04.02.2019

Працівник з інвалідністю та ЄСВ

Скажемо прямо, ця стаття з’явилася неспроста. Вся річ у тім, що починаючи з 1 січня 2019 року роботодавці-підприємці набули права нараховувати на доходи найманих робітників з інвалідністю ЄСВ за пільговою ставкою 8,41 %. ☺ Саме тому ми пропонуємо вам, друзі, вивчити (а бухгалтерам юросіб — повторити) правила застосування цієї ставки ЄСВ.

Пільгову ставку ЄСВ 8,41 % було передбачено Законом № 2464* ще від самого початку його «життя». Але застосовували її виключно підприємства, установи та організації, у яких працювали особи з інвалідністю.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

А ось на застосування цієї ставки приватними підприємцями було накладено табу. Чому? Вся річ у тім, що пенсійники, а потім і податківці занадто формально підходили до прочитання ч. 13 ст. 8 Закону № 2464, якою визначено умови застосування ставки 8,41 %. А оскільки підприємців у цій нормі Закону названо не було, то контролери наполягали, що вони не мають права застосовувати пільгову ставку.

Справедливість перемогла лише з появою Закону України від 23.11.2018 р. № 2628-VIII, яким викладено в новій редакції ч. 13 ст. 8 Закону № 2464, з доданням до переліку з підприємств, установ і організацій ще й фізосіб-підприємців.

Важливо! Починаючи з 1 січня 2019 року право застосовувати пільгову ставку 8,41 % виникло у роботодавців-підприємців. Тобто із зазначеної дати правила «гри у 8,41» для роботодавців-юросіб та ФОП стали однаковими.

При цьому роботодавці-незалежні професіонали, як і раніше, на дохід працівників з інвалідністю продовжують нараховувати ЄСВ за ставкою 22 %. Про них знову забули.

До яких доходів застосовуємо?

Ставку 8,41 % застосовуємо до таких доходів, нарахованих працівникам з інвалідністю:

— заробітної плати (у т. ч. відпускних);

— оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомоги по тимчасовій непрацездатності;

— допомоги по вагітності та пологах.

А в разі укладення з особою з інвалідністю договору підряду (договору про надання послуг) до суми винагороди, що увійшла до бази нарахування ЄСВ, застосовуємо загальну ставку 22 %. Тут пільгова ставка не працює (див. п. 1 ч. 1 ст. 7 і ч. 13 ст. 8 Закону № 2464).

Чим підтверджуємо право?

Підтвердженням того, що працівникові встановлено інвалідність, є завірена копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності (форма № 157-1/0, затверджена наказом Мінохоронздоров’я від 30.07.2012 р. № 577).

Завірити копію довідки до акта огляду МСЕК повинен безпосередньо сам роботодавець працівника з інвалідністю

Це вимога п. 8 розд. III Інструкції № 449**. Не нехтуйте нею.

** Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

До речі, відмітка про завірення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка завіряє копію, її ініціалів та прізвища, дати завірення копії. Проставляють таку відмітку нижче реквізиту «підпис».

Таким чином, для застосування пільгової ставки 8,41 % (1) працівник з інвалідністю повинен надати роботодавцю довідку до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності, (2) роботодавець — зняти її копію і завірити належним чином.

«З коли» застосовуємо?

За загальним правилом, роботодавці застосовують до бази нарахування ЄСВ працівників з інвалідністю ставку внеску 8,41 % починаючи з дати встановлення працівнику групи інвалідності, але не раніше отримання та засвідчення роботодавцем копії довідки до акта огляду в МСЕК, і закінчуючи датою скасування інвалідності на підставі рішення цієї комісії.

При цьому до дати отримання і засвідчення зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22 % визначеної бази нарахування.

Зверніть увагу, оскільки право на «8, 41» з’явилося у роботодавців-ФОП з 1 січня 2019 року, то навіть якщо належним чином засвідчена копія довідки МСЕК була у ФОП до цієї дати, повернути усе й застосовувати ставку ЄСВ до доходів, нарахованих до 1 січня 2019 року, не вийде. Тобто старт з 01.01.2019 р.

На що звернути увагу?

Для цілей застосування ставки 8,41 % важливим є саме момент нарахування, а не виплати зарплати (доходу). Саме тому із зарплати працівника з інвалідністю, нарахованої підприємцем-роботодавцем у грудні 2018 року, що виплачується в січні 2019 року, ЄСВ справляємо за ставкою 22 %.

Уперше ставку 8,41 % ФОП застосують до бази нарахування ЄСВ осіб з інвалідністю за січень 2019 року,

звичайно ж, при виконанні умов, зазначених вище. Причому, зверніть увагу, якщо працівнику з інвалідністю донараховуємо зарплату за місяці до 01.01.2019 р., то застосовуємо ставку ЄСВ у розмірі, що діє зараз на момент нарахування. Підстава — ч. 4 ст. 9 Закону № 2464.

Наприклад, у січні 2019 року працівнику з інвалідністю донараховуємо помилково не нараховану індексацію за листопад — грудень 2018 року. Такі донараховані суми включаємо до бази нарахування січня і нараховуємо на них ЄСВ за ставкою 8,41 %.

Також застосовуємо ставку ЄСВ, що діє на момент нарахування, і у разі, коли в поточному (2019) році нараховуємо (донараховуємо) лікарняні/декретні за минулий рік працівнику з інвалідністю (навіть попри те, що в таблиці 6 Звіту з ЄСВ такі лікарняні/декретні показуємо з відповідним місяцем 2018 року). На такому підході наполягають податківці в листі від 23.10.2018 р. № 4525/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, а обґрунтовують його усе тією ж ч. 4 ст. 9 Закону № 2464.

А що робити з декретними, нарахованими працівниці з інвалідністю в 2018 році за місяці 2019 року, з яких справлявся ЄСВ за ставкою 22 %? Чи можна зменшити ставку? Відповідь — ні. Адже фактично допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами було нараховано в 2018 році, коли права на застосування пільгової ставки 8,41 % роботодавець-підприємець ще не мав.

Аналогічно діємо і за ситуації, коли відпускні 2019 року нараховувалися в 2018 році. З таких відпускних слід було в 2018 році справляти ЄСВ за ставкою 22 %. Крім того, їх необхідно було відобразити в Звіті з ЄСВ за грудень 2018 року (місяць нарахування відпускних).

Але! Якщо підприємець нараховує перехідні відпускні місяць у місяць (за грудень — у грудні, а за січень — у січні), то на відпускні працівника з інвалідністю за грудень він нарахує ЄСВ за ставкою 22 %, а за січень (якщо з «інвалідними» документами все гаразд) — за ставкою 8,41 %. При цьому і в звітності з ЄСВ відпускні за грудень буде відображено у формі № Д4 за грудень 2018 року, а відпускні за січень — у формі № Д4 за січень 2019 року.

Окрема «пісня», якщо підприємець донараховує (зменшує) зобов’язання з ЄСВ минулих періодів (до 2019 року) у зв’язку з виявленням ЄСВ-помилки, допущеної в таких періодах. Наприклад, роботодавець у минулих періодах:

— не включив до бази нарахування ЄСВ дохід, з якого справляється ЄСВ, або не відобразив такий дохід у формі № Д4, чим занизив зобов’язання з ЄСВ;

— нарахував ЄСВ на дохід, який не входить до бази нарахування ЄСВ, або помилково відобразив у формі № Д4 дохід, який не нараховувався застрахованій особі, чим завищив зобов’язання з ЄСВ.

У таких ситуаціях, пов’язаних з виправленням помилки в сумі ЄСВ-зобов’язання, визначеного щодо працівника з інвалідністю, розрахунок єдиного внеску за звітні періоди 2018 року і раніше слід робити виходячи з розміру ЄСВ, що діяв на день нарахування заробітної плати (доходу), на яку нараховується ЄСВ, тобто 22 %.

Як із мінстрахвнеском?

Вимога щодо сплати ЄСВ з фактичної бази нарахування ЄСВ, але не нижче мінімальної зарплати, не застосовується до заробітної плати (доходу) працівника з інвалідністю, з бази нарахування ЄСВ якого справляється єдиний внесок у розмірі 8,41 %. Інакше кажучи,

ЄСВ у розмірі 8,41 % нараховується на фактичну базу нарахування ЄСВ. При цьому вимога щодо сплати ЄСВ не нижче мінімальної зарплати не застосовується

Це прямо випливає з ч. 5 та 13 ст. 8 Закону № 2464. І нехай вас не турбує те, що на сьогодні положення Інструкції № 449 та Порядку № 435* не приведені у відповідність до Закону № 2464 (ср. ). Уся увага — на норми Закону.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.03.2015 р. № 435.

Що зі звітністю?

Відображення у Звіті за формою № Д4 виплат, нарахованих працівникам з інвалідністю, має свої особливості. Розпочнемо з таблиці 6 цього Звіту. Адже саме на підставі її даних відбувається заповнення рядків таблиці 1 Звіту з ЄСВ.

У графі 9 таблиці 6 форми № Д4 роботодавець, який нараховує на доходи працівника з інвалідністю ЄСВ за ставкою 8,41 %, відображає:

— суму заробітної плати — з кодом категорії застрахованої особи «2»;

— суму лікарняних — з кодом «36»;

— суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами — з кодом «43»;

— суму «військової» середньої зарплати — з кодом «66».

Важливо! Попри те, що в Порядку № 435 в описах до цих кодів категорій зазначено «Працюючі особини з інвалідністю на підприємствах, в установах і організаціях», ФОП-роботодавці їх також застосовують для відображення відповідних доходів працівників з інвалідністю, на які нараховують ЄСВ за ставкою 8,41 %. Контролі Пенсійного фонду мають бути зняті.

У таблиці 1 база нарахування ЄСВ за ставкою 8,41 % має «засвітитися» в рядку 2.2, а нарахований на неї ЄСВ — у рядках 3.2 (у загальній сумі — у рядку 3) і 6.4 (у загальній сумі — у рядку 6).

Крім того, слід пам’ятати про рядок 3.2.1 таблиці 1 Звіту з ЄСВ. У ній зазначаємо суми ЄСВ, які б нарахував роботодавець на базу нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю, якби не застосовував пільгову ставку ЄСВ 8,41 %. Показник рядка 3.2.1 = рядок 2.2 х 22 % : 100 %.

Зауважимо: інформація, наведена в рядку 3.2.1, є за своєю суттю довідковою і не береться до уваги при обчисленні загальної суми зобов’язань з ЄСВ (див. рядки 3 і 6 таблиці 1 Звіту за формою № Д4). Тому будьте уважні!

Підіб’ємо підсумки?

висновки

  • З 1 січня 2019 року роботодавці-підприємці мають право нараховувати ЄСВ на базу нарахування єдиного внеску працівника з інвалідністю у розмірі 8,41 %.
  • Підставою для застосування ставки 8,41 % є завірена роботодавцем копія довідки до акта огляду МСЕК.
  • У графі 9 таблиці 6 форми № Д4 суму зарплати працівника з інвалідністю, на яку нараховують ЄСВ за ставкою 8,41 %, відображають із кодом категорії застрахованої особи «2».