09.12.2019

Зберігання пального неплатника акцизу: наслідки

Наше підприємство є платником акцизного податку з реалізації пального. Зараз збираємося за договором прийняти пальне на зберігання від підприємства, яке не має ліцензії на зберігання пального і не є платником акцизу. Як документально це оформити і як це відображати в податковому обліку пального?

Поспішаємо вас попередити про податкові ризики, пов’язані з такими операціями! Якщо пальне на зберігання передаватиме вам безпосередньо неплатник акцизу, то у вас в СЕАРП об’єми цього пального не будуть заведені як надходження. Причина зрозуміла — неплатник податку не зможе при передачі пального виписати на ваше підприємство акцизну накладну (АН), тому об’єми такого пального не врахуються у вас в СЕАРП на вході і не потраплять в отримані об’єми в додатку 11 до декларації з акцизного податку. Адже операція з передачі пального на зберігання особою, що не є платником пального акцизу, — в розумінні ПКУ (див. п.п. 14.1.212) не є операцією з реалізації пального. І ПКУ не вимагає, щоб така особа з цієї причини реєструвалася платником пального акцизу (чи щоб ним була) і складала на таку операцію АН.

З іншого боку, на виході ваше підприємство (зберігач) буде зобов’язано відображати об’єми пального, що повертається зі зберігання. Нагадаємо, що згідно з п.п. 14.1.212 ПКУ реалізацією пального, зокрема, є будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне або без такого переходу, за плату (компенсацію) або без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного: будь-яким іншим особам. Тобто сюди потрапляє і передача неплатникам пального акцизу. Таким чином, повернення вами пального зі зберігання неплатникові акцизу вважатиметься реалізацією пального і вимагатиме складання вами на такі операції АН (у 1 примірнику) з обов’язковою реєстрацією їх в ЄРАН. Тобто об’єми, що повертаються зі зберігання («відфактуровані» вашими АН), повинні потрапити в СЕАРП і бути відображені вами у складі об’ємів реалізованого пального в додатку 11 до декларації з акцизного податку.

А тепер нагадаємо, що об’єктом оподаткування пальним акцизом є операції з реалізації з акцизного складу/акцизного складу пересувного будь-яких об’ємів пального понад об’єми, які:

— отримані з інших акцизних складів/акцизних складів пересувних і підтверджені АН, зареєстрованими в ЄРАН;

— ввезені (імпортовані) на митну територію України і підтверджені МД;

— вироблені в Україні та оподатковуються пальним акцизом (або неоподатковувані, або звільнені, або оподатковувані на умовах ст. 229 ПКУ) і підтверджені зареєстрованими АН в ЄРАН.

Підтвердження об’ємів, що зберігаються, зареєстрованими АН у вас не буде (на вході в СЕАРП за цією операцією — нуль), отже, повернення пального зі зберігання призведе до виникнення у вас об’єкта оподаткування пальним акцизом.

Оскільки розрахунок об’єкта оподаткування пальним акцизом здійснюється в додатку 11 і розділі В акцизної декларації за усіма операціями місяця, така перевитрата пального може бути перекрита вхідними об’ємами за іншими операціями з пальним такого ж коду УКТ ЗЕД, цей об’єкт оподаткування може виникнути не відразу і не в повній сумі. Але зрештою вам все одно доведеться сплатити акцизний податок з усіх об’ємів поверненого зі зберігання пального цього неплатника.

Тобто на рівному місці ви потрапите під акциз із цих об’ємів, і таке зберігання вийде вам боком.

То як же бути? Є декілька варіантів: 1) відмовитися від договору зберігання; 2) перекласти тягар сплати акцизу на плечі поклажодавця (з його згоди), збільшивши на відповідну суму плату за зберігання пального; 3) отримувати таке пальне на зберігання не від поклажодавця (неплатника), а безпосередньо від його постачальника, який випише на таку передачу АН, вказавши в ній вас (і ваш акцизний склад) одержувачем. В останньому випадку об’єми пального, що зберігається, зайдуть у СЕАРП, і при поверненні пального зі зберігання (що супроводжується обов’язковим виписуванням АН) об’єкт оподаткування вже не виникне.