14.02.2019

Завищили бухприбуток, потім виправилися: що з дивідендами?

У звіті про фінансові результати припустилися помилки — завищили прибуток. Унаслідок чого виплатили завищену суму дивідендів. Потім помилку знайшли і виправили. Що робити з надміру виплаченими дивідендами?

Надміру виплачену суму дивідендів потрібно повернути до каси / на поточний рахунок підприємства. Звісно, якщо учасники погодяться здійснити повернення. Пояснимо детальніше.

Бухгалтерський облік. Дивіденди — це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства (п. 4 П(С)БО 15). Якщо в сумі прибутку допущена помилка, очевидно, що і сума її частини (дивідендів) теж визначена неправильно. Тому, виправляючи помилку, що вплинула на суму прибутку, потрібно відразу ж виправити й помилку в сумі дивідендів.

Суму нарахованих дивідендів коригуємо проводкою: Дт 443 — Кт 671 методом «червоне сторно» на суму завищення дивідендів — якщо виправляємо помилку поточного року (хоча в нашому випадку просто коригуємо суму існуючої проводки з нарахування дивідендів — адже помилковий період ще не закритий) або Дт 671 — Кт 441 (442) — якщо помилка торішня.

Зауважте: якщо учасники погодяться повернути надміру виплачені суми, необхідно скласти новий протокол і в ньому зафіксувати правильні суми дивідендів. Тоді надміру виплачену суму дивідендів, на наш погляд, слід «перекинути» на інший рахунок обліку (наприклад, на субрахунок 377): Дт 377 — Кт 671. Адже

переплачені учасникам (власникам) суми не можна вважати дивідендами

У разі якщо повертати перевиплату учасники не будуть і оновлений протокол не складають, то відображаємо проводки: Дт 671 — Кт 441 (442), Дт 377 — Кт 671, Дт 441 (442) — Кт 377 на суму перевищення — якщо помилка торішня, або Дт 377 — Кт 671, Дт 949 (977) — Кт 377 — якщо помилка поточного року. Ну або просто коригуємо існуючі проводки — якщо помилковий період ще не закритий.

Які податкові наслідки може спричинити така ситуація?

Податок на прибуток. Якщо правильна сума дивідендів підтверджена протоколом, а завищені дивіденди виплачувалися ще у 2018 році, і річну прибуткову декларацію ви встигли подати до виправлення помилки, то дивідендні дані в ній — помилкові. Причому якщо з таких завищених дивідендів сплачувався авансовий внесок, його сума теж буде завищена. А якщо така завищена сума авансового внеску була зарахована в рахунок зменшення нарахованого «прибуткового» зобов’язання, сума податку в ряд. 17 декларації може виявитися заниженою. За це передбачено самоштраф у розмірі 3/5 % суми такого заниження. І він «вилізе» незалежно від того, що фактично була сплачена саме завищена сума авансового внеску.

Якщо ж дивіденди виплачувалися у 2019 році, відзвітувати за ними ви ще не встигли. Тож жодних «податковоприбуткових» штрафів тут бути не може. У декларації за перший квартал ви відобразите вже правильні суми дивідендів та авансового внеску. А сума, на яку авансовий внесок був завищений, перетвориться на звичайну «податковоприбуткову» переплату за особовим рахунком.

Якщо за протоколом сума дивідендів залишилася колишньою (завищеною), то й суму авансового внеску перераховувати не потрібно

Адже згідно з останнім абзацом п.п. 57.11.2 ПКУ для «авансово-податковоприбуткових» цілей дивідендами є все, що названо дивідендами, незалежно від фактичної суті здійснених виплат.

ПДФО. Однозначно надміру виплачені в результаті помилки суми не можуть вважатися дивідендами. Це оподатковуваний дохід, з якого потрібно було утримати та сплатити ПДФО за стандартною ставкою 18 %, а не за пільговою дивідендною 5 (9) %.

Про який вид доходу йдеться? Вважаємо, що якщо засновники повернуть надміру отримане, то такий дохід слід відносити до інших оподатковуваних доходів (п.п. 164.2.20 ПКУ).

Якщо ж ніхто нічого повертати не буде, то можна говорити про отримання засновниками безповоротної фінансової допомоги (п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Хто ж тепер повинен «розщедритися» на сплату суми податкового боргу з ПДФО? Однозначно підприємство — податковий агент. Це випливає з положень п. 127.1 ПКУ. При цьому засновники-одержувачі такого доходу звільнені від обов’язку з погашення такої суми.

Але просто сплатити борг ПДФО мало. Потрібно ще вирішити питання з формою № 1ДФ. Якщо виплата доходу («вершка» над правильною сумою дивідендів) відбулася в минулому (2018) році, то податковому агентові слід подати уточнюючий Податковий розрахунок за той звітний період, у якому фактично було відображено нарахування/виплату доходу. Припустимо, що нарахування і виплата припали на один квартал. Тоді в уточнюючій формі № 1ДФ за цей квартал заповнюємо в розд. I за кожним засновником два рядки:

у першому рядку проставляємо в графах 3а і 3 суму, яка дорівнює різниці між фактично виплаченою сумою дивідендів та правильною сумою, у графах 4а і 4 — суму податку, утриманого/сплаченого з такої суми за дивідендною ставкою, у графі 5 — код ознаки доходу «109» — дивіденди, а в графі 9 — «1» — рядок на вилучення;

у другому рядку в графах 3а і 3 знову проставляємо різницю, у графі 4а — суму ПДФО, що підлягає сплаті за ставкою 18 %, у графі 4 — фактично сплачений ПДФО, у графі 5 — код ознаки доходу, що відповідає виду доходу (або «126» — безповоротна фіндопомога — якщо засновник нічого повертати не буде, або «127» — інший оподатковуваний дохід — якщо засновник поверне різницю), а в графі 9 — «0» — рядок на введення.

Важливо! До подання уточненки слід сплатити суму недоплати ПДФО і самоштраф у розмірі 3 % від такої суми (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ). Також тут слід очікувати штрафу 510 (1020) грн. за подання форми № 1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками, які призвели до заниження зобов’язань.

Зауважте, суму доплати з ПДФО відображаємо в Податковому розрахунку за той звітний квартал, у якому вона буде фактично перерахована (наприклад, за 1 квартал 2019 року).

При цьому до зазначених вище проводок треба додати донарахування ПДФО (Дт 441 (442) — Кт 641, якщо це помилка минулого року).

Крім того, якщо різницю засновники повертатимуть, то у формі № 1ДФ за той квартал, у якому відбудеться таке повернення, потрібно буде відобразити цей дохід з мінусом. А в бухобліку додати проводку Дт 641 — Кт 441 (442), якщо помилка минулого року.

Значно простіше йдуть справи за ситуації, коли зайва виплата була проведена в поточному (2019) році. У цьому випадку рекомендуємо вам максимально швидко погасити недоплату ПДФО, щоб вона не «вилізла» за межі кварталу, у якому відбулося нарахування/виплата доходу. Тоді до форми № 1ДФ за цей квартал у вас потраплять красиві цифри з правильними видами доходів. У бухобліку потрібно зробити такі проводки: якщо сума не повертається учасником Дт 949 (977) — Кт 641, якщо сума повертається, то Дт 671 — Кт 641 методом «червоне сторно».