№13

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2019/№ 13 Інші номери журналу ›
  • Як у ТОВ і АТ прибутки ділили, або Юридичні нюанси дивідендів Початок нового року — час не лише нових сподівань. Для більшості господарських товариств — це ще й чудова можливість підбити підсумки роботи за попередній рік. Якщо минулі 12 календарних місяців для підприємства були продуктивними, то чом би не виплатити дивіденди його учасникам? ТОВ у цьому випадку потрібно бути особливо уважними, адже діє Закон про ТОВ. Загалом, наш тематичний номер буде цілком присвячений дивідендам. А розпочнемо ми з азів. Поговоримо про юридичний бік нарахування і виплати частини прибутку в ТОВ і АТ.
  • Дивіденди в обліку платника Термін «дивіденди» походить від латинського слова dividendum і буквально означає «те, що підлягає поділу». Якщо говорити про дивіденди як про господарську категорію, то дивіденди — це «розподілена» частина прибутку підприємства, та його частина, яку отримує засновник. Але що означає виплата дивідендів для обліку підприємства, яке їх виплачує? Про це поговоримо прямо зараз!
  • Дивіденди фізособам. Нюанси оподаткування Як не крути, але в більшості випадків засновниками (учасниками) приватних підприємств, господарських товариств є фізичні, а не юридичні особи. Тому питання виплати дивідендів і утримання з них ПДФО/ВЗ доволі частий гість на нашій гарячій лінії. Допомогти бухгалтерові впоратися на «відмінно» з оподаткуванням дивідендів, нарахованих засновникам-фізособам, — мета цієї статті.
  • Дивіденди в обліку отримувача Цілком логічно, що якщо є підприємства, які виплачують дивіденди, то є й ті, хто ці дивіденди отримує. Зрештою, інвестор для того і здійснює внесок до статутного капіталу іншого підприємства, аби згодом як власник корпоративних прав отримати дохід у вигляді дивідендів. Яким чином їм обліковувати отримані дивіденди? Давайте зараз подивимося на це!
  • Дивіденди для нерезидента: що врахувати при виплаті Одним з найпоширеніших способів іноземного інвестування в економіку України є набуття корпоративних прав компанією, зареєстрованою відповідно до законодавства України. У свою чергу, підприємство — емітент корпоративних прав виплачує «інвесторові-інтуристу» дивіденди. Давайте з’ясуємо, які правила й обмеження повинне брати до уваги підприємство, яке виплачує дивіденди іноземному інвесторові.
  • «Іноземні» дивіденди в обліку одержувача: коротко про найважливіше Сьогодні економічні зв’язки між вітчизняними і зарубіжними підприємствами вийшли далеко за межі банальної торгівлі. «Наші» суб’єкти підприємництва не лише укладають ЗЕД-договори з «їх» компаніями, але нерідко вкладають свої кровно зароблені в придбання часток (акцій) іноземних підприємств. При цьому якщо інвестиція виявилася успішною, підприємство отримує дивіденди від нерезидента. Давайте разом згадаємо правила обліку й оподаткування іноземних дивідендів в українського інвестора.
  • Погашаємо позику дивідендами Приводом для нашої сьогоднішньої розмови послугувала така цікава ситуація. Підприємство видало позику фізособі, яка є його засновником. Чи можна заборгованість за позикою погасити за рахунок частини суми дивідендів, що підлягають до виплати? Розбираємося!
  • Збільшуємо СК за рахунок нерозподіленого прибутку Про можливість збільшити статутний капітал (СК) ТОВ за рахунок нерозподіленого прибутку не говорив хіба що ледачий. Таке право за учасниками закріпили нардепи в Законі про ТОВ. Але чи така це новела? Чи, може, це всім добре знайома реінвестиція дивідендів? Давайте розбиратися.
  • Чи відповідає ТОВ за невиплату дивідендів? ТОВ нарахувало, але не виплачує дивіденди. Чи є відповідальність за їх невиплату? Як учасникові стягнути з ТОВ заборгованість за дивідендами?
  • Виплачуємо дивіденди до закінчення кварталу або… Підприємство отримає прибуток у першому кварталі 2019 року. Чи може ТОВ виплатити дивіденди до закінчення цього (тобто першого) кварталу?
  • «Дивідендний» борг — перешкода дивідендам у 2019 році? У ТОВ є борг з виплати дивідендів учасникам за минулі періоди. Чи має право товариство нараховувати дивіденди за 2018 рік у 2019 році?
  • Дивідендів більше, ніж прибутку: наслідки Підприємство виплатило дивіденди в сумі 15 тис. грн. Хоча прибутку було тільки 10 тис. грн. Інших джерел для виплати дивідендів немає. Які наслідки з податку на прибуток і ПДФО?
  • Завищили бухприбуток, потім виправилися: що з дивідендами? У звіті про фінансові результати припустилися помилки — завищили прибуток. Унаслідок чого виплатили завищену суму дивідендів. Потім помилку знайшли і виправили. Що робити з надміру виплаченими дивідендами?
  • Дивіденди і критерії контрольованих операцій Чи враховують суми дивідендів при визначенні трансфертного критерію для цілей застосування ст. 39 ПКУ?
  • Дивіденди готівкою Чи можна виплатити нараховані дивіденди засновникам (фізичним і юридичним особам) у готівковій формі?
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі