДФСУ від 25.11.2019 р. № 1525/6/99-00-04-02-06-15/ІПК
  • Здаєте готівку до банку? Заповнюйте ВКО правильно! Обов’язки касира на підприємстві виконує головний бухгалтер. Як правильно у такому разі оформляти видатковий касовий ордер (ВКО) на здавання готівки до банку? Кого вказувати в реквізиті «Видати» ВКО і хто має розписатися в отриманні коштів у полі «Підпис одержувача»? Чи має у такому разі бухгалтер-касир право розписуватися в РКО двічі: і за касира, що видав готівкову виручку, і за одержувача коштів?
  • Зберігання пального неплатника акцизу: наслідки Наше підприємство є платником акцизного податку з реалізації пального. Зараз збираємося за договором прийняти пальне на зберігання від підприємства, яке не має ліцензії на зберігання пального і не є платником акцизу. Як документально це оформити і як це відображати в податковому обліку пального?
  • Технологія правильного святкування Наближаються новорічні свята: зростають потроху черги в магазинах разом із цінами на продукти. Але незважаючи на будь-яку погоду й на всі життєві негаразди, і дорослі, і діти чекають на свято, пов’язують із ним чаклунство і дива, усвідомлюють його важливість. Чому?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі