18.02.2019

Чи є місце для допомоги на дітей в «лікарняному» стажі?

Лист Мінсоцполітики від 18.12.2018 р. № 450/0/247-18

висновок документа

До 01.01.2016 р. періоди отримання непрацюючою особою допомоги по догляду за дитиною та/або при народженні дитини не включаються в її «лікарняний» страховий стаж

Чому Мінсоцполітики дійшло такого висновку? Уся справа в механізмі визначення страхового стажу за загальнообов’язковим державним соцстрахуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (далі — «лікарняний» стаж).

Відразу скажемо, він мінявся не раз. Саме тому в діючій на сьогодні ч. 2 ст. 21 Закону № 1105* вказано, що страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування (далі — Держреєстр), а за періоди до його запровадження — в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Причому навіть якщо в Держреєстрі є відомості про сплату страхових внесків, періоди їх сплати з моменту введення Держреєстру і до 01.01.2016 р. увійдуть до «лікарняного» страхового стажу тільки за умови, що сплата таких внесків зроблена роботодавцем або це пільгові періоди, що включаються в «лікарняний» страховий стаж згідно із законом.

До пільгових періодів, що включаються в стаж, традиційно відносився період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років.

Важливо! Таку відпустку можна оформити виключно в період роботи за трудовим договором. Якщо ж особа була у «вільному польоті», тобто не перебувала в трудових відносинах, то і відпустку для догляду за дитиною вона оформити не могла. А отже і повз «лікарняний» страховий стаж пролітала (навіть незважаючи на сплату страхових внесків!!!).

Певне зрушення в цьому питанні відбулося завдяки Закону України від 03.10.2017 р. № 2148-VIII, що вніс доповнення в ч. 4 ст. 21 Закону № 1105. Саме ці доповнення дозволили роботодавцям починаючи з 1 січня 2016 року включати в «лікарняний» страховий стаж періоди, протягом яких особа не підлягала страхуванню згідно із Законом № 1105, але нею або за неї був сплачений ЄСВ.

Таким чином починаючи з 1 січня 2016 року серед іншого в страховий стаж включаються періоди, протягом яких жінка НЕ підлягала соціальному страхуванню, НЕ перебувала у трудових відносинах, АЛЕ ОТРИМУВАЛА допомогу при народженні дитини.

Стосовно періодів до 2016 року Мінсоцполітики заявляє: період отримання допомоги по догляду за дитиною до 3 років та/або при народженні дитини до 1 січня 2016 року особами, які в цей період не знаходились у трудових відносинах, в страховий стаж для призначення лікарняних не включається.

Доповнимо, що інформацію про період отримання допомоги при народженні дитини і сплачений з неї ЄСВ досить просто можна знайти в довідках ОК-7, ОК-5, додатку 9 «Дані про трудовий та страховий стаж». Увага! У вказаних документах такі періоди будуть «світитися» як періоди, за які сплачений ЄСВ. Отже, для правильного обчислення «лікарняного» страхового стажу ви повинні зіставити дані трудової книжки (тобто чи були такі особи в трудових відносинах до 01.01.2016 р.) і дані перелічених вище довідок (додатка 9).

Якщо до 01.01.2016 р. ваша нинішня працівниця отримувала вказані види допомоги, але в трудових відносинах в цей час не перебувала, то періоди отримання такої допомоги в страховий стаж включати не можна!