04.02.2019

«Кредитні» платежі: чи відображати в ПДВ-звітності

Як у декларації з ПДВ відобразити сплату відсотків, нарахованих згідно з кредитним договором, комісію банку за зарахування коштів і комісію за користування пакетом послуг? І чи потрібні для цього якісь первинні документи, окрім договору з банком і банківських виписок?

Місце в ПДВ-декларації. Передусім нагадаємо: у звітності з ПДВ у загальному випадку слід відображати операції, що є постачаннями товарів/послуг, причому як оподатковувані ПДВ, так і не оподатковувані цим податком.

З цього випливає: якщо операція постачання товарів/послуг є необ’єктною згідно зі ст. 196 ПКУ, але при цьому відповідає терміну «постачання» з п.п. 14.1.185 або п.п. 14.1.191 ПКУ, то така операція відображається в ПДВ-звітності.

Надання послуг платіжних організацій платіжних систем, пов’язаних з розрахунково-касовим обслуговуванням (РКО), залученням, розміщенням і поверненням коштів за договорами позики, депозиту, вкладу не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 196.1.5 ПКУ).

Водночас враховуючи, що в загальному випадку постачанням послуг вважається будь-яка операція, яка не є постачанням товару, до постачання послуг можна віднести:

— і сплату відсотків за кредитом (як платіж за послугу у вигляді залучення коштів за договорами позики) (п.п. 14.1.206 ПКУ);

— і оплату РКО (як платіж за послуги банку, пов’язані з переказом коштів з рахунку (на рахунок) клієнта, а також здійсненням інших операцій, передбачених договорами) (п. 1.37 ст. 1 Закону України «Про платіжні системи і переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III).

Отже, такі операції необхідно відобразити в ряд. 10.3 ПДВ-декларації. Наразі з таким висновком погоджуються і податківці (див. БЗ 101.04).

Але попереджаємо: у докодексні часи контролери вважали, що виплату відсотків за кредитними договорами (як, до речі, і виплату відсотків за депозитами) у ПДВ-звітності відображати не треба (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 80, с. 19).

З часом відносно сплати відсотків за кредитом фіскали змінили свою точку зору, тоді як відсотки, отримані за депозитом, вони досі не хочуть бачити в ПДВ-звітності (БЗ 101.23).

Щоб не гадати, до якого висновку податківці дійдуть в майбутньому, краще відобразити такі операції у ПДВ-звітності. Хоча якщо ви цього не зробите, вас за це ніхто не покарає.

Підтверджуючі документи. При виборі періоду для відображення операцій у ПДВ-звітності орієнтуємося на дату першої події (якою може виявитися як оплата, так і факт надання послуг/нарахування відсотків).

При цьому первинні документи, що підтверджують здійснення таких операцій, швидше, важливі для їх відображення у бухобліку, аніж у ПДВ-декларації.

Плату за послуги РКО банк обчислює, нараховує і списує самостійно (на підставі договору про РКО), як правило, останнім днем місяця. Тому підтвердити оплату/надання таких послуг зможуть банківська виписка і договір про РКО (лист ДПСУ від 07.05.2012 р. № 7912/6/15-1415; УПК, затверджена наказом ДПСУ від 05.07.2012 р. № 583, лист ДФСУ від 10.02.2016 р. № 2673/6/99-99-19-02-02-15).

Що стосується «кредитних» відсотків, то тут усе залежить від умов договору:

а) банк самостійно обчислює, нараховує і списує відсотки останнім днем місяця, документами для відображення у ПДВ-звітності такої операції стануть банківська виписка і кредитний договір;

б) відсотки сплачуються в перші дні місяця, що йде за місяцем їх нарахування, — орієнтуємося на дату складання бухдовідки (останній день місяця), що містить розрахунок суми «кредитних» відсотків;

в) відсотки нараховуються у кінці місяця, проте їх сплатили раніше зазначеного терміну — операцію відображаємо за датою оплати (документ — платіжне доручення). Тоді останнім днем місяця залишиться оформити бухдовідку, на підставі якої будуть нараховані відсотки.