№14

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2019/№ 14 Інші номери журналу ›
  • Чи є місце для допомоги на дітей в «лікарняному» стажі? Лист Мінсоцполітики від 18.12.2018 р. № 450/0/247-18
  • Помилилися в коді ставки в ПН: як виправити За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*
  • ФОП виплачує дохід нерезиденту: наслідки Лист ДФСУ від 08.11.2018 р. № 4735/Л/99-99-13-01-02-14/ІПК
  • Декларація з податку на нерухомість: яку хочеш, вибирай За матеріалами категорії 106.07 Бази знань*
  • Матдопомога. І цілі не важливі Хороший працівник — на вагу золота. Ну а якщо він намагається зробити свою роботу ще ефективнішою, його не гріх і заохотити (переважно в грошовій формі). Наприклад, преміювати. Але, на жаль, вибір варіантів преміювання в Інструкції № 5* досить обмежений. Можна, звичайно, придумати доплату «за щось»… Але краще не винаходити велосипед, а видати працівникові матдопомогу. Про те, як це зробити, ви зараз і дізнаєтеся.
  • Спецодяг: видаємо за новими правилами Узагалі-то, на будь-якій роботі можна отримати травму або інше ушкодження. Навіть звичайна робота, наприклад, у несприятливих погодних умовах може негативно впливати на здоров’я людини. Що вже говорити про ті професії, які безпосередньо пов’язані з ризиками для здоров’я, а то й для життя. Тому обов’язок роботодавця — захистити працівника від дії шкідливих і небезпечних умов праці. Один з методів такого захисту — забезпечення працівників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ). У цій статті піде мова про основні вимоги до ЗІЗ і порядок забезпечення ними з урахуванням останніх змін.
  • Електроенергія і ПДВ У цій статті ми розглянемо питання зміни з початку 2019 року постачальників електроенергії у світлі того, які це може спричинити проблеми при обчисленні ПДВ і в постачальників, і в споживачів електроенергії.
  • Різні коди УКТ ЗЕД на один товар: що з ПК? «Трудно разобраться, где ясно, где туман В потоке информации с поправкой на обман» А. Макаревич Основний постачальник торговельного підприємства поставляє йому товар з одним кодом УКТ ЗЕД. З тим самим кодом підприємство перепродає цей товар своїм покупцям. Через перебої з постачаннями підприємство зробило закупівлі такого товару в іншого постачальника, але він його продає з іншим кодом. І тут виникли запитання — як бути в цій ситуації та які можливі наслідки? Давайте разом шукати відповіді.
  • Первинка «живе три роки»... чи більше? Одвічні запитання, які часто не дають спокою нашим читачам: який строк зберігання документів у суб’єкта господарювання? Чи можна після закінчення трьох років урочисто спалити ті мішки паперів, що скупчилися за цей час? Насправді відповідь не така проста, як здається. Що ж, давайте розбиратися.
  • Індексуємо зарплату за березень 2019 року Індексацію заробітної плати повинні проводити усі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22; 2017, № 7, с. 35).
  • Доходи за 2005 — 2018 рр. виплачені в лютому 2019 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати у разі погашення боргів у січні 2019 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 6, с. 25. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2005 — 2018 роках, якщо вони виплачуються в лютому 2019 року.
  • З єдиного податку — в прибутківці та «старі» збитки Після переходу (з другого півріччя 2016 року) з єдиного податку в прибутківці в деклараціях 2016, 2017 років не відображали збитки, що виникли з моменту створення підприємства. Чи можна зараз у декларації за 2018-й врахувати усю суму збитків минулих років чи тільки збитки 2017 року (ми — «річники»)?
  • ПН на списання старих ТМЦ: що писати в номенклатурі? Підкажіть, будь ласка, що писати в «номенклатурній» гр. 2 податкової накладної (ПН) при списанні непридатних старих ТМЦ (придбаних до 2015 року), якщо відстежити за ними прибуткові документи (у тому числі вхідні ПН) неможливо?
  • Розрахунок через POS-термінал: дата ЄП-доходу ФОП на єдиному податку (ЄП) торгує вроздріб із застосуванням POS-термінала. РРО не використовує, оскільки дохід менше 1 млн грн. На яку дату відображати дохід від продажу через термінал: у момент проведення операції через нього або при зарахуванні суми від продажу на поточний рахунок?
  • Оцінка сільгосппродукції на дату продажу Сільськогосподарське підприємство займається садівництвом. Отриману від урожаю сільгосппродукцію (яблука) воно оцінювало при збиранні урожаю за справедливою вартістю. Такі плоди знаходилися на складі, і тільки тепер вирішено їх продати. Чи потрібно перед продажем визначати справедливу вартість продукції, що продається, і проводити її переоцінку?
  • Які надходження не збільшують ЄП-дохід новоспеченого єдинника Підприємство — неплатник ПДВ у 4 кварталі 2018 року перейшло із загальної системи оподаткування на сплату єдиного податку (ЄП) за ставкою 5 %. Після переходу на ЄП підприємство отримало на поточний рахунок (1) оплату вартості товарів, відвантажених ще на загальній системі оподаткування, і (2) кошти, які раніше були помилково перераховані на рахунок іншого підприємства. Чи включати ці грошові надходження до складу оподатковуваного доходу підприємства-єдиноподатника?
  • Середнє підприємство стає малим Підприємство за 2017 рік подавало фінансову звітність, передбачену для середніх підприємств. За яких умов це підприємство зможе за 2018 рік подати фінзвітність, передбачену для малих підприємств?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі